изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 23:52 EEST
Николай Цонев пред БЛИЦ: Издръжката на бежанците е обида за българските пенсионери    
Интервюта Николай Цонев е министър на отбраната в правителството на тройната коалиция (2008-2009) от НДСВ. Ето защо БЛИЦ го потърси за коментар по изключително горещата тема за кризата в Сирия и последиците за България. Лидерът на партия “Нова алтернатива” изрази и своята политическа позиция относно ситуацията и коментира някои вътрешни проблеми.

- Според вас има ли реална опасност от война в Сирия? Как оценявате последните събития?
- На базата на международните контакти, които се осъществяват по отношение на въпроса за Сирия, моето мнение е, че може да се стигне до решаване на проблема в Сирия с мирни средства. Позицията на “Нова алтернатива” по отношение на положението в Сирия е категорична. Основният проблем за българската държава е бежанската вълна. Първоизточникът на бежанската вълна, естествено, е неспокойното положение в Сирия. Виновник за това е Башар Асад, т.е. режимът на Башар Асад трябва да си отиде, за да има спокойствие, да няма бежанска война и да няма военни действия в Сирия.

- България засега е обявила, че не желае да участва в такива военни действия. Но според вас все пак българските военни до каква степен биха могли да се включат, до каква степен са подготвени за такава операция?
- Българската армия е подготвяна, тя има възможност да участва в международни операции. Това го доказва нашето участие в мисиите в Афганистан и в другите страни. При нужда, ние имаме готови части, които могат да участват в такива действия, но не смятам, че е нужно България да участва във военни действия по операции, които не са регламентирани или от Съвета за сигурност или от НАТО. Това е и част от задължението ни към съюзния договор с НАТО.

- Има един такъв проблем по границата - много често бежанците пристигат без документи, заявяват, че са бежанци от Сирия, но всъщност има възможност хора от други държави по този начин да влязат в България. Смятате ли, че има възможност за някакъв вид филтър или контрол, така че по-опасните лица да бъдат спирани още на границата?
- Дали ще има контрол или не зависи от тези, които извършват този контрол. Ако те са стриктни и проверяват бежанците – какъв е техният произход, откъде идват, кой ги изпраща, кой ги съпровожда, кой ги докарва до нашата граница, то може този филър да бъде направен и да се вземат адекватни решения. По мое мнение, в момента няма сериозен адекватен контрол по този въпрос.

- Има и едно такова притеснение, че бивши казарми се използват за настаняване на бежанци, а тези бивши казарми са по границата. Граничните райони, знаем, са по-специфични, трябва да бъдат по-добре охранявани. Според вас това създава ли някаква опасност за националната сигурност?
- Не смятам, че създава опасност за националната сигурност. Но смятам, че тези помещения, които са изоставени, те, освен на Министерство на отбраната, са и сгради на бившите гранични застави, които са в състава на “Гранична полиция”, но те не са приспособени в никакъв случай веднага да бъдат настанени хора. Ако си спомняте, министърът на вътрешните работи преди една седмица спомена, че ще иска помощ от Министерство на отбраната по отношение на поточната линия за строителство на помещения, която има капацитет 1000 кв. м за един работен ден на доста ниска цена. Много ваши колеги, журналисти, ме попитаха какво е състоянието и аз мога да кажа, че тя може наистина да се справи с проблема за бежанците в този момент за около една седмица. За съжаление, тя освен че стоя три години на митницата, в момента личният състав не е обучен, както е съгласно договора, да я използва.

- Днес е появи една сметка, че ако затворим границата, това ще бъде по-неизгодно, защото това ще ни струва 10-11 млн. месечно. Как ще коментирате тези изчисления?
- Винаги трябва, когато се взема едно управленско решение, да се мисли за последствията и тези последствия трябва да се отчитат в дългосрочния план. Освен краткосрочните загуби от тези милиони, които вие споменахте, не се знае колко ще бъдат дългосрочните загуби на държавата. Затова аз небих посъветвал да затваряме границата, защото това ще нанесе непоправими икономически щети в дълъг период от време.

- Според вас, обида ли е за българските пенсионери и социално слаби хора фактът, че се харчат много пари за бежанците? Непрекъснато излизат данни колко дтрува издръжката на един човек на фона на това, че хората в България живеят доста бедно. Знаете, че се получава едно противоречие – можем ли да си го позволим въобще.
- Да, категорично е обида. Категорично разходите за един бежанец не могат да бъдат толкова високи. Има съвсем нормални показатели, по които може да бъде изчислено колко струва храната на един бежанец, колко струва самото настаняване на държавата. И тези цифри, които се споменават в стотици, че струва издръжката на бежанците, според мен са силно завишени и някой печели на гърба на българския данъкоплатец.

- Да ви попитам един съвсем страничен въпрос, свързан с волейболната зала на ЦСКА. Можете ли да ни кажете в крайна сметка собствеността върху тази зала дали е на Министерство на отбраната или на Министерството на спорта? Защото сега има проект тя да бъде разрушена, за да бъде изграден там технопарк.
- Аз, честно казано, не съм се интересувал. До 2009 година тя беше собственост на Министерство на отбраната, тъй като тя се намираше в района на 4-и километър. Ако си спомняте, тогава имаше проект там да бъде изграден вторият правителствен център. Имаше един конкурс на Станишев там, където участваха и т.н. Там са около 400 дка. Този проект не се осъществи от новото правителство. След това през 2010 година имотите на Министерство на отбраната, които тогава се намираха в Агенция “Социални дейности”, на 4-и километър бяха прехвърлени към спортното министерство – хотелът, басейнът и всичко там, което е прилежащо. Няма причина тази зала да е прехвърлена, тъй като тези имоти са собственост на Министерство на отбраната. Явно проектът на технопарка съвпада със залата. Според мен, аз поне съм чувал, би трябвало да бъде собственост на Министерство на отбраната. Но ако Министерство на отбраната, тази част от района, на която се намира залата, я е дала на технопарка...

- Проблемът е, че от ЦСКА се притесняват да не стане както с тренировъчното футболно игрище, което беше разрушено заради зала “Арена Армеец”, а на тях не им е дадено друго игрище. Сега те се притесняват, че ако им разрушат залата, няма да имат друга зала за тренировки за вплейбол, което ще е жалко.
- Колегите ви от спортния отдел да попитат защо не се довършва закритият плувен басейн на ЦСКА. Защото 2009 година му оставаше много малко да бъде завършен – 1-2 млн. му трябваха да бъде завършен, а се направи за 145 млн. “Арена Армеец”. 145 млн. струва “Арена Армеец” в момента. Нека да проверят всички документи. Ако проверят всички документи, ще се види, че освен парите, които са дадени по обществената поръчка, са дадени допълнителни пари в спорта – от Министерство на спорта, дадени са пари допълнително от търговско дружество НСА – различни обществени поръчки, дадени са от общината за пътища и т.н. Т.е. чистата сума е над 145 млн. в момента, а Бойко се кълнеше, че ще бъде 90 млн.

В края на интервюто лидерът на “Нова алтернатива” обърна внимание на своя публикация във Фейсбук, относно предстоящите избори за кмет на Белене. “БСП продължават да нарушават законовите и етични норми на предизборната кампания. Министърът на отбраната Ангел Найденов, без да е излизал в отпуск, използва публични и административни ресурси на МО и участва в предизборната агитация на БСП в Трън, а в Белене агитира дори в местното военно поделение. Много популистки и удобно точно четири дни преди избора за кмет на Белене пропагандира политиката на БСП, защо ли?”, заявява Николай Цонев.

Валерия МИНКИНА
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Николай Цонев пред БЛИЦ: Издръжката на бежанците е обида за българските пенсионери | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди