изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:50 EEST
Поне 30 заложници още са в ръцете на терористите в Найроби /ВИДЕО 18+/    
По света Президентът на Кения Ухуру Кенята обяви, че силите за сигурност са в процес на прочистване и обезопасяване на мола в Найроби, където след терористична атака загинаха 39 души. „Ще преследваме нападателите, където и да отидат. Ще ги заловим и ще ги накажем за това гнусно престъпление“, заяви държавният глава, цитиран от Би Би Си.

По-рано той обяви, че при атаката на мола „Уестгейт“ членове на неговото семейство са изгубили живота си. С падането на нощта стана ясно, че два контингента на въоръжените сили са влезли в мола.

Неизвестен брой заложници все още са държани от въоръжени ислямисти, които са в трудно разрешима ситуация със силите за сигурност в търговския център „Уестгейт“ в Найроби, съобщи правителството на Кения.

„Броят на заложниците все още е неизвестен, но те са на няколко места. Засега няма и комуникация. Горните етажи на мола са обезопасени”, съобщава правителственият Национален оперативен център по бедствията.

Кореспондент на АФП съобщава, че операциите на силите за сигурност продължават, 17 часа след началото на атаката и с наближаването на разсъмването в кенийската столица.
„Работата продължава, но с тези неща не може да се бърза. Нашите екипи са там, те следят и наблюдават, ще приключим това възможно най-скоро”, каза офицер от армията.

След атаката на военните по подовете и в околностите на търговски център има тела. За около30 клиенти се съобщава, че са взети за заложници. Нападателите, за които стана ясно, че са от сомалийската групировка „Аш Шебаб”, са изглеждали на около 18 години.

Някои свидетели твърдят, че нападателите питали „Коя е майката на протока”, за да определят кои са мюсюлмани. Един човек показал името на личната си карта - Хаким, и така се спасил. Друг не могъл да отговори на въпроса и бил застрелял.

Главен полицейски инспектор Дейвид Кимайо съобщи, че служители са спасили „доста” заложници. По думите му, заложниците се проверяват, тъй като полицаите не искат да допускат рискове.

********************

Тридесет и девет души са били убити и 150 ранени при нападението в събота срещу търговски център в Найроби, каза президентът на страната Ухуру Кениата в телевизионно обръщение. По думите му Кения е „превъзмогвала терористични атаки и преди, и ние ще ги победим отново” и допълни пред нацията, че той също „лично е изгубил членове на семейството при атаката в Уестгейт”.

Междувременно говорител на сомалийските ислямисти от „Аш Шебаб” потвърди, че бойци на движението стоят зад нападението на търговския център Уестгейт в Найроби, призовавайки Кения да изтегли силите си от Сомалия.

„Християнското правителство на Кения нахлу в страната ни през октомври 2011 г., убивайки много невинни цивилни със своите военни самолети. Ние предупредихме Кения за тази атака, но тя ни игнорира, все още държейки със сила земите ни, докато убива нашите невинни цивилни”, каза в изявление шейх Али Мохамед Радже. „Това накара муджахедините да проведат атаки на отмъщение срещу Кения. Днес група от муджахедини на „Аш Шебаб” атакуваха важен център в Кения, поемайки контрола над него. Ако искате мир в Кения, това няма да се случи, докато вашите момчета са в нашите земи”, се казва в изявлението.

Изявлението потвърждава обявеното по-рано поемане на отговорността в „Туитър”-а на движението./ http://www.blitz.bg


 


Сходни връзки

Поне 30 заложници още са в ръцете на терористите в Найроби /ВИДЕО 18+/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди