изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:10 EEST
Пак избираме районните кметове    
ПарламентРайонните кметове в големите градове отново ще се посочват от гласоподавателите чрез избори, вместо да се назначават служебно. Това предвижда черновата на новия Изборен кодекс, която беше разгледана вчера от специализираната парламентарна комисия, оглавявана от Мая Манолова.

Назначаването на районните кметове от градоначалника беше въведено като механизъм от ГЕРБ в края на 2010 г. Тогава от БСП и ДПС не бяха съгласни, като обявиха, че по този начин се отнема основно право на всеки гражданин, пък и се спъва процесът на децентрализация на общините.

С новите текстове се разписва още провеждането на избори за кмет и в по-малки села – тези с над 100 души. В момента такъв вот се прави в населени места с над 350 жители.

Проектът предвижда още Варна, подобно на София и Пловдив, да се раздели на два избирателни района при парламентарен вот – град и област, с отделни кандидатски листи . Причината е, че в момента морската столица била с най-дългия списък от депутати – 15.

В черновата за първи път са поместени и правила за провеждане на вот за Велико народно събрание, похвали се Манолова, която заедно с работна група разписва отделните текстове. Те изцяло били съобразени с разпоредбите на конституцията. Както „Монитор” писа, в проекта се предвижда промяна в избирателната система – или въвеждането на преференция вот в пропорционалните листи, или минаването към германския модел, при който половината от законотворците се излъчват мажоритарно. Планира се още връщането на „чавката” при отбелязването на вота в бюлетината, както и частично въвеждане на машинното гласуване при предстоящите догодина избори за евродепутати.

http://www.monitor.bg

 


Сходни връзки

Пак избираме районните кметове | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди