изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:27 EET
340 лв. минимална заплата и детски от 2014 г.    
НовиниМинималната работна заплата ще бъде увеличена на 340 лв. от 1 януари 2014 г., потвърди социалният министър Хасан Адемов. Предлага се обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст също да бъде 340 лв., каза той. В момента минималната заплата и обезщетението за майчинството е 310 лв.

Пред журналисти Адемов отбеляза обаче, че преди да се финализира бюджетната процедура не е коректно отделни елементи от нея да бъдат изпреварващо представяни, предаде БТА.

Миналата седмица финансовият министър Петър Чобанов каза, че в проектобюджета за следващата година се предвижда минималната заплата да бъде 340 лв., както и вдигане на майчинските за отглеждане на дете.

От синдикатите настояват минималната заплата да стане 350 лв.

Швейцарско правило за пенсиите

Адемов заяви, че от 1 юли 2014 г. всяка година от тази дата ще има осъвременяване на пенсиите с 50 процента от осигурителния доход и 50 процента от инфлацията (т.нар. швейцарско правило).

Когато към февруари 2014 г. има окончателни резултати за ръста на осигурителния доход и инфлацията, тогава ще се знае с колко процента ще бъде увеличението, каза Адемов.

Министърът отбеляза, че при всички положения във връзка с ниската инфлация се очертава този процент да не бъде достатъчно висок, "колкото ни се иска".

Ранното пенсиониране

Адемов заяви, че засега няма конкретни решения за условията за песниониране на военнослужещи. Важно е да се съобразим с част от предложенията на ЕК, като едно от тях е ограничаване на ранното пенсиониране, добави той.

Преди седмица военният министър Ангел Найденов заяви, че има амбицията догодина да внесе законопроект, който да премахне допълнително въведеното условие за възраст при придобиването на право на пенсия на военнослужещите и остане единствено условието за необходимите 27 г. осигурителен стаж.

В системата на МВР средната възраст за пенсиониране е 49,7 г. Там най-големият проблем не е дали трябва да има има възраст за пенсиониране или не, защото нещата в осигурителното законодателство в България отдавна са ясни, коментира Хасан Адемов.

"Очевидно е желанието след като придобиеш право на пенсиониране да имаш доход по граждански договор и това е другият проблем, който трябва да бъде решен в хода на тази бюджетна процедура", заключи социалният министър.

От БСП вече обявиха, че тяхното предложение е от януари 2014 г. да се замрази за година стажът и възрастта за пенсиониране, след което увеличението на стажа и възрастта да се обвърже с продължителността на живота.

Междувременно от анализ на НОИ, внесен в Консултативния съвет за стабилизиране на осигурителната система, стана ясно, че се подготвят два варианта за увеличение на възрастта за пенсиониране. Според първия увеличението на възрастта ще започне от 2016 г., а според втория - първо ще се изравни пенсионната възраст за мъже и за жени, а след това ще започне да расте спрямо това колко дълго живеят.   dir.bg
 


Сходни връзки

340 лв. минимална заплата и детски от 2014 г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди