изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:54 EEST
Абдул Саяф доведе"Ал Кайда" в Афганистан, сега иска да е президент    
По света

Абдул Расул Саяф, за когото се твърди, че е отговорен за идването на "Ал Кайда" в Афганистан, обяви, че ще се кандидатира за президент, предаде Ройтерс. Днес номинирам себе си, за да служа на сънародниците си и на страната си - искам да застана редом до тези, които наистина служат на Афганистан, заяви Саяф за Ройтерс, след като се регистрира в избирателната комисия в Кабул.



Догодина милиони афганистанци ще гласуват на смятаните за най-важните избори след поведената от САЩ война срещу талибаните преди 12 години. 

Западни дипломати изразиха пред Ройтерс

загрижеността си по отношение номинацията на Саяф

с оглед на дълбоко консервативните му възгледи за правата на жените и социалните свободи, както и тесните му връзки с ислямски екстремисти. 

Филипинската групировка "Абу Саяф" е кръстена на негово име, а той самият бе споменат в докладите на комисията, разследваща атентатите от 11 септември, като "ментор" на Халид Шейх Мохамед, оперативния мозък на нападенията тогава. 

Саяф е консервативен ислямски учен. През 80-те и 90-те години ръководи паравоенни тренировъчни лагери в Афганистан и Пакистан и именно там се запознава с лидера на "Ал Кайда" Осама бин Ладен. 

През 1996 г. Саяф помага на Бин Ладен да се върне в Афганистан,

след като е изгонен от Судан. 

Саяф предложи за първи вицепрезидент Исмаил Хан, който също ще разтревожи западните поддръжници на страната, отбелязва Ройтерс. 

Той е полеви командир, станал политик, и е обвиняван в опити за превъоръжаване преди изтеглянето на НАТО. 

За втори вицепрезидент Саяф номинира Абдул Уахад Ирфан - представител на горната камара на афганистанския парламент, предаде Асошиейтед прес. 

Саяф обяви кандидатурата си два дни след като това направи и първият от сериозните претенденти за президентския пост, бившият лидер на Северния алианс Абдула Абдула, отбелязва Ройтерс. 

Други вероятни кандидат-президенти като външният министър Залмай Расул, клонящият към Запада либерал Ашраф Гани и братът на сегашния президент Хамид Карзай Каюм се очаква да се регистрират през идните няколко дни, като срокът за това изтича в неделя. 

Конституцията забранява на Хамид Карзай да се кандидатира.  http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Абдул Саяф доведе"Ал Кайда" в Афганистан, сега иска да е президент | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди