изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:37 EEST
ТОЧАТ НИ КАТО ЗЕЛЕВА ЧОРБА: Добре платени безработни идат от Европа, вземат по 1260 лв. обезщетения    
Новини

Това е напълно законна процедура, тъй като европейският трудов пазар е общ. За “врътката” българите се усетиха масово чак сега. Поводът е, че в ЕС затегнаха режимите за наемане на работници и почти всички са на трудов договор, в който е вписана реалната заплата и се плащат осигуровки. Това им позволява да получават обезщетения у нас. Те са своеобразна платена отпуска. 

 “От 5 години работя в Палма де Майорка с трудов договор и заплата от 1500-2000 евро. Всяка есен се връщам в България и се регистрирам в бюрото по труда. Тъй като заплатата ми е много над максималния осигурителен доход у нас от 2200 лв., получавам и максималното обезщетение за безработица от 1260 лв. Тези пари ми стигат напълно да изхранвам семейството си у нас през зимата. Напролет се отписвам от бюрото по труда, тъй като съм си намерил работа в Испания и пак заминавам. Наесен повтарям процедурата.” Това разказа 36-годишният Иван Асенов от Велико Търново.

От бюрото по труда в Смолян съобщиха, че при тях има 75 такива случая, предимно от Великобритания. Средното обезщетение е 500 лв., тъй като за максималното са необходими 2 г. стаж на висока заплата. Експертите признаха, че следят много изкъсо гастайрбайтерите - обаждат им се на стационарни телефони или ги викат изненадващо за справки. Причината е, че работниците трябва да са в България, докато получават обезщетението. Ако някой междувременно замине в чужбина, трябва да се отпише от нашата осигурителна система.

Временно безработните получават парите между 4 и 12 месеца според трудовия стаж. В масовия случай те вземат обезщетението 3-4 месеца, докато трае зимата. Като се върнат наесен, трябва да се регистрират в бюрото по труда по местоживеене и да подадат молба до НОИ заедно с документи, доказващи стажа и заплатата им. НОИ прави проверка в европейската осигурителна система и ако са плащани осигуровки в чужбина, няма как да откаже обезщетението.

Най-много са случаите от Гърция, Кипър, Германия и скандинавските страни. До редакционното приключване на броя от НОИ не успяха да дадат данни колко съкратени в ЕС получават обезщетения у нас. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

ТОЧАТ НИ КАТО ЗЕЛЕВА ЧОРБА: Добре платени безработни идат от Европа, вземат по 1260 лв. обезщетения | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ТОЧАТ НИ КАТО ЗЕЛЕВА ЧОРБА: Добре платени безработни идат от Европа, вземат по 1260 лв. обезщетения
Автор: Anonymous да 2013-09-20 @ 14:29 EEST
Пълни глупости. Нали трябва да направят трудав стаж, след като са получили обезщетение веднъж. Примерно след края на първото обезщетение трябва да имаш 9 месеца стаж, за 4 месеца обезщетение...Иначе ако стоиш 1 година на бюрото ставаш трайно безработен и имаш право на някакви обезщетения, които се получават под формата на безплатни курсове.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди