изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:54 EEST
ЗООПАРКЪТ ЧЕСТВА 10-ГОДИШНИНА    
Екология10-ата годишнината от създаването на Центъра за защита на природата и животните ще бъде отбелязана в четвъртък. Предвижда се кметът на Добрич Детелина Николова и новият почетен гражданин Барбара Геринг ще засадят дърво до административната сграда на зоопарка. След това ще бъде  открита ретроспективна изложба.

 Зоопаркът в Добрич е изграден по подобие на швейцарски зоопарк, проектиран е от швейцарски специалист, а за изграждането му сериозен принос има помощта на специално учреденото дружество „Про ЗОО” в Шафхаузен, Швейцария. Само до откриването на ЦЗПЖ - на 25 септември 2003г., партньорите от Шафхаузен влагат безвъзмездно значителната сума 300 000 лева, а досега инвестициите им за неговото развитие надхвърлят половин милион лева, съобщи Елена Бъчварова - координатор на сътрудничеството „Шафхаузен-Добрич” и председател на Сдружение „ПРО ЗОО ДОБРИЧ” - гр. Добрич. Изработен е бизнесплан на проекта. От Швейцария добричкият зоопарк получи като дарение най-ценните животни - с потомството на които центърът е вписан в Червената книга на защитените видове и Международната племенна книга. Сред тях са фамилията коне на Пржевалски, двойки бизони и еноти, специални породи лама, алпаки, пауни…Със средства, материали  и участие на място на швейцарски специалисти бяха изградени двете езера, подслона за миещите мечета, информационните табла.   Доставена бе специална помпа за водопада. По-голямата част от техническото оборудване за поддържане на зелените площи също е дарение от Шафхаузен. Освен това, благодарение на активността на дружеството животните в ЦЗПЖ имат свои  „осиновители” в Швейцария. По  предложение на еколога и дарител, инициатора за това партньорство Барбара Геринг, със средства от швейцарските партньори вече четвърто лято в Зоопарка функционира Зелено училище, където децата се запознават непринудено  с живота на обитателите му и богатата природа, научават се как да я съхраняват. Все повече семейства избират тишината и  романтиката тук за честване на своите празници.

През миналата година добричкият зоопарк получи най-висока оценка като напълно отговарящ на съвременните европейски екологични изисквания с присъждането на лиценз №1 на МОСВ. Международно признание за  този съхранен зелен парк, разположен на площ от 160 декара с над 120 животни от около 30 вида, е успешното участието на Община Добрич заедно с двете НПО   в реализацията на значими проекти по програмите на Европейския съюз за съфинансиране на доизграждането и развитието на центъра. Международен проект с партньори от Румъния вписа  Зоопарка в Добрич сред 50-те най-атрактивни туристически обекта в Добруджа. Туристи от нашите морски курорти, както и от съседната страна са сред обичайните посетители  в него  през лятото.

През десетата година от откриването на ЦЗПЖ с посредничеството на партньорите от Шафхаузен в сътрудничеството се включват все по-активно и представители на Зоопарка в Берн, откъдето това лято е получена неоценима експертна помощ и първото дарение - мечeто Берна. Широка  известност в българските и чуждестранните медии получи отново Добрич, благодарение  на уникалния  природен парк, определен от малки и големи във Facebook като „Най-любимо място за мен и моето семейство”. НДТ

 


Сходни връзки

ЗООПАРКЪТ ЧЕСТВА 10-ГОДИШНИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди