изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:42 EEST
ЕК ще ни съди заради ветропарк "Калиакра"    
Европейски съюз

Общо 14 са наказателните процедури срещу България в областта на околната среда, като една от тях - за нов вятърен парк в зона "Калиакра", трябва да влезе в съдебна фаза в края на октомври. Това каза на пресконференция министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, която отчете резултатите от работата си в МОСВ през първите 100 дни на кабинета. По думите й предстои колежът на еврокомисарите да вземе решение по тази процедура, с което България вече няма да е в досъдебна фаза, а в ефективна съдебна процедура.



Нарушението е на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) във Варна, която е издала одобрение през 2012 г. за изграждането на нов ветрогенераторен парк от 95 перки и още 150 други обекта, сред които ваканционни селища, посочи Михайлова.

Министърът на околната среда и водите е издал заповед за отмяна на решението на регионалната структура на МОСВ, но административния съд не е зачел заповедта и е приел решението на РИОСВ.

Ветрогенераторният парк е с името "Смин", а инвеститорът е "Уинд енерджи", посочи в отговор на журналистически въпроси министърът. Това е случай, за който няма прецедент, коментира Михайлова разнобоя в решенията на МОСВ и регионалната му структура във Варна.

За тази наказателна процедура има много сигнали и от неправителствени организации. Според министъра страната ни ще направи всичко възможно да намали щетите от наказателната процедура.

За целта в най-кратки срокове ще се разшири защитена зона "Било", която към момента не покрива територията на предвидения нов ветропарк. Ще се обособи и нова защитена зона, като компенсаторна мярка за всичко вече построено в региона.

Поела съм ангажимент пред еврокомисаря по околна среда Янез Поточник да издам заповед за забрана на всякакво строителство на територията на зона "Било", посочи още екоминистърът.

Сред другите рискови наказателни процедури срещу България са тази за наднормено замърсяване на въздуха със серен диоксид в три български града за периода 2007-2009 г., процедура за наднормено запрашаване на въздуха в 30 общини, както и процедура за превишение на емисии от големите горивни инсталации у нас и замърсяването на въздуха от тях със серен и азотен диоксид.

Има още процедура за неизпълнение на директивата за депата за отпадъци и несъответствието на 124 от тях с изискванията на европейското законодателство. За тези рискови процедури сме в непрекъсната комуникация с европейските институции, каза министърът.

В коментар на разнобоя в решенията на МОСВ и РИОСВ-Варна, Искра Михайлова каза, че връзката между екоминистерството и регионалните му структури оттук нататък ще бъде много по-тясна. В момента текат конкурси за избор на директори на регионалните структури на МОСВ - екоинспекции, басейнови дирекции и национални паркове, след като министърът ги освободи преди малко повече от месец.

Екоминистърът определи като изключително проблемна ситуацията с оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) към момента

Общо плащанията дотук по ОПОС са 33,35% от стойността на програмата и са на обща стойност 1 174 570 лева, посочи Михайлова. Окончателно верифицираните плащания пък са 15,39% или 542 млн.лева. Проектите, които са в изпълнение, предвиждат малки плащания за строителство и подават малки суми за разплащане и верифициране на разходи.

Предвиждаме срещи с общините за ускоряване на плащанията, коментира министърът. Тя призна, че проблем има и в управляващия орган на оперативната програма, който се бави с верификацията на плащанията, подадени от изпълнителите.

Свръхдоговарянето на проекти по програмата е 162 на сто от стойността й. Не е лека и ситуацията с пренасочените средства от ОПОС за купуването на тролеи, за метрото и за противопожарна техника на МВР, където процедурите и одобрението на проектите също са се забавили много.

По думите на Михайлова във водния сектор има няколко пакета проекти, които няма да се случат в този програмен период

При депата за отпадъци също има няколко проекта, които няма да се реализират поради обжалвания на процедурите - в Ямбол и Разлог. От МОСВ смятат да направят голям общ проект и да го представят за одобрение в ЕК, с цел удължаване на използването на средствата от ОПОС.

При ос "Биоразнообразие" от действащата ОПОС проектите се изпълняват основно от структури на МОСВ и са на ниво "Рискови", коментира Михайлова. Към момента общото изпълнение е около 20%, като има и проекти в процедури на обжалване.

Министърът се надява новите ръководства на регионалните структури да се справят бързо с необходимите процедури и избора на изпълнители. За следващия програмен период (2014-2020 г .) в сектор "Води" се предвижда разширяване на водоснабдяването, докато в този планов период се отделяше внимание на канализацията, каза Михайлова.

В ос "Отпадъци" ще се постави акцент на инсталациите за сепариране, компостиране и оползотворяване. В сектор "Биоразнообразие" имаме ангажимент да се справим с казуса "Натура 2000" - планове за управление и устойчиво развитие на зоните, коментира министърът. Предвижда се и още една ос, която позволява финансиране на стратегически документи за опазване на околната среда и климата.

Не достигат средства за дейности по наблюдението на замърсяванията на въздуха и водите, коментира на пресконференцията министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

По думите й от години максималната сума на разходите за основни дейности на министерството е 44 млн. лева, което е крайно недостатъчно и води до неизпълнение на ангажименти в сектора. Тя сравни сумата с тази на други министерства, които са с почти десет пъти по-голям разходен бюджет.

Недостигът води и до забавяне в разплащането с изпълнители на проекти по програма ИСПА, където просрочването е над 3,3 млн. лева и повече от 450 дни.

В отговор на журналистически въпрос, министърът отбеляза, че за следващата година МОСВ ще иска допълнително 10 млн. лева за изпълнение на дейностите си, над досегашните 44 млн. лева.

Искра Михайлова каза, че от август 2009 г. до май 2013 г. освободените служители на МОСВ и регионалните му структури са 915, а новоназначените - 969, като по думите й, голяма част от новите служители нямат нужното образование и опит.

Работата с регионалните структури досега не е била на необходимото ниво, смята екоминистърът. Затова след приключване на протичащите в момента конкурси за директори на регионалните структури на МОСВ, министърът ще очаква от новите ръководители анализ и оптимизиране на състава.

До момента не са внасяни предложения за отмяна на мораториума за добив на шистов газ у нас, коментира Искра Михайлова. Според нея България има най-рестриктивния режим, като освен мораториум, ограничения за добива са заложени и в Закона за опазване на околната среда, който изисква пълна оценка на дейността.

Ако постъпи сигнал за опити за проучвания, независимо от кого, ще бъде проверен, увери тя.

http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

ЕК ще ни съди заради ветропарк "Калиакра" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди