изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:14 EET
СУ "Св. Климент Охридски" чества 125 години    
ОбразованиеНа 27 септември ще бъде кулминацията на честванията, с които най-старото висше училище в България - Софийският университет "Св. Климент Охридски" - отбелязва своята 125-та годишнина, съобщиха от Университета.

В празничната за Алма матер година академичната общност, водена от дълбокото убеждение, че знанието прави силата, а образованите хора са най-големия капитал на страната ни, отбелязва юбилея си с надеждата да напомни на всички, че образованието е основният приоритет на всяко модерно и проспериращо общество.

Официалното откриване на Годишния ректорски семинар ще бъде в 09:30 часа в Аулата на Софийския университет. Поканени да отправят приветствия към участниците са кметът на София Йорданка Фандъкова и вицепремиерът Даниела Бобева.

Софийският университет ще бъде домакин на годишния ректорски семинар на UNICA - Мрежата на европейските столични университети. Най-старото висше училище е единственият български представител в организацията. Темата на годишния ректорски семинар, на който за първи път Софийският университет е домакин, е: "Баланс на отговорностите: Университетите и обществото за осигуряване на финансовата стабилност на висшето образование".

Във време, когато университетите полагат големи усилия за привличане на приходи, за да поддържат своите образователни и изследователски стандарти, а разходите за поддържане на висшето образование се увеличават, публичното финансиране, често представляващо жизнено важен дял от ресурсите на университетите, намалява или остава непроменено. Университетите трябва да покажат ефикасно финансово управление и способност да разнообразят източниците си на финансиране. В същото време въпросите на университетската автономия и социалното въздействие на променящата се финансова ситуация изискват специално внимание. Годишният Ректорски семинар ще събере представители на академичните ръководства на университетите, членове на УНИКА. В рамките на неговите заседания ще бъде споделен положителен опит, ще бъдат обсъдени комплексните процеси на взаимодействие между университетите и заобикалящата ги икономическа и социална среда. За първи път в дискусиите участие ще вземат и представители на студентите.

В годишния ректорски семинар ще участват ректори и представители на ректорските ръководства на Свободния университет в Брюксел (Белгия), Талинския университет (Естония), Университета Париж ІІІ Sorbonne Nouvelle (Франция), Университета Париж ІV "Пиер и Мари Кюри" (Франция), Университета Париж Дофин (Франция), Берлинския свободен университет (Германия), Университета Eötvös Loránd в Будапеща (Унгария), Римския университет "Сапиенца" (Италия), Вилнюския университет (Литва), Университета "Св. Св. Кирил и Методий" в Скопие (Македония), Университета на Осло (Норвегия), Лисабонския университет (Португалия), Стокхолмския университет (Швеция), Близкоизточния технически университет (Турция) и Кингс Колидж Лондон (Великобритания).

В обсъжданията ще участват и представители на университети, с които Софийският университет поддържа активно сътрудничество от Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, Германия, Гърция, Иран, Израел, Япония, Казахстан, Република Корея, Черна гора, Румъния, Русия, Словакия, Сърбия и Украйна. В семинара ще се включат и ректори на български висши училища, представители на ръководството на Българската академия на науките и научните институти на БАН, академици и член-кореспонденти на БАН.

Работата на семинара ще продължи до обед на 28 септември 2013 г. Дискусията ще бъде обобщена в меморандум, който ще бъде изпратен до Европейската комисия.

В 11:15 часа в централното фоайе на Ректората, ще бъде валидирана пощенска картичка, посветена на годишнината от създаването на Софийския университет и ще бъде открита изложба, посветена на празника на Алма матер.

За първи път в историята откриването на академичната година ще започне с празнично шествие на студенти и преподаватели, което ще тръгне в 16.00 часа от Ректората и ще премине през някои от най-знаковите места в столицата, за да стигне пред катедралния храм "Св. Александър Невски", където тържествено ще бъде дадено началото на академичната учебна година.

Празничното шествие, което е част от една дълга традиция, акцентира върху два основни момента. Първият са овациите, които студените от Софийския университет устройват на 11 май 1894 г. пред дома на поета Иван Вазов в знак на несъгласие с тогавашната политическа обстановка в страната и по този начин бойкотират празничната официална програма, посветена на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Вторият момент е първата университетска криза, довела до грубо посегателство върху автономията на Университета и последващото му временно закриване след публичното освиркване на княз Фердинанд при откриването на Народния театър в началото на 1907 г.

Празничното шествие, начело на което ще застанат ректорското ръководство, академичният съвет и гости от академични и научни институции от България и чужбина, облечени в академични тоги и с ректорски регалии, ще премине по маршрут: бул. "Васил Левски" – бул. "Цар Освободител" – ул. "Г.С.Раковски" – ул. "Ив. Вазов" – ул. "Бенковски" – ул. "Славянска" - бул. "Цар Освободител" – ул. "Г.С.Раковски" – ул. "Оборище" – пл. "Св. Ал. Невски".

Ректорското ръководство на Софийския университет ще поднесе цветя и венци пред паметниците на патрона Св. Климент Охридски, на дарителите Евлоги и Христо Георгиеви и пред паметника на Незнайния воин.

В 17:00 часа на пл. "Св. Ал. Невски" ще започне церемонията по откриването на 125-ата академична учебна година на Софийския университет. На празника гости на Алма матер ще бъдат представители на едни от най-авторитетните университети в Европа и целия свят. В празничната програма ще се включат и партньорите на Софийския университет от академичната и научна общност, ръководители на културни и духовни центрове, дългогодишни преподаватели и служители, ученици и преподаватели от двата лицея към СУ – Националната гимназия за древни езици и култури и Националната природо-математическа гимназия.

В 18:30 часа в двора на Ректората ще започне празник за студентите. За музикалната програма ще се погрижат диджей Балтазар и диджей Джекрок, които ще внесат ритъм в празничната вечер, която ще завърши с илюминации.
http://bulgaria.actualno.com
 


Сходни връзки

СУ "Св. Климент Охридски" чества 125 години | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди