изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 18:30 EEST
Паметна плоча увековечи посещение на цар Борис III в добруджанското село Пчеларово    
ОбществоПаметна плоча в дома на оперната певица Константина Петкова в добруджанското село Пчеларово напомня за посещението тук през 1942 г. на българския цар Борис III. Плочата е поставена в знак на признателност към заслугите на Н.В. цар Борис III за възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България и документира посещението на монарха и неговия брат княз Кирил в дома на Петко Ганев Желев от с.Пчеларово.

Паметна плоча увековечи посещение на цар Борис III в добруджанското село Пчеларово
Паметната плоча пред дома на оперната певица Константина Петкова. В текста самата Константина Петкова. © Дарик Добрич, Таня Топалова  


Височайшата визита е била осъществена на 1 ноември 1942 г. По това време Константина Петкова, внучка на Петко Желев, е била на 6 години. Пред Дарик тя разказа спомените си от царското гостуване в дома на дядо й: „Цар Борис III дойде, помилва ме по главата и каза „Тя е връстница на моя Симеон, много се радвам, те ще се запознаят и ще поддържат кореспонденция”.

Оперната певица сподели още, че поводът за царската визита в дома на дядо й бил доклад за образователната система в Добруджа, който представя пред царя Елин Пелин, тогавашен министър на просветата. Писателят посещава Добруджа с делегация от интелектуалци, за да инспектира училищата и остава възхитен от нивото на обучение и възпитание в села. По това време в съседното на Пчеларово село Дъбовик живее Дора Габе, а в недалечното село Красен учителства Йордан Йовков. По време на това посещение писателите от София се запознават с Петко Желев от Пчеларово и остават впечатлени от неговия природен интелект, любознателност и начетеност. В рапорт до цар Борис III те препоръчват на Негово Величество, ако някога има път по тези места непременно да се запознае с добруджанеца. Така през 1942 г. срещата между двамата става факт. Следва нова среща в двореца по покана на царя.

Петко Желев присъства и на погребението на цар Борис III в Рилския манастир по изричното настояване на царица Йоанна. Оттам той се върнал с много ценна снимка на скърбящата царица, която семейството укрива от комунистическия режим и за съжаление по-късно изгубва, разказа още Константина Петкова.

 

Идеята за мраморната паметна плоча в дома на фамилия Петкови в с.Пчеларово принадлежи на Георги Стефанов - общински председател на НДСВ в Ген.Тошево и Георги Желев – областен лидер на царската партия в Добрич.

http://dariknews.bg

 


Сходни връзки

Паметна плоча увековечи посещение на цар Борис III в добруджанското село Пчеларово | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди