изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:19 EEST
ТЪЖНАТА ИСТОРИЯ НА ЕДНО КЕНГУРЧЕ ДОВЕДЕ В ДОБРИЧ НОВИЯ МУ ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН    
Новини

На тържественото заседание на Общинския съвет днес по повод Деня на Добрич на швейцарският еколог и дарител Барбара Геринг бе  връчено отличието „Почетен гражданин на Добрич”. То й бе присъдено за нейната и на Сдружение „Про Зоо Добрич” - Шафхаузен, дългогодишна, последователна и всеотдайна благотворителна дейност, инициатива и подкрепа за изграждане и развитие на Центъра за защита на природата и животните в град Добрич, за децата, хората и природата на Добрич и България.



Барбара Геринг едва ли щеше да знае къде е Добрич, ако не беше тъжната история на едно малко кенгурче. В гладната зима на 1996-97 г. “Ройтерс” публикува снимка на малкото с майка му кенгурката Кета. Текстът към нея обяснява, че животните в зоопарка в Добрич гладуват. Снимката е публикувана в известен швейцарски ежедневник.  Тя дълбоко трогва швейцарския еколог Барбара Геринг, която организира помощна акция за зоопарка в Добрич в цяла Швейцария. От дарители събира средства, но те не успяват да спасят малкото кенгурче. То не преживява студената зима в добричкия зоопарк. Поставя обаче началото на едно ново партньорство. Помощната акция прераства в проект, който за десет години изгражда нов център за природата и животните в Добрич по модел на парк недалеч от Цюрих. В Швейцария е учредено дружество “Про зоо Добрич”. В него се включват освен Барбара Геринг и проф. Евалд Изенбюгел, Долф Бурки. По тяхна инициатива е създадено и аналогично дружество “Про Зоо Добрич” в Добрич. В продължение на години швейцарските партньори събират средства с различни благотворителни инициативи. За изграждането на центъра в Добрич са вложени 800 000 лева. Помощта от швейцарските партньори е 300 000 швейцарски франка, а досега инвестициите им за неговото развитие надхвърлят половин милион лева.

Барбара Геринг е посветила на Добрич с много любов и всеотдайност свободното си време, лични контакти и приятелства, професионалните си умения, знания и опит като мениджър  на регионалното представителство на WWF в Шафхаузен. В отчетния  доклад за заседанието на Управителния съвет на Дружество „ПРО зоо ДОБРИЧ” в Шафхаузен, което се проведе на 21 август т.г., тя е пресметнала своя доброволен, безвъзмезден труд за Добрич през изминалите 16 години от началото на партньорството досега  на 10 000 работни часа.

Приносът й за Добрич и жителите на града не се изчерпва само с дейността й за изграждане и развитие на зоопарка, напомнят от дружеството „ПРО ЗОО ДОБРИЧ”. През трудните зими на 2000-2001г. тя предоставя 3000 швейцарски франка лични средства като дарение на БЧК - Добрич за осигуряване функционирането на трапезарията за крайно нуждаещите се. Организира и изпраща от Швейцария неколкократно  дрехи и лекарства. Дарява художествена литература на чужди езици за ЕГ ”Гео Милев”. Признание за проявената хуманност, за нейната активна  социално-помощна дейност  е Сребърният медал на БЧК, който д-р Артюн Еринозов й връчва в Добрич на 8 май 2003г. Не закъснява и другата висока оценка на добричката общественост – на 03.06.2003г. за своя изключителен принос като дарител Барбара Геринг е вписана в Почетната книга на град Добрич. НДТ

 


Сходни връзки

ТЪЖНАТА ИСТОРИЯ НА ЕДНО КЕНГУРЧЕ ДОВЕДЕ В ДОБРИЧ НОВИЯ МУ ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди