изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:22 EET
ГЕРБ внесе вот на недоверие срещу правителството за политиката в инвестиционното проектиране (ОБЗОР)    
Парламент София. Парламентарната група на ГЕРБ внесе в деловодството на парламента вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски. Вотът на недоверие е заради политиката в сектор инвестиционно проектиране и заради министерството, което не работи. Това е първият вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски. Първоначално се планираше вотът да е за цялостна политика.

Частични вотове на недоверие ще бъдат внасяни през най-кратки периоди от време, каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев. „Дълго обсъждахме какъв да е вотът. Стигнахме до решението да бъде по определена политика – въобще няма политика в това министерство. Не знам дали същото не може да се каже и за цялото правителство. Проблемът е, че няма политики, но това е най-абсурдният сектор. Колебаехме се дали да бъде по цялостната политика, каквато няма, но все пак факт е, че сме внесли частичен вот. Такива ще бъдат внасяни през най-кратки периоди от време, ако не ни освободят от този ангажимент, като правителството си подаде оставката”, посочи Главчев.
„Надяваме се, да не внасяме много такива вотове. Внесохме в определена политика. Предстои да продължаваме с този начин на внасяне на вотове”, добави той.
Очакваме да бъдем подкрепени за вота на недоверие от всички народни представители, каза депутатът от ГЕРБ и бивш министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Бойко Борисов – Лиляна Павлова.
„Събрали сме 96 подписа от общо 97 членове на ПГ на ГЕРБ, тъй като единият от народните представители не е в страната и няма възможност формално да се включи и да се подпише. Имаме подкрепата на колежката Йоана Кирова. Вотът е формулиран като вот на недоверие към правителството Орешарски в областта на инвестиционната политика. Очакваме да бъдем подкрепени от всички народни представители, защото става въпрос за инвестиционна политика, касаеща цялата страна и приоритетите на всички български граждани. Разчитаме за разум и подкрепа на този вот, тъй като той е аргументиран, професионален и експертен. Надяваме се в рамките на дебата да успеем да докажем това. Надявам се, че нашата позиция ще надделее. Надяваме се този вот да мине успешно и правителството да приключи своя мандат”, посочи Павлова.
Тя обясни, че няма инвестиционна политика, независимо от декларирания приоритет на правителството за това, че инвестиционният процес, инвестициите, строителството са важни приоритети на правителството и затова е създадено това министерство.
„Виждаме 4 месеца по-късно, че тази политика няма конкретика, детайли, приоритети, мерки, визия. Създаденото министерство не функционира, няма администрация и не е представило отчет за дейността, защото такава не съществува. Това министерство и несъществуващата политика, която би трябвало да провежда, създаде хаос и ступор на администрацията. Това доведе до изключително сериозно забавяне на строителния и инвестиционния процес в страната в много категории – от гледна точка на даване на разрешения за строеж, въвеждане на обекти в експлоатация, издаване и сертификация на строителни материали и продукти, синхронизация на законодателството в тази област. Липсват дейности, свързани с жилищната политика, с благоустройството на градовете, регионите, общините. Заявената политика в областта на кадастъра и строителния контрол се свежда до безпрецедентна политическа чистка на доказани професионалисти, работещи в системата – с отстраняването на ръководителя на Агенция по кадастър, отстранената г-ж Милка Гечева като ръководител на Държавния строителен контрол. Доказани професионалисти бяха отстранени от работа, защото това правителство е правителство на антиекспертите, не залага нито на програма, нито на експерти. Един гол популизъм, голи лозунги и обещания, липса на политики и ясна воля за провеждането им и реализация на инвестиционния процес в страната”, заяви Лиляна Павлова. Тя каза, че предстои от ГЕРБ да преценят в кои други сектори ще внасят вот на недоверие.
С интерес очакваме да видим, какво ще каже г-н Орешарски за това какво се е свършило в Министерството на инвестиционното проектиране, каза народният представител от ГЕРБ Александър Ненков.
„Нека не забравяме, че този кабинет дойде с предизборното обещание, че ще бъде експертен. После изведнъж се оказа, че е експертно-политически, а в крайна сметка се оказа, че той е просто един шуробаджанашки кабинет, който е импотентен да води каквато и да била политика. Те успяха с приемането на промените в Закона за устройство на територията още в началото да прехвърлят всички проекти над 10 милиона лева, които са проекти в цялата страна – основно на големите общини, да се съгласуват изцяло с Министерството на инвестиционното проектиране. Колко общини имат такива големи проекти”, попита депутатът. „Това са основно големите общини. Може да се направи справка кои са кметове там и от коя политическа сила. Това е грубо потъпкване и еманация на импотентно министерство. Не отричаме възможността всеки кабинет да прави кадрови промени, но с интерес очакваме да видим какво ще каже г-н Орешарски за 110 дни за това какво се е свършило в това министерство”, каза още Ненков.
„Аз, освен от сегашния министър да съм чул как се обяснява в последните 4 месеца за някакви социални помощи, друго не съм чувал като политика и приоритети, които ще бъдат заложени”, заяви той.
Яница ТАНЕВА

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

ГЕРБ внесе вот на недоверие срещу правителството за политиката в инвестиционното проектиране (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди