изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:14 EEST
ДОБРИЧ В ЧЕЛНАТА ДЕСЕТКА В СТРАНАТА    
Интервюта Това е равносметката в навечерието на отчетно-изборното събрание на Областното представителство на Камарата на строителите в България. По този повод разговаряме с Илия Михайлов - председател на Областното представителство

- Г-н Михайлов, 6 години подред в рамките на два мандата сте председател на Областното представителство на Камарата на строителите в България за област Добрич. Каква е равносметката за отминалия период?

- С приемането на закона от 2007 г. и учредяването Камарата на строителите в България /КСБ/ поех ръководството на Областното представителство. На събранието, което ще се проведе тази вечер пред колегите ще представя отчет за дейността ни за 2012 и настоящата 2013 година до момента. Това, което обаче мога с гордост да заявя, е че Областно представителство - Добрич, е в челната десетка в страната по отношение на вписаните в професионалния регистър строителни фирми - 86 на брой, както и по брой членове в камарата - 56 на брой.

- От Вашия опит какви са наблюденията Ви - полезен ли бе за строителния бранш законът?

- Категорично мога да заявя, че с приемането му и създаването на КСБ, се създадоха по-добри условия за работа на строителния бранш, както в региона, така и в страната. За последните 6 години определено намаля сивия сектор в строителството и почти изчезна. До голяма степен за това роля изигра именно създаването на национален регистър и вписването на фирми в него, според категорията и групата. Друг важен момент е и фактът, че за 6-та поред година това, може би, е единственият закон, който не е променян. Всичко това води до една сигурност в бранша.

- Кои са по-важните акценти в отчета за дейността на добричкото представителство за последните две години?

- Основно през миналата година усилията ни бяха насочени основно към организационното укрепване на областната структура, увеличаване броя на фирмите членове на Камарата, контактите и връзките с институциите, кметовете на общини, предвид факта, че и през отчетния период те се оказаха отново най-големия работодател на територията на нашата област. Продължиха и връзките с  Ръководството и Настоятелството на гимназията по строителство и архитектура „П.Пенев” в посока указване на методическа, организационна и финансова помощ. Утвърди се и дейността  на звено „Регистър”.  Четири от фирмите отпаднаха поради неспазване на срока за пререгистрация в регистъра, а ново регистрираните фирми са 10, повечето от които са вписани в Първа група - 4-а и 5-а категория. По категории фирмите се разпределят - Първа категория - 4, Втора категория - 3, Трета категория - 29, Четвърта категория - 41, и Пета за строително-монтажни работи - 9.

- Кои все още са проблемите, по които трябва да се работи?

- Все още една част от фирмите не са достатъчно активни по отношение на фиксирания по закон срок - 30 юни. Някой от фирмите не се запознават предварително с указанията и документите по процедурата, което води до усложняване и губене на излишно време. Струпването на фирми в последните дни до приключването на процедурата също води до излишно напрежение и нервност от двете страни.

За 2012 г. събрания членски внос е 11 200 лв. като за Централата са отчислени и приведени 40% -  4480 лв., а  останалите 60% са за нуждите на Областното представителство. За текущата година членски внос са платили едва 10 фирми, може би защото срока е до 30 ноември. Като добра практика е работата ни с ТПП и реализирано партньорство с организации и институции от България, Германия ,Италия, Испания, Румъния, Турция, Швейцария, Швеция. Продължихме сътрудничеството си и с колегите от OICE - Тоскана, Италия.

- Как се отразява кризата на бранша?

- Все още кризата е сериозна. Най-големият инвеститор са общините, които работят по проекти. Сред инвеститорите се нареждат и арендатори и кооперации с поръчки за промишлено строителство - халета, силози и други. Жилищното строителство е сведено до минимум. Част от фирмите успяват да реализират обеми дейности по заявки на физически лица, които търсят изпълнители за реализация на проекти за енергийна ефективност.

 


Сходни връзки

ДОБРИЧ В ЧЕЛНАТА ДЕСЕТКА В СТРАНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди