изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:07 EEST
ИЗЛОЖБА ПРЕДСТАВЯ ЛИЧНОСТТА НА МАТЕЙ ПРЕОБРАЖЕНСКИ    
Култура

На Регионален исторически музей-Добрич, гостува изложбата "По стъпките на Отче Матея и неговите сподвижници" на Регионален исторически музей-Велико Търново. Организатори изложбата са община Добрич и РИМ в нашия град. Откриването бе днес в зала "Възраждане" на Художествената галерия.



 В изложбата е представена личността на скромния и не много познат Матей Преображенски - книжар, писател, поет, хомеопат-лекар, механик, проповедник, революционер, читалищен и театрален деятел.

Моно Петров Сеизмонов /Матей Миткалото/ е роден в Ново село, Великотърновско, през октомври 1828 г. Той е и един от най-близките съратници на Васил Левски, куриер на БРЦК и член на Търновския революционен комитет. Матей Преображенски е личност със всестранни интереси. През целия си живот той се стреми да построи вечният двигател, затова един от плакатите е със заглавието: "Матей Преображенски - българският Леонардо да Винчи".

Изложбата показва 64 музейни експоната и реликви - 3 от книгите на Миткалото и неговите дисаги, оригинална снимка на Васил Левски с автограф, документи и вещи на сподвижници и революционери от Търновския край. Интересна е и възстановката на образа на Матей Преображенски в реален ръст.

Заедно с изложбата се представя и документалният филм "Матей Преображенски - съвременникът..." с автор Румяна Николова.

Изложбата ще бъде експонирана до 22 октомври. НДТ

 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБА ПРЕДСТАВЯ ЛИЧНОСТТА НА МАТЕЙ ПРЕОБРАЖЕНСКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди