изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:23 EEST
Арести на бивши шефове на НЕК    
Ред и сигурност

Трима души били арестувани в рамките на акция "Белене", започнала от ДАНС и прокуратурата, научи "Труд". За 24 часа били задържани бившите изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) Крум Анастасов и Иво Лефтеров. Третият прибран в ареста за денонощие е Събин Събинов, изпълнителен директор на "Уорли Парсънс" - компанията, наета за упражняване на строителен надзор по проекта "Белене".



Засега прокуратурата е решила да не повдига обвинения, тъй като ще се изчака анализът на иззетите при акцията в петък документи. По време на операцията бяха претърсени 17 адреса, сред които офисите на "Уорли Парсънс" и българският подизпълнител "Риск Инженеринг" в София. Докато агентите на ДАНС извършваха обиските в София, техни колеги претърсвали и офиси на двете фирми на площадката на "Белене". Извършени са били и обиски в централите на НЕК и АЕЦ "Козлодуй".

Акцията била разпоредена от Софийската градска прокуратура, след като пристигнала информация от ДАНС, че се готви унищожаване на документи.

Според източници на "Труд" държавното обвинение се готви да повдигне обвинения за безстопанственост и присвояване в особено големи размери. Причината - въпреки че има наложен мораториум върху строителството на втора атомна, държавната НЕК е продължила да плаща по близо 950 000 евро на месец за строителен надзор на "Уорли Парсънс" и българския подизпълнител "Риск Инженеринг". Така за времето от налагането на мораториума държавата е платила неправомерно 14 млн. евро, смятат прокурорите.

Решението за спиране на проекта бе взето от парламента на 29 март 2012 г. Според прокуратурата сам по себе си мораториумът се счита за "форсмажорно обстоятелство" и е достатъчно условие, за да се прекратят плащанията за строителен надзор. Обвинителите недоумяват защо се плаща за строителен надзор при спряно строителство. Във фактурите за платените суми пишело "нормални дейности", научи "Труд".

По закон прекратяване на строителен обект става с т.нар. Акт 10. До момента не е установено НЕК да е издала такъв документ. Проверката ще покаже кой е виновен за това и дали умишлено държавата не е била ощетена от бездействие на длъжностни лица.

Политически и частни интереси стоят зад акция "Белене" на ДАНС и прокуратурата, заяви вчера Богомил Манчев, собственик на компанията "Риск Инженеринг". "Политическият привкус е да нахраним очакванията на улицата, а частният е да ме махнат мен и да се даде работата на друг. Той си има лице, висок е към 1,90 м", заяви Манчев. Ден по-рано той обяви, че НЕК не иска да плаща за сключени договори за "Белене" и по думите му "търси как да се отърве". "Когато миналата година правителството спря проекта, не се разпореди на Българския енергиен холдинг и на НЕК да направят същото. Така заедно с "Уорли Парсънс" продължихме да работим по поддръжка на площадката, за което имаме договор. От НЕК не са искали да го прекратяват", допълни той.

В интервюта за няколко медии той заяви, че не е извършил нищо незаконно и ще съдейства на разследването.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Арести на бивши шефове на НЕК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди