изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:44 EEST
Правителството уволни директора на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков (ОБЗОР)    
Новини София. Досегашният директор на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков е освободен от длъжност. вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев посочи три основни причини, поради които е освободен Казаков. „Незадоволително се организират всички процеси по извършване на проучвания и предоставяне на статут на бежанец, а това създава условия за претоварване на местата за настаняване.

Недобра е и организацията на работата в местата за временно настаняване на бежанци”, посочи министърът на вътрешните работи. Като трети мотив за уволнението на Никола Казаков Цветлин Йовчев посочи, незадоволителната работа на Държавната агенция за бежанците за взаимодействие с европейските организации, които могат да съдействат за справяне с проблема с бежанците.
Държавната агенция за бежанците ще бъде оглавена от Николай Чирпанлиев. По думите на вицепремиера - новоназначеният директор Николай Чирпанлиев има голям опит, като е работил и в Министерство на отбраната.
Нови 1500 места за настаняване и временна закрила на бежанците могат да бъдат разкрити до месец, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. По думите на министър Йовчев - предвид темповете на влизане на нелегални емигранти, и на лица, които търсят защита на наша територия, тези места ще се изчерпят за около месец.
Вицепремиерът представи данни, според които от началото на настоящата година до края на септември, в България са влезли 5815 бежанци. През септември на границата са задържани 2377 лица, от които 1635 са от Сирия. В сравнение с данните от същия период през 2012 година, увеличението на бежанците в България е почти седем пъти. „Въпреки разкритите наскоро 1300 места за настаняване на бежанците, в момента ние имаме превишаване на капацитета за настаняване с 222 места”, заяви Цветлин Йовчев.
Драстично нараства броят на семейства, които търсят закрила, а това усложнява процедурите за настаняване и за осигуряване на нормални условия за живот, посочи той.
Затварянето на границата за бежанци е крайно решение, което струва твърде скъпо на българските данъкоплатци, заяви Цветлин Йовчев. Вицепремиерът Йовчев обясни, че „затварянето на границата” означава покриване на границата по начин, който не позволява преминаването и на нелегални емигранти.
„Това ще струва 11 млн. лева на месец”, отбеляза Цветлин Йовчев. Той посочи, че правителството обмисля да поиска задействане на директива 55 на Европейската комисия, която се изразява в получаване на допълни средства за бежанците и транспортирането им на бежанците на територията на други страни от ЕС, които солидарно ще поемат този риск.
„Задействането на наредба 55 обаче е много тежка процедура и дори и да я поискаме от Съвета на Европа не е ясно за какви средства и в какви срокове ще бъде тя”, подчерта вътрешният министър. По отношение на бежанците Йовчев обясни, че работна група, в която са участвали представители на всички специални служби, Работи доста, и в момента има разработени критерии, по които може да се направи оценка за риска от бежанската вълна. „Вече има създадени екипи, които работят с нелегалните имигранти на наша територия. Тези екипи отсяват всички, които представляват риск за националната сигурност на страната ни. Вече има лица, които са отсети, но те са малко”, добави вицепремиерът.
Предприет е пакет от мерки за минимизиране на рисковете за страната от бежанския поток, заяви Цветлин Йовчев в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Цветан Цветанов в рамките на блиц парламентарния контрол. Цветанов попита дали вече е осигурен надеждният медицински контрол във връзка с бежанската вълна.
„Дефинираме пакет от рискове, които произтичат от тази криза, които могат да застрашат националната сигурност. Не трябва да пренебрегваме рисковете от навлизането на лица, които са свързани с терористични организации. Налице са здравни рискове. Предприети са пакет от мерки с цел минимизиране на рисковете за страната. Имаме активна работа по отношение на откриване на нови места за настаняване на бежанците. Работим по разширяване и намиране на места за още над 1500 души. Осигурени са медицински екипи на место и прегледи още на границата. Извършват се прегледи, осигурени са необходимите ваксини, за да се избегне възникване на епидемия. Извършва се непрекъснат мониторинг от центъра за заразни заболявания”, посочи Йовчев.
„Актуализиран е националният план за противодействие на тероризма. Екипи на ДАНС работят активно сред преминалите границата на България, за да отсеят рисковете. Засилено е полицейското присъствие в районите, където има настанени бежанци. На някои места полицейското присъствие е увеличено три пъти”, каза още вицепремиерът.
„Имаме възможност да търсим помощ от ЕС по два фонда. България се намира в извънредна ситуация. Експертна група е на наша територия и в резултат на това посещение ние ще получим помощ, обемът на която към момента не знаем”, каза още Йовчев. Той заяви, че скоро пред парламента ще бъде представен доклад за свършеното по отношение на бежанската вълна.
Работим за набавяне на необходимите ресурси за административното обслужване на центровете за настаняване на бежанци, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. „Има редица проблеми с местата за настаняване на бежанци – не достига оборудване, инвентар, хигиенно-санитарни материали. Все още работим по отношение на набавяне на необходимите ресурси за административното обслужване на центровете. Взети са всички мерки за повишаване на сигурността. Има още какво да се подобри по отношение на организацията на работа в центровете за настаняване”, заяви Йовчев.
Активно работим с Върховния комисариат за бежанците към ООН и с БЧК, каза вицепремиерът. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Правителството уволни директора на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди