изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:43 EEST
Турска фирма купи бургаската корабостроителница    
Икономика Tурски бизнесмени купиха бургаската корабостроителница. Сделката е за сгради, съоръжения и 690 дка индустриален терен в Южната промишлена зона на морския град. Според местното издание „Флагман“ цената е 120 млн. евро, но потвърждение от купувач и продавач засега няма.

За сделката има косвени доказателства в Търговския регистър. От публикувани там документи става ясно, че на 30 октомври т.г. ще се проведе извънредно общо събрание на акционерите, чийто дневен ред ще бъде избор на ново ръководство на корабостроителницата. Предлага се да бъдат освободени старите членове на съвета на директорите Кристалина Григорова, Румяна Маринова и Илиян Хлебаров. Ще бъде избран нов борд в състав Салих Токдаш, Айхан Йълдъръм и Кенан Гюнеш.

Турските граждани не са известни у нас. В информационните регистри има човек с име Айхан Йълдъръм, който преди време е създал фирма за търговия със зърно. Според източник на „Преса“ корабостроителницата може да се превърне в модерно пристанище за зърно и други селскостопански култури.
Досега собствеността на бургаската корабостроителница се свързваше с бизнесмена Васил Божков. Мажоритарен собственик на компанията е кипърската „Занзи холдингс“, а самият Божков фигурира в списъка на акционерите с малък дял.

Предприятието се продава над 4 години, като интерес имаше от китайски, арабски и турски инвеститори. Офертната цена тръгна от 150 млн. евро.
Корабостроителницата е основана през 1948 г. като малка работилница. През 70-те години е разширена до размерите на ремонтен комплекс със собствен порт. От 2000 г. дружеството е 100% частно.

Справка на „Преса“ показа, че през август м.г. бургаската фирма „Ел си енерджи“ е купила 123 дка терен, който беше част от корабостроителницата. Сделката е станала след търг от частен съдебен изпълнител.
Към днешна дата фабриката за кораби не е в цветущо състояние и работи с минимален капацитет. В момента са заети около 160 души. Последният плавателен съд, построен там, бе пуснат на вода в началото на тази година - катамаран с размери 15 на 7 метра, изработен по поръчка на софийската фирма „Трансимпекс фишинг“. Това се оказа единственият кораб, изграден за последните четири години. През това време според ръководството на компанията са ремонтирани плавателни съдове предимно на руски фирми.

В най-добрите си години компанията произвеждаше кораби с големина до 50 000 бруто тона, плаващи кораборемонтни работилници и танкери.
Според неофициална информация от няколко месеца с корабостроителницата се разпорежда Първа инвестиционна банка. По-голямата част от индустриалния имот (562 дка) е заложен в банката, като ипотеката до вчера не беше вдигната.

Новите турски собственици засега не са се срещали с кметската управа в Бургас. „В общината няма внесени проектни намерения от бъдещи инвеститори“, съобщи главният архитект на града Веселина Илиева. По устройствен план територията е със статут на смесена зона - за обществено обслужване, логистични бази, шоурумове, търговски обекти. Новият собственик може да запази и основната дейност на предприятието - кораборемонтната. 


(в. Преса, печатно издание, брой 258 (609) от 22 септември 2013)
 


Сходни връзки

Турска фирма купи бургаската корабостроителница | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди