изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 20:13 EEST
Меркел печели изборите, но не може да управлява сама    
По света Ангела Меркел се пребори за трети пореден мандат като канцлерка на Германия, сочат първите прогнозни резултати от общите избори, проведени в неделя.

Веднага след затварянето на избирателните секции в 19,00 ч българско време социолозите обявиха, че Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел и сестринският баварски Християнсоциален съюз (ХСС), с който ХДС винаги е заедно на избори, а в Бундестага двете партии са в една парламентарна фракция, се радват на 42,3 на сто подкрепа. Така ХДС/ХСС печелят общо 301 места в Бундестага.

За социалдемократите гласуваха 26,3 на сто от пусналите бюлетина и те засега получават 187 депутатски места.

Зелените се пребориха едва за 8 на сто от гласовете, а крайната левица - за 8,5 на сто.

При това положение конкурентът на Меркел, социалдемократът Пеер Щайнбрюк, няма никакви шансове да сформира коалиция със зелените, каквато желаеше.

Големият провал е за либералите от Свободната демократическа партия (СвДП). Те остават извън Бундестага с едва 4,5% от гласовете. Така най-вероятно в историята отива досегашната коалиция на десницата с либералите.

Извън парламента остава и евроскептичната партия Алтернатива за Германия с 4,8 на сто подкрепа.

Пак широка коалиция?

Във всички случаи начело на нова коалиция ще е отново Меркел като канцлерка. За либералите остава да се надяват прогнозният резултат да не е точен и все пак да успеят да прескочат 5-процентната бариера.

Ако това не стане, Меркел ще е за втори път канцлерка на широка коалиция, каквато беше през първия й мандат - 2005-2009 г.

Историческа победа

Час след края на вота обаче се появиха нови прогнозни данни, според които ХДС и ХСС печелят пълно мнозинство в Бундестага. Дали това ще се окаже вярно в крайна сметка се очакваше да стане ясно чак около 3,00 ч през нощта след края на преброяването ан бюлетините.

Все пак практиката досега показва, че първоначалните социологически прогнози се разминават с едва 1,5%, рядко до 2% от реалността.

В първата си реч след вота Меркел нарече победата си "супер резултат". И отбеляза, че ХДС/ХСС нямат по-добро представяне от 20 години.

"Анги трябва да спаси света"

Последната битка между Меркел и съперника за канцлерството Щайнбрюк бе в събота.

В Германия няма ден за размисъл, предизборна пропаганда може да се прави дори в деня на изборите, стига да не е в и около изборни секции. Дори в. "Билд" излезе в събота в 41-милионен извънреден тираж, посветен на изборите и разпратен безплатно на домакинствата.

Меркел бе избрала Берлин за последния си голям митинг, където бе посрещната със скандирания "Анги трябва да спаси света". Тя успя да затвърди образа си на държавник с ясна мисия. За разлика от цялата предизборна борба, където темата Европа почти отсъстваше, този път тя бе централна. Меркел акцентира върху необходимостта от единна Европа. Ако биха я запитали какво мисли за демонстрациите срещу нея в Гърция и Португалия, тя ще отговори: "Радвам се. Европа е континент на свободната изява на мнения." В ГДР, където е израсла, в продължение на 30 години тя е била свидетелка на точно обратното.

"Свободна изява, отворени граници, свобода на вероизповеданията - това е истинското богатство на Европа", заяви Меркел. Тя припомни, че в ЕС важат не само общи ценности за 500 млн. души, а и че самият съюз е гаранция за дълготраен мир.

Принципът в ЕС трябвало да е солидарност и поемане на отговорност, продължаване на курса към консолидиране на финансите. "Кризата още не е преодоляна", предупреди ораторката и пак отхвърли възможността за въвеждане на еврооблигации.

Меркел нападна евроскептиците в страната и се обяви за стабилизиране на еврото, което било от полза и за Европа, и за Германия. "Стабилизирането на еврото е нещо много добро не само за Европа, а и от елементарен интерес за Германия. Така се осигурява нашето благоденствие и се гарантират работни места", заяви Меркел. Наред с това тя наблегна на необходимостта от солидарност с партньори в беда. "Моля хората в Германия да ми дадат убедителен мандат, за да мога и следващите 4 години да служа на страната", заключи канцлерката.

Митингът завърши с изпълнението на националния химн, който Меркел изпя с пълно гърло. При речта си тя не нападна противника си за канцлерския пост Щайнбрюк, дори не му спомена името.

Щайнбрюк заложи на агресията

Той избра друга тактика - на грубите нападки на последния си голям митинг, проведен във Франкфурт на Майн също в събота. Щайнбрюк обвини Меркел за скучната предизборна кампания в Германия. Тя се разприказвала повече за личната си биография, вместо да откликне на желанието на гражданите да говори за политика.

Щайнбрюк отново засвири на чувствителната струна на гражданите с по-ниски доходи: "Искаме да вдигнем някои данъци за определен кръг хора (богатите - б.р.). Образованието, инфраструктурата, финансовата стабилност на общините са достатъчни поводи да обложим с по-високи налози върхушката - 5% от населението."

Щайнбрюк предупреди, че ако еврото се провали и отново бъде въведена германската марка, това би се отразило пагубно на немската икономика.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Меркел печели изборите, но не може да управлява сама | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди