изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:25 EEST
Онкоболната Диана: Здравната каса издаде смъртна присъда с решенито си вчера    
Здраве Надзорният съвет на НЗОК вчера не прие предложението за включване на рака на гърдата към диагнозите, за които от Касата се отпуска безплатно лекарството "Афинитор". Предложението беше направено, след като онкоболната Диана Борлакова изпрати до медиите писмо (виж го долу), в което разказа за борбата си с рака на гърдата и невъзможността да получи безплатно лекарство, което се отпуска от касата за два вида рак, но не и за рак на гърдата.

„Причината да не се отпуснат пари на Диана Борлакова, която се бори с рак, е че цифрата на пациентките, които трябва да се лекуват, е 50, а парите са в размер на 730 хил. лв.". Това каза днес пред Нова телевизия д-р Веселин Иванов, член на Надзорния съвет на НЗОК. Проблемът е, че това ще доведе до увеличаване на дефицита на Здравната каса.

Диана Борлакова се бори с тежката диагноза рак и трябва да дава всеки месец по 7 хил. лева, за да си купува животоспасяващо лекарство, което Здравната каса трябва да й поема, но не го прави. Тя се бори с това заболяване 14 години и плаща здравните си вноски от 20 години. „За един онкоболен всеки ден е важен. Срещам се с равнодушието на властимащите всеки ден. Вчера те издадоха една смъртна присъда", каза Диана.

Тя предложи да се обяви ден на траур в памет на жените, борещи се с това заболяване. „Тези хора нямат ли роднини и близки, на които може утре да им се наложи да взимат това лекарство", попита Диана.

Д-р Веселин Иванов, член на Надзорния съвет на НЗОК, я посъветва да се обърне към пациентските организации, които могат да я защитят. „Ще предложим тази точка да бъде преразгледана и да се намерят пари за тези пациенти", каза той.

Попитан кой е взел решението да не се отпуснат пари на Диана, той каза, че всички членове на Надзорния съвет на Здравната каса са гласували против. „Решаването на този въпрос зависи от Здравната каса, която трябва да намери пари. Решение трябва да се търси за всички пациенти, а не само за един човек", каза лекарят.

„Решението на Здравната каса е лудост", каза Галя Куртева, която лекува Диана.


Ето писмото на Диана Борлакова до медиите, което е изпратено и до НЗОК:

Животът е прекрасен. Ще отречете ли? Независимо от всичко, което ни заставя да преодоляваме, всъщност той е благословия. Затова сме готови да воюваме за него. И го правим. Всеки миг.

Казвам се Диана Борлакова и от 13 години живея достойно с диагноза рак на гърдата. Въпреки лечението и грижите на едни от най-добрите медицински специалисти, през последните 8 години ракът ми прогресира и засега не може да бъде спрян.

Аз съм човек, който никога не се предава и не оставя живота да мине покрай него - стремя се да живея пълноценно и давам всичко от себе си, за да победя болестта.

Работя, грижа се за дъщеря си, пътувам, усмихвам се... И не хленча.

Въпреки всичките си усилия и факта, че повече от 15 години заплащам максималната здравноосигурителна вноска, която държавата изисква от мен, всеки път, когато аз имам нужда от същата тази държава, тя поставя на изпитание моята воля за живот, изправяйки ме пред препятствия. Много от тях преодолях и споделих отстояното с други с моята участ.

Не очаквах, че ще ми се случи отново, но точно в този момент съм изправена пред ново, непреодолимо препятствие, с необходимото ми лечение за рак на гърдата. То се провежда с една от най-новите и успешни терапии, предлагани от съвременната медицина в цяла Европа и е единственото лечение, подходящо за мен, предписано от лекуващия ми лекар-онколог. Няма как да си позволя да го заплащам ежемесечно от джоба си, а повече от половин година НЗОК забавя регулацията му, без каквито и да било обяснения, без какъвто и да било документиран аргумент. Просто мълчание...

Потърсих разбиране, подкрепа, контакт, среща, разговор, обяснение или какъвто и да е знак за ангажимент от страна на осигурителя, към когото винаги съм била коректна. Нищо. Звъня месеци наред и не мога да разбера как един медикамент може да бъде заплатен в рамките на дни след преминаване на всички административни процедури в останалите европейски страни, а в България това не може да се случи за месеци и дори години. В моя случай, процедурата по заплащането на продукта от държавата трябва да се регулира за дни, тъй като лекарството вече е част от Позитивен лекарствен списък за лечение на другите индикации, за които е ефективен. Тя обаче се бави месеци наред, което ме кара да мисля, че причината за забавянето се крие в чисто административни неуредици и във факта, че в НЗОК работят чиновници, които не осъзнават, че хората като мен - обикновените хора, които работят извън държавните институции, са тези, които им плащат заплатите и точно ние сме тези, заради които те съществуват, пишат, калкулират и в края на деня решават кой заслужава да живее и кой не.

Не зная дали бих била по-примирена, ако медицината нямаше решение за моето заболяване, но категорично не съм съгласна администратори да решават дали да живея или не!

Не познавам някой, който би се съгласил... Затова реших да насоча общественото внимание към проблем, с който със сигурност всекидневно се сблъскват и други болни българи. Вероятно нямат сили да извикат дори... Искам да затворите за момент очи и да си представите безсилието им. И да се запитате кое ни прави слепи и глухи за страданието. Защото докато на улицата отстояваме с протестите си виждането си за справедливост, трябва да си дадем сметка, че всъщност стискаме палци да не се разболеем в България и можем да искаме промяна, а хората, които определят съдбите ни трябва да разберат, че болните нямат време да чакат, че болен може да бъде всеки един от нас и всеки един от нас има правото да получи шанс за живот.

Пиша това не за да търся помощ, не за да се моля, не за да събирам пари или да предизвиквам нечие съжаление. Искам да накарам хората да се замислят. ТОВА ЛИ Е ЖИВОТЪТ, КОЙТО ИСКАМЕ? И какво трябва да се случи, за да върнем хуманността в здравната политика?

Това ни касае. Всички. Без изключение.

Диана Борлакова, почтен данъкоплатец с живот в условно наклонение, поставено от бюрократи

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Онкоболната Диана: Здравната каса издаде смъртна присъда с решенито си вчера | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Онкоболната Диана: Здравната каса издаде смъртна присъда с решенито си вчера
Автор: Anonymous да 2013-09-25 @ 18:45 EEST

Продължава убийството на българските граждани с повишаване на цените на лекарствата, които са много по-евтини в останалите държави от ЕС и Турция, които имат по-висок жизнен стандарт. Днес купихме кутийка упсарин за 6.00 лв. Ако имате желание, прибавети какви лекарства срещу колко лева купувате у нас и в чужбита.

Онкоболната Диана: Здравната каса издаде смъртна присъда с решенито си вчера
Автор: Anonymous да 2013-09-26 @ 08:57 EEST
Съобщиха по телевизия, че един бежанец струва на страната 1400 лв. на месец. Сега се говори, че ще ги настаняват в малки хотели по Черноморието. Това са пари на народа, както и на онкоболните. Защо за бежанците има пари, а за онкоболните няма? Може би е време здравите хора да започнат да протестират за спасяването на своите родители, на съпрузите си, на децата си, на приятелите си. А не да думкат барабани и да вият със свирки пред парламента, за да сменят едни тюфлеци с други.
Онкоболната Диана: Здравната каса издаде смъртна присъда с решенито си вчера
Автор: Anonymous да 2013-09-26 @ 10:05 EEST
Интернационалист съм и обичам негрите, но не и ако са ми в двора...
Абе тия сирийци те са с много различен манталитет. Освен това имат самочувствие, че са нещо кой знае какво, защото държавата им беше богата. Още не могат да проумеят, къде са попаднали. Да отиват във Франция при другите араби. Там ще ги посрещнат още по-топло.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди