изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:30 EET
Ром си завива дървата с картина за $10 хил.    
Новини Клошар отмъкна картина, оценена за около $10 хил., след което творбата попаднала в ръцете на ром, който си покривал дървата с нея, за да ги пази от дъжд. Куриозният случай води началото си от „Младост 1”, където живеели наследниците на соцреалиста Петър Дочев. Те оставили платното „Работник с лопата” на складово помещение на площадката между етажите. Там попаднал и бездомникът, който искал да се приюти на завет.

Той обаче забелязал картината и яизрязал с макетно ножчеот рамката й. След като преспал, навил голямото платно на руло и изчезнал. Още същия ден мъжът се опитал да продаде картината в няколко антикварни магазини, но от там не проявили интерес към „Работник с лопата”. Така платното се озовало срещу 20 лева у ром, който продавал всякакви боклуци на битака в „Малашевци”. Картината обаче и там не се радвала на интерес и циганинът решилда покрие старата си жигулас нея, за да не гори от слънцето. Платното обаче хванало окото на негов мургав колега, който му го отмъкнал заедно с три други картини. Вторият циганин също не успял да изтъргува соцтворбата и така скъпата картина се озовала в циганския квартал „Факултета”. Там мургавият антиквар бързо й намерил приложение – направил импровизирана вратичка, с която пазел дървата за чудото си от дъжд и сняг. Докато „Работник с лопата” се прехвърляла от ръка на ръка, полицията търсела следите на платното. Малко след изчезването й наследниците на Петър Дочев сигнализирали за кражбата и така служителите на реда тръгнали да я търсят. Те видели и лицето на клошаря, което билозапечатано от камера в блокаТака малко по малко стигнали до платното под циганския сайвант. „Ако не бяха тези момчета, творбата щеше да изчезне безследно”, обяснили роднините на именития художник.МВР е по следите и на десетки други платна, изчезнали през последните години у нас. Според експерти общата цена на творбите, задигнати само от 2011-а досега е над 100 хил. лева. Сред изключително ценните картини е и портрет на жена, рисуван от Златю Бояджиев. Тя е отмъкната от дома на негова състудентка на столичната улица „Прага”. Полицията е по следите и на портрети на известните български творци Константин Трингов, Димитър Вълканов, Николай Ников – Ничето, Лика Янко и др.

Правим най-добрите ментета на Балканите
Българските фалшификатори на картини били най-добри на Балканите, категорични са от МВР. Нашите майстори умеели да докарват едно към едно ментето с оригинала и след това да го продават като истинско. Само специален анализ или много набито около можело да установи измамата.„30 процента от картините, които се предлагат на българския пазар, са фалшиви”, категорични са разследващите. Според тях най-големият проблем щял да се появи след около 10-15 години, когато и добрите експерти и познавачи у нас щели да починат. Малцина от тях били предали занаята си на по-младите. Така фалшификатите ще бъдат още по-трудно разпознаваеми.

Най-много удари в центъра на София



Най-много кражби на картини полицията отчита в центъра на столицата. Там живеели наследниците на много богати родове и представители на старата аристокрация. Те притежавали много ценни платна, повечето от които от времето на Първата и Втората световна война. Проблемът обаче бил, че ги охраняват много слабо или са ги захвърлили по таванските си помещения и мазетата. От полицията апелират всеки, който има подобни творби и културни ценности в дома си, поне да ги заснеме, за да бъде по-лесно за разследващите да ги открият при евентуална кражба. Не били рядкост и случаите, когато платната са задигани от домовете на починали, тъй като наследниците им не знаели, че картините имат висока стойност и ги оставяли на произвола на съдбата.
http://www.monitor.bg
 


Сходни връзки

Ром си завива дървата с картина за $10 хил. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди