изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 01:46 EEST
Георги Христов: Аз съм едно завършено цяло, но винаги имам човек до себе си /ВИДЕО/    
Интервюта С Георги Христов разговаря Мила Попова.


-Г-н Христов, защо се съгласихте да сте част от "Музикална академия"? За първи път участвате в такъв формат.


- Винаги съм бил канен и винаги съм отказвал да участвам в подобни предавания. Приех тази покана, защото продукцията не е поредният адаптиран телевизионен формат, който се реализира в България, а нещо уникално, което досега не се е случвало в световен мащаб. Особено ми е приятно, че ще имам възможност да работя с Иван и Андрей, които са утвърдени тв продуценти, както и че до мен ще стоят такива професионалисти като Люси Дяковска, като моя състудент Фънки и моя приятел и колега Здравко от дует "Ритон".


- Познавате ли се с останалите членове на журито?


- Със Здравко от "Ритон" ни свързват десетилетия професионална работа. Неведнъж сме били на една сцена. Винаги съм ценял професионализма на "Ритон". За мен те са най-успешният дует в българската поп музика, доказал се във времето. С Фънки имаме дългогодишно приятелство, още повече че с него бяхме състуденти в един и същи курс в Българската държавна консерватория. Той е най-добрият промоутър. А за тези, които не знаят, ще кажа, че неслучайно се нарича Фънки - най-добрият фънкар басист. С Люси не се познавах досега, но съм очарован от първите ни контакти - изключително интелигентно, сърцато и откровено момиче. Бих се радвал нашите професионални отношения да прераснат в приятелски.


- Удовлетворен ли сте от условията, които ви предложиха от екипа за участието ви?

- Определено. Нищо от това, което поисках професионално и лично, не ми беше отказано. А аз не съм лесен! Но, пак казвам, когато работиш с професионалисти като Иван и Андрей, нещата винаги се случват. Те бяха първите, които ме "пожелаха", направиха всичко възможно и си позволиха да ме "имат".


- Вие имате опит в журирането. Какво да очакваме от вас - строго жури ли ще сте?

- Строг, но справедлив! Два пъти съм бил в журито на престижния международен фестивал "Славянский базар" във Витебск, много пъти в журито на различни конкурси за млади изпълнители. Предизвикателството тук е, че участниците са разделени в три групи - на изпълнителите от златното време, на съвременните звезди и на неизвестни, но талантливи певци. Със звездите от златното поколение ще се запозная отново за следващите три месеца. След приключването на предаването всичко ще продължим постарому. Просто ще бъда 200% обективен, защото не желая да ощетявам и наранявам когото и да било от участниците. Никого няма да надценявам, но и никого няма да подценя.


- Как оценявате днешната музика? Има ли шлагерни песни като едно време?


- Бих казал, че в последните години се наблюдава ренесанс на хубавата българска популярна музика, пречупена през съвременните тенденции. За голяма моя радост, всяка година имам поне по два успешни сингъла, които се превръщат в хитове за публиката ми. А и много други мои колеги от различни възрастови групи - също. Това, че някои журналисти не го отчитат, е техен проблем и говори за тенденциозност и непрофесионализъм от тяхна страна. За мен е голям проблем фактът, че през последните 25 г. в България липсва музикална критика и, за съжаление, коментарите за музиката са на жълто-кафява основа.


- Въртят ли се песните ви по радиата?


- Когато отидеш в Гърция, звучи гръцка музика, в Турция - турска, в Сърбия - сръбска. Единствено когато кацнеш в България, не знаеш къде се намираш. Когато моите пиари разпространяват поредния ми хит сингъл, многократно са получавали отговор от голяма част от радиостанциите, че те българска музика не пускат. Извинете, вие в коя държава работите, за каква аудитория и чии пари прибирате? Аз съм твърдо за закон, който да вменява на електронните медии у нас да пускат определен задължителен процент българска музика. Колкото по-рано това стане факт, толкова по-добре, тъй като в момента има медиен геноцид спрямо българските изпълнители. Но този геноцид лично мен не може да ме уплаши и не може да ми попречи, защото освен тях съществуват и платформи в интернет, които са бърза и леснодостъпна среда за публиката. Когато мой почитател хареса мое изпълнение, той може да го слуша хилядократно. Аз съм първият български музикант с официален канал в най-развитата мрежа за видеосподеляне YouTube и чрез него песните ми достигат до моите почитатели по целия свят. За да съм обективен, държа да отбележа, че наскоро се появиха две нови музикални телевизии - BG Music Channel на Денис Касъмов и BOX TV на Ивайло Конов, които пускат изключително българска поп и рок музика и това им прави чест. Аз имам ползотворно сътрудничество и с двете.


- Има ли добри композитори и поети днес?


- Да, има, и това е радостното. Фактът, че и в моя нов албум ще бъдат включени няколко песни на съвсем млади творци, е показателен. Страхотни песни за мен написаха младите певци и композитори Мая Йорданова и Васил Чергов. Обичам да експериментирам в името на стойностната българска популярна музика.


- Чалгата отива ли си?


- Не мога да коментирам нещо, с което не съм запознат и към което нямам интерес.


- Каква музика слушате?


- Вкъщи имам много богата фонотека - от Рей Чарлз през "Рейнбоу" до Уитни Хюстън. Обичам мелодиката в музиката и вярвам, че тя е и формулата на моя успех. Обичам да слушам пеещи певци.


- Работите ли по нови песни?


- За моя радост предстои ретираж на последния ми досега албум "Златни балади" - "Още те обичам". Подготвям и новия си албум. Той ще събере изключителни песни, които селектирам дълго време и се надявам да се харесат на почитателите ми. А ако бих могъл да приобщя поне един от тези, които не ме харесват или са безразлични към моята музика, това за мен би било успех.


- Кога излиза албумът?


- Догодина. Планирам да го представя с концерт в "Арена Армеец". Но това е страшно скъпо удоволствие и без спонсори трудно би могло да се осъществи. А много бих искал...


- Трудно ли се поддържат приятелства в бранша?


- За мен винаги е било странно това, че хората смятат, че всички колеги музиканти трябва да се познаваме лично и да бъдем приятели. Нашият бранш е като всички останали. Не вярвам всички химици, всички математици, всички медици да се познават и да са приятели... Така е и при нас. Но се радвам, че имам истински приятели, на които мога да разчитам. Те не са много, но са ми достатъчни. Един такъв приятел е Нели Рангелова, която безкрайно обичам и ценя като човек и професионалист. Искам още веднъж да честитя юбилея, който отпразнува преди няколко дни. Прегръщам я и я целувам горещо!


- Как минава един ваш ден?


- Ставам. Пия капучино с мед (захар и захарни продукти не употребявам от години, освен шоколад). Пия фреш. Изчитам новините в интернет (почти не гледам телевизия, освен филмови канали). Ежедневно правя сауна и спортувам. Начертавам си план за деня, изпълнявам го и вечер имам хубави моменти с моя приятелски кръг.


- Как прекарахте лятото?


- За мое съжаление и по моя вина още през април започнах генерален ремонт на къщата си. Това беше огромна грешка. През по-голямата част от лятото работех като технически ръководител на обекта, но просто го бях планирал и все някога трябваше да се направи. Обаче всичко е добре, когато завършва добре! Сега съм на финалната права, приключихме лед осветленията на дърветата, поливната система и когато излезе интервюто може би вече ще бъде засаден и новият райграс. Е, разбира се, намерих пролуки за почивка - ходих до Тунис, до Италия, два пъти до Гърция. Преди няколко дни се завърнах от остров Тасос, където винаги се зареждам със страхотна енергия и който е моя любима дестинация. Но, разбира се, най-голямата ми почивка бяха концертите ми и срещите с моята публика, които винаги ме правят безкрайно щастлив.


- Майка ви живее съвсем близо до дома ви. Как ви помага?


- Майка ми се грижи за уюта и хармонията в моя дом, готви ми вкусни гозби, дава ми подкрепа и ми помага да намирам спокойствие и сигурност у дома. Само мога да кажа - мамо, благодаря ти, че си до мен, безкрайно те обичам и те целувам. И въпреки че не го казвам често, сега ми позволете да го направя от страниците на вашия вестник.


- Имате ли си половинка?


- Аз съм едно завършено цяло, но винаги имам човек до себе си!


- В "Музикална академия" сте поискали винаги да разполагате с газирана вода и фреш от портокал. Храните ли се здравословно?


- Опитвам се. Невинаги го постигам, защото съм голям чревоугодник и лакомник. Но за съжаление съм от породата "което хапне, всичко му се лепи". Затова винаги се съобразявам, а и май съм му хванал цаката и съм си изградил правилния стереотип на хранене.


- Спазвали ли сте диети, спортувате ли?


- Смятам, че всеки артист, който уважава себе си и публиката си, е длъжен да се грижи за външния си вид и да изглежда добре. Имам професионален месажист. Преди всеки голям концерт или друго важно събитие влизам в определен режим на хранене и начин на живот. Това ми помага в трудните концерти и ме държи в кондиция. Но в никакъв случай не съм светец.

ВИЗИТКА:

Георги Христов е роден на 28 януари 1964 г. в София. Завършил е Държавната музикална академия, специалност "Поп музика". Има 10 издадени албума, концертирал е на три континента.


Носител е на много награди от български и международни фестивали, сред които и две първи награди от "Златният Орфей" (тогава Гран при не се присъжда) през 1988 г. и 1992 г., когато печели и "Мелодия на годината" с песента си "Не съжалявайте", две награди "Кристална лира" от на Съюза на музикалните дейци в България, Гран при от четири международни фестивала и много други.

http://www.24chasa.bg


 


Сходни връзки

Георги Христов: Аз съм едно завършено цяло, но винаги имам човек до себе си /ВИДЕО/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди