изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:59 EEST
„Гласът на Америка”: Решаващи реформи в Турция    
По светаАнкара. В началото на седмицата турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви пакет от реформи, които имат за цел да укрепят демокрацията и да помогнат на страната да остане на пътя на крехкия процес за помиряване със сепаратистите от Кюрдската работническа партия (ПКК). Новината дойде след призивите от страна на ЕС, към който Анкара се опитва да се присъедини, за спешното въвеждане на реформи, коментира „Гласът на Америка”.

Ердоган окачестви обявяването на плана за демократизация като „исторически момент”. Но въпреки че урежда редица проблеми, пакетът реформи се фокусира предимно върху правата на кюрдското малцинство.
Планът облекчава десетилетните ограничения за кюрдския език, отменяйки забрана за използването на кюрдската азбука и позволявайки на частните училища да преподават кюрдски език наред с турския. Премиерът също така оповести, че ще обмисли промени в действащите изисквания за това политическите партии да имат най-малко 10% от гласовете на избори, за да бъдат парламентарно представени, което е и основното изискване на активистите за правата на кюрдите.
Политическият анализатор и автор в турския вестник „Тараф”, Ченгиз Актар, казва, че тези реформи са важни, но предупреждава, че пакетът с мерки може да не помогне за напредък на процеса за помиряване с ПКК. „Реформите са символичен положителен ход, но в действителност те не дават решения за мирния процес”, казва той.  http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

„Гласът на Америка”: Решаващи реформи в Турция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди