изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:56 EET
Държавната банка е с ново ръководство    
НовиниДържавната Българска банка за развитие (ББР) е с ново ръководство, стана ясно вчера. Новият главен изпълнителен директор е Димо Спасов. Той ще изпълнява и функцията на председател на управителния съвет. Втори изпълнителен директор и зам.-шеф на управата ще е Билян Балев. Досегашният шеф на трезора Асен Ягодин остава член на управителния съвет. От съвета са освободени Христо Карамфилов и Илия Караниколов. Промени в надзорния съвет засега няма.

Преди да оглави ББР, Димо Спасов беше началник на дилинг отдела на Първа инвестиционна банка. Билян Балев също е бивш дилър в няколко банки, а от десетина години е управител и собственик на поредица от консултантски и инвестиционни компании. Доскоро бе член на фондацията “Институт за нов икономически напредък”, в която участваше и финансовият министър Петър Чобанов, а неин шеф е Росен Карадимов, който е близък на лидера на БСП Сергей Станишев.

“Промените в ръководството на ББР се правят заради новата философия на целите, които ще преследва Българската банка за развитие - по-висок икономически растеж чрез подкрепа на малките и средните предприятия, откриване на нови бизнес линии и т.н.”, обясни финансовото министерство, което е принципал на трезора.

И досега обаче основната дейност на ББР бе съсредоточена около финансирането на проекти на малкия и средния бизнес. Сега правителството възнамерява да разшири дейността на трезора, като това ще става чрез привличане на ресурси от международни финансови институции, а не чрез директна капитализация на банката със средства от фискалния резерв, каквито бяха първоначалните намерения.

Според отчета на предишното ръководство начело с Асен Ягодин от 2011 г. до юни 2013 г. ББР е увеличила обема на директно отпуснатите кредити с над 55%. Активите на банката са нараснали с над 500 млн. лева.

Нивото на лошите фирмени кредити е 14,7% на фона на 19,3% средно за банковата система към юли 2013 г. Привлечени са 170 млн. евро нови кредитни линии от международни финансови институции. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Държавната банка е с ново ръководство | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди