изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 22:00 EEST
Парламентът ще гласува в петък вота на недоверие, ГЕРБ внесе нов по същата тема (ОБЗОР)    
ПарламентСофия. Първият вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски ще бъде гласуван в 11.00 часа в петък. Междувременно парламентарната група на ГЕРБ внесе нов вот на недоверие срещу правителството на същата тема и поиска оставката на ръководството на 42-рото Народно събрание, тъй като смята днешното заседание за нелегитимно. Председателят на парламента Михаил Миков успя да открие заседанието, въпреки че още сутринта депутатите от ГЕРБ отново присъстваха в зала, но не се регистрираха, и заседанието не започна навреме заради липса на кворум.

 Парламентарната група на "Атака" е в Брюксел и също отсъства. Очевидно е, че в залата има кворум – това каза председателят на парламента Михаил Миков и призова депутатите да се регистрират за започване на заседанието. Въпреки призива в зала не се регистрираха необходимите минимум 121 народни представители. Очевидно поради нерегистрация на групата на ГЕРБ няма кворум, каза Миков и обяви 30-минутна почивка. Половин час по-късно председателят на Народното събрание Михаил Миков откри пленарното заседание след като квесторите преброиха присъстващите в зала депутати. Правилникът ми дава право при наличие на кворум в залата да открия заседанието, обясни Миков. Той помоли квесторите да преброят по парламентарни групи колко души има в пленарна зала. След това ще направим и регистрация, обясни Миков. Има достатъчно представители на медиите, които също фиксират наличието на депутати в залата, отбеляза Миков. В зала 207 народни представители, откривам заседанието, обяви Миков.
Депутати от ГЕРБ скандираха „Оставка” след откриване на пленарното заседание. Димитър Лазаров от ГЕРБ възрази срещу откриването на заседанието като цитира алинея 2 от 48 член на правилника. Миков обясни, че в зала има 207 народни представители, което говори за наличие на кворум и прикани Лазаров, ако иска да оспорва неговото решение за откриване на заседанието. Групата на ГЕРБ скандира „Оставка” след откриване на заседанието.
ГЕРБ обявиха, че ще сезират Конституционния съд заради начина на преброяване на кворума в пленарна зала. „Ще сезираме Конституционния съд за тези груби абсолютни нарушения на парламентарния правилник”. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. „Не може да се проведе заседание. Ще искаме оставката на Михаил Миков”, добави Борисов.
Малко по-късно Парламентарната група на ГЕРБ внесе нов вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски по същата тема. Вотът е за провалената политика на правителството в областта на инвестиционното проектиране. От ГЕРБ не признават дебатите, които в момента текат в парламента, тъй като според тях заседанието е нелегитимно, каза на брифинг Лиляна Павлова.
След това депутати от ГЕРБ внесоха в деловодството на Народното събрание искане за оставката на председателя Михаил Миков. Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова обясни, че искането е подписано от всички депутати от ГЕРБ. Мотивите за исканата оставка са погазване на правилника на Народното събрание и провеждане на едно нелегитимно заседание, каза Атанасова.
„Смятаме, че няма нужда от него, той е безполезен. Беше избран по абсолютно криминален начин. Квесторите вършат чудесна работа,защото те броиха колко народни представители са в залата, така че от него няма необходимост”, заяви депутатът.
На всички вече е ясно, че „Атака” държи златната акция на този кабинет. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. „Няма ли ги „Атака” – няма парламент”, добави Борисов. По думите му - европейските посланици са наясно с това и много добре следят това, което се случва в България. „Сега, когато „шмекерът” подложи на поименно гласуване, видяхте, че няма кворум”, заяви той. На въпрос - кого нарича „шмекер”, Борисов обясни: „шпикера на парламента”. „Той фалшифицира днешното заседание, проведе заседание без кворум. Сега доказахме с поименното гласуване, че те нямат кворум. Днешното заседание на парламента не се е провело”, добави Бойко Борисов.
От утре Парламентарната група на ГЕРБ няма да участва в електронно гласуване, каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. „Днес то беше погазено. Г-н Миков накара квесторите да броят хората. Ще видите, че дори и в това са излъгали – с 4 души. Ще им го докажем”, заяви Борисов. „Днешното заседание на парламента е нелегитимно. Затова сме внесли нов вот и когато се съберат, направят кворум, както е в Конституцията, защото това не е плод-зеленчук, това е парламент – има наредби, има правилници, които трябва да се следват и спазват, в зависимост от това кой е управляващ и кой е опозиция. Управляващите трябва да имат кворум. Те излъгаха с кворума сутринта, сега им го доказахме при поименното гласуване”, добави той. По думите му - този парламент няма какво повече да направи.
ГЕРБ избягаха от дебатите по темата, по която те искат вот на недоверие. Това заяви на брифинг в парламента лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев. „Вотът е изконсумиран от ГЕРБ. Предстои гласуване”, заяви Станишев и допълни: „Много нелепо е тяхното искане и внасяне на втори вот по същата тема. Според парламентарния правилник такъв вот могат да внесат след 6 месеца. Може би тогава ще имат реални основания, защото Министерството на инвестиционното проектиране реално ще работи, ще прави политики и тогава като опозиция имат право”.
„Като гледам поведението на Бойко Борисов и неговата парламентарна група ме хваща страх за това как е била управлявана държавата четири години. Четири години държавата се движеше според прищевките на един човек, на базата на неговите лични желания, емоции, моментни настроения. Това ясно личи от поведението на ГЕРБ както вчера, така и днес. Вотът щеше да е за цялостна политика, след това за министерството на инвестиционното проектиране, след започнаха бойкот на собствения вот.
Готов съм винаги да дебатирам какъвто и да е вот с тези или други мотиви. Не ме притеснява нищо, което засяга работата на кабинета. Това каза на брифинг в парламента министър-председателят Пламен Орешарски в коментар за втория вот, внесен от ГЕРБ за политиката в областта на инвестиционното проектиране. „Все още имам подкрепата и се надявам да я имам и за в бъдеще на другите две парламентарни групи”, каза премиерът в коментар на това, че няма подкрепа от ГЕРБ и „Атака”, и е заявил, че ще си подаде оставка, ако няма парламентарна подкрепа.   www.focus-news.ne
 


Сходни връзки

Парламентът ще гласува в петък вота на недоверие, ГЕРБ внесе нов по същата тема (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди