изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:44 EEST
Афис: БСП-21.2%, ГЕРБ-19.9, Цветанов сред най-мразените политици    
Общество Към момента мога да се подпиша под 100-процента прогноза, че само три партии ще влизат в парламента – това са БСП, ГЕРБ и ДПС. А оттам нататък потенциални заподозрени са Реформаторския блок, НФСБ, Атака – това е хипотетичната зона, ако в момента се стигне до избори.

Това показват данните на национално представително изследване на агенция АФИС, представено пред БГНЕС от управителя й Юрий Асланов. То е проведено сред 1050 респондентите с избирателни права проведено в цялата страна в периода 10-25 септември. На въпроса: Ако следващите парламентарни избори се провеждаха тази неделя за коя партия или коалиция бихте гласували? 21,2% посочват БСП, 19,9% – ГЕРБ, 6,5% - ДПС. Под 4-процентовия праг са Реформаторския блок – 3,3%, НФСБ – 2,8% , и Атака - 2,5%. Партия на протестите – 3,8%, друга партия – 4%. 13,5 казват, че няма да гласуват, 22,5% - не са решили и не са посочили отговор.

Юрий Асланов посочва, че засега не се вижда "голяма мощ" на Реформаторския блок, както са убедени други социолози. Според резултатите от изследването, реформаторите имат равен резултат с НФСБ – около 3% - това е потенциала на РБ като такъв блок, защото образуващите го партии сумарно получават сумарно поотделно измерено влияние около 7-8%. "Но очевидно там вътре не всички се харесват помежду си или имат някакви притеснения по отношение на този или онзи. В никакъв случай такъв механичен сбор няма да даде очаквания резултат, на който разчитат. Но се признава, че РБ е единствената партия, която в момента увеличава своето влияние, защото всички други намаляват своето влияние по преценка на анкетираните", каза Асланов.

Единственият въпрос, който е интересен е какво би представлявал ГЕРБ без Бойко Борисов, без Цветан Цветанов може, дори се чудя защо Бойко Борисов го държи, след като го тегли надолу, заяви той и посочва, че Цветанов остава в момента един от най – мразените политици. В ранга на омразата лидер доскоро бил Ахмед Доган, но след като изчезна го замества Волен Сидеров, който бил на второ място. На второ място е Лютви Местан по традиция, но според Асланов може би ще мине и на първо, на трето място е Цветан Цветанов. "И сред привържениците на ГЕРБ също има своите противници Цветан Цветанов, но те не са мнозинство разбира се в никакъв случай", казва той и посочва, че и при Бойко Борисов и при Сергей Станишев има еднакъв резултат - 34% одобрение, 56% неодобрение.

"Личностите с позитивен рейтинг, такива, при които одобрението повишава неодобрението вече са много малко", каза социологът. Той посочи, че това са Кристалина Георгиева, на второ място Георги Първанов, на трето място е главният прокурор Сотир Цацаров. "Това е голямата изненада и се случва за първи път с институции от подобен характер. Главният прокурор за първи път влиза в позитивни рейтинги и то с два пъти превишение на позитива над негатива, но все още много хора нямат мнение за него", обясни специалистът и допълва, че мерят рейтингите на обвинител номер едно откакто съществуват. 36,9% е положителното отношение към Сотир Цацаров, а 27% е отрицателното отношение към него.

На четвърто място е президентът Росен Плевнелиев, но Юри Асланов очаква следващия месец и той да мине в негатива, защото само с около процент и половина е позитива. Той е бил в много позитивната зона, но сега не е така. 41,4% е положителното отношение към него, 39,6 е сега отрицателното. "Плевнелиев сам си го направи, това е негова заслуга", коментира социологът на въпроса защо се случва така. В средата на тази листа е премиерът Пламен Орешарски, има и министри, които са по – одобрявани от него.

"Атака", според тенденциите, проследени от АФИС също е загубила много особено в първия месец след изборите, но сега връща част от ресурсите и отново е в зоната на 3-те процента, тоест потенциално представена, ако се случат избори. Хипотетична Партия на протестиращите, каквото и да значи това в очите на хората събира хипотетичните 6%, но измислената от АФИС партия "Прогрес", която и не съществува събира повече. Така Юрий Асланов обяснява, че добили гражданственост изрази като "прогрес" събират надежди, които ги превръщат в позитив докато не ги видят какво представлява. Единственият феномен на съвпадение между очаквано ново и прието ново беше царя през 2001г. оттогава не се е повтаряло, дори и спрямо Бойко Борисов, каза Асланов. Друг експеримент, който правят е дали хората биха реагирали така, както Борисов атакува властта със силната ръка, но измисленият от тях генерал Петров не събрал подкрепа в поредицата от рейтинги, измислената Иванка Петкова обаче събрала повече дори от някои действащи политици, които хората не познават. Така хората не познават кой е Божидар Лукарски – председател на СДС и редица други фигури, каза Асланов. БАСТА например събира малко повече, отколкото СДС, отколкото дори повечето от партиите в РБ, с изключение на ДСБ и ДБГ. 

вижението "България без цензура", доколкото е свързано с личността на Николай Бареков има друг феномен - той по позитивен рейтинг е напълно съизмерим с опитния политик Меглена Кунева, обясни социологът, но при Бареков неодобрението е по-ниско от нейното.

"Така, че нея я обичат, колкото Бареков и я мразят повече отколкото него". Това каза Юри Асланов от социологическа агенция АФИС, който допуска възможни изненади и при новите проекти.

6-те процента, които декларират готовност да гласуват за партия на протестиращите, 8% - за нова партия и 3%, които казват друга партия, правят 17% хора, които не могат да припознаят нито една от сега съществуващите парии и чакат нещо ново. Високият процентът на хора, които търсят субект, който да признаят, който е различен - се случва за втори път, първият е бил 2000 година и то се приземява през 2001г., когато идва царят, обясни социологът.

Юрий Асланов обаче изключва възможността в обозримото бъдеще да се появи такъв проект, който наистина да впечатли по такъв начин и хората да кажат: да, това е нещото, което очаквах и да му се отдадат безрезервно, както се случи 2001г. "Вероятно просто ще предприемат по – прагматичния подход да вникват внимателно във всичко това, което им се предлага на политическия пазар и с повишено внимание към това да не ги излъжат, просто защото особено последните години бяха поредици от несъстояли се очаквания големи, дълбоки разочарования", анализира социологът.

Наблюдава се едно отдалечаване между проблемите, които хората преценяват за най –важни и проблемите, които са във фокуса на политическото внимание и на медиите в това число, обясни Асланов. Така например в наблюдението за това за какво се говори най – много в последния месец показва изместване в медиите и политическата публичност в полза на корупция и олигархия, докато 8% е делът на хората, които смятат тези проблеми за важни. Той каза, че дори и 2% от хората смятат, че всички олигарси са полезни хора, 24% пък смятали, че олигархията върши полезни дела. На въпроса лично за вас кой от изброените проблеми е най –важен? 26% казват - безработицата, 18% - бедността, 13%- икономическа криза, 10% - несигурност, 9% - здраве, 8% - корупция /олигархия, 6% пенсии, 10% - друго.

"Много назад в ранга на проблемите, които са подредени от хората и тази дистанция, която се създава между хората и политиците и институциите до голяма степен се дължи и на това раздалечаване в разбирането за действителните проблеми. Има опасно висок ръст на страха от безработица и запазване на работните места", каза Асланов. Той посочи, че до миналата година данните показваха, че във всяко второ домакинство имаше един член загубил работата си в близко време или поне един член, който се опасявал, че може да се случи това. "Ние имаме вече над 56% дял от пълнолетните граждани, които смятат, че това е най – главният проблем и на държавата и лично за тях, а той за медиите е на 11 – то място", посочва социологът.

"Много е интересно сравнението на протеста сега и протеста февруари месец. Темата на протеста от февруари се подкрепя от двойно повече хора, отколкото сега, т.е. протестът февруари е бил по-симпатичен. Но това е логично, защото той имаше конкретни искания и като лоши беше обозначил врагове, които по признание на мнозинството от граждани се приемат за естествени врагове – монополи, ЕРП-та и т.н., сега не е много ясно, сега е разделен. Контрапротестиращите се ползват с несравнимо по – ниска подкрепа от проттестиращите, но пак в ниските нива, но общо взето мнението е разделено", каза Асланов. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Афис: БСП-21.2%, ГЕРБ-19.9, Цветанов сред най-мразените политици | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Афис: БСП-21.2%, ГЕРБ-19.9, Цветанов сред най-мразените политици
Автор: Anonymous да 2013-09-30 @ 08:21 EEST
Комунистически манипулатор - слугинаж.
Афис: БСП-21.2%, ГЕРБ-19.9, Цветанов сред най-мразените политици
Автор: Anonymous да 2013-09-30 @ 10:38 EEST

не е възможно цъфнал,цъфнал герб да има толкова висок процент????

Афис: БСП-21.2%, ГЕРБ-19.9, Цветанов сред най-мразените политици
Автор: Anonymous да 2013-09-30 @ 19:39 EEST
Всичко ще стане ясно след предсрочните избори. Това, че една квачква  цял ден виси пред президенството и скандира по мегафона небивалици не значе нищо. КОЙ РАБОТИ В СЕМЕЙСТВОТО И ХРАНИ ДЕЦАТА И. ОТ КЪДЕ ВЗЕМА ПАРИ ЗА ТОВА.  И НА НАЙ-НЕУКИЯ Е ЯСНО - БСП-БКП!

Афис: БСП-21.2%, ГЕРБ-19.9, Цветанов сред най-мразените политици
Автор: Anonymous да 2013-10-02 @ 11:40 EEST

Предсрочни,след три години!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди