изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:45 EEST
С ТЪРЖЕСТВО ДОБРИЧ СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД ДОРА ГАБЕ    
Култура Връчването на националната литературна награда "Дора Габе" се състоя миналата вечер. Неин носител стана Рада Москова.

    На тържеството присъстваха кметът на Добрич Детелина Николова, заместниците й Камелия Койчева и Иван Колев, Виолета Пенева - преводач, родственица на Дора Габе, проф. Боряна Христова - директор на националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", Марин Кадиев - председател на Съюза на независимите български писатели, общински съветници, почетни граждани, представители на културни институти и учебни заведения, творци, граждани. "Днешното тържество е нашият общ поклон пред Дора Габе, която ни завеща копнеж към тайните на мирозданието, обич към родната земя и вяра в доброто", каза водещата поетесата Петранка Божкова. Прочетен бе оздравителен адрес от Министерството на културата. Слова за Дора Габе прочетоха проф. Боряна Христова и Виолета Пенева.

Наградата на Рада Москова бе връчена на сина й - известния режисьор Теди Москов. Той сподели, че майка му получава първата си литературна награда на 80-годишна възраст, а за млад автор е обявена на 50 години за филма "Куче в чекмедже". Тя е много развълнувана от наградата, сподели Москов. "В книгата се разказва за детството и младостта на майка ми по време на комунизма. Провокирана е от едно събитие, свързано с Добруджа. Дядо ми, дребен търговец на вино, когато Добруджа се връща от Румъния на България, черпи хората на площада с бъчва вино. Заради това прекарва 4 години в концентрационен лагер в белене - защото е черпил за действие на германците. Всички вълнения и сътресения на майка ми започват от този момент", разказа режисьорът. Ще се радвам от името на всички добруджанци да  посрещнем Рада Москова тук в Добрич и да споделим тази награда с нея, каза Детелина Николова.

"Благодаря на обществеността на Добрич, на Общинския съвет, на Детелина Николова, на целия ръководен екип на общината. Благодаря на моите колеги от Съюза на българските композитори, които ме предложиха за тази награда. Благодаря и на вас, които ми давате възможност всичко, което напиша, да достигне до обикновените хора", каза по време на тържеството Петър Крумов. Той бе удостоен с отличие за принос в популяризиране на творчеството на Дора Габе чрез синтез на изкуствата. Отличие за принос в превода на художествени произведения получи Славянска литературна и артистична академия. Наградата бе връчена на Елка Няголова - първия носител на националната литературна награда "Дора Габе". "Благодаря много сърдечно на комисията, която е провидяла някакви заслуги в онова, в което сме длъжни да правим за паметта на Дора Габе. Благодаря на ОбС на Добрич, на Детелина Николова и целия й екип", каза поетесата. "Искам да изразя нашето преклонение и възхищение пред изключителната способност на вас, като творци, да пазите жив онзи добруджански въглен, който топли и пламти в творчеството на Дора Габе и ни прави достойни българи", каза Детелина Николова. НДТ

 


Сходни връзки

С ТЪРЖЕСТВО ДОБРИЧ СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД ДОРА ГАБЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди