изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 07:49 EET
Какво става при фалит на САЩ    
Коментари Никой не знае кога точно САЩ могат да обявят неплатежоспособност, ако Конгресът не вдигне тавана за средствата, които правителството може да взима назаем. Неотдавнашното минало обаче дава представа как може да се развие един дефолт, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

Дори министерството на финансите не може да знае колко точно данъчни приходи ще може да получава всеки ден след 17 октомври, когато се очаква да бъде достигнат лимита на дълга от 16,7 трилиона долара. Служителите не могат да предвидят точно и разходите, като например колко души ще подадат молби за помощи при безработица съответната седмица.

Възможно е да се предположи обаче, колко бързо могат да свършат парите на правителството, като се прегледа дневният баланс по сметките на министерството за съответния период на миналата година. Следва разпределение във времето на вероятния ход на дефолта, разработено въз основа на дневния баланс по сметките на министерството на финансите от октомври до ноември 2012 година.

17 октомври

Министерството на финансите е изразходвало всичките си налични възможности за оставане под прага на дълга и не може да увеличава повече държавния дълг. Ведомството очаква, че към тази дата все още ще има 30 милиарда в брой, за да покрива сметките си. Основните приходи и разходи в този ден са 6,75 милиарда приходи от данъци и изплащане на пенсионни чекове за 10,9 милиарда долара.

В края на деня буферната сума на министерството вече е сведена до 27,5 милиарда долара.

18-29 октомври

Паричните резерви на министерството на финансите бързо намаляват. Вашингтон получава обратно само 70 цента на всеки похарчен долар и няма възможност да вземе нов заем, за да покрие разликата. Тенденцията се променя за кратко на 22 октомври, когато правителството взима 3,5 милиарда долара повече, отколкото е похарчило. Тази временна печалба скоро е заличена.

24 октомври е особено тежък ден:

Министерството плаща 1,8 милиарда долара на подизпълнители от сектора на отбраната, 2,2 милиарда долара на лекари и болници, които лекуват възрастни пациенти по програмата Медикеър (Medicare) и 11,1 милиарда по социално-осигурителните програми. Вземанията му възлизат само на 9,6 милиарда от данъци и други приходи. Евентуален непредсказуем фактор: министерството на финансите може да изгуби доверието на облигационните пазари. Макар че правителството не може да взема заеми на този етап, то законно може да удължи срока на погасяване на изтичащи задължения по дългови книжа.

30 октомври

Вече имаме неплатежоспособност. До края на деня на правителството вече не му достигат 7 милиарда долара, за да покрие плащанията на всичките си сметки. И така, кой е засегнат? Всеки, според администрацията на Обама. Министерството на финансите посочва, че няма възможност да определи на кого да бъде платено и на кого - не. При последната такава ситуация през 2011 година ведомството планираше да изчака, докато в хазната има достатъчно пари за всички сметки за деня, преди да се правят разплащания, според доклада на регулаторен орган към министерството от 2012 година. Това би значело закъснения за всички: за местните училища, на които се дължат 680 милиона, за получателите на социални плащания (553 милиона долара) и за подизпълнителите към министерството на отбраната (972 милиона долара). Някои компании, за които правителството е основен клиент, ще понесат огромен удар. Забавянията на плащанията ще стават все по-големи с продължаването на дефолта, като милиарди долари ще изтичат от икономиката за дни.

31 октомври

Нещата стават наистина страшни на Хелоуин, когато идва време да се платят 6 милиарда долара лихви по облигации. Американските държавни облигации са основата на световната финансова система, предполагаема безрискова инвестиция, която поддържа всичко - от портфолиата на пенсионни фондове до китайската икономика, зависеща от износа. Пропуснато плащане може да разтърси тази основа.

В момента САЩ плащат едни от най-ниските лихви в света, тъй като имат добра кредитна история. Почти сигурно е, че лихвите ще се повишат. Борсите ще може би ще бъдат разтърсени, а неспокойните потребители ще похарчат по-малко от парите си, подкопавайки допълнително икономиката. Тук започват наистина трудните решения за министерството на финансите. Дали правителството да плати на притежателите на облигации в Китай или на войниците в Афганистан? Администрацията на Обама съобщи, че няма възможност да дава приоритет на някое от плащанията, но анализаторите са убедени, че поне ще се опита.

1 ноември

В този момент САЩ навлизат в една наистина неизследвана територия. На теория, правителството би могло безкрайно дълго да предпазва притежателите на облигации от загуби, защото приходите от данъци са повече от достатъчни, за да покрият плащанията по лихвите, а министерството плаща на кредиторите чрез система, отделна от системата за покриване на останалите задължения. Това би означавало по-дълги забавяния на плащанията за всички останали. Американските войници могат да закъснеят с плащането на наема, а възрастните, които разчитат на социалното осигуряване, могат да имат проблеми с купуването на хранителни стоки.

Ако, от друга страна, правителството пропусне плащането на лихвите на Хелоуин и Вашингтон не покаже признаци, че се справя с кризата, може да пострада кредитоспособността на страната. Това би поставило под съмнение стойността на почти всеки финансов инструмент: американския долар, банковите кредити в Азия, цената на застраховката на реколтата в Илинойс.

"Един дефолт би бил безпрецедентен и има потенциала да бъде катастрофален", съобщи министерството на финансите в доклад вчера. "Отрицателните последици могат да отекнат по целия свят," посочи още министерството. http://banks.dir.bg
 


Сходни връзки

Какво става при фалит на САЩ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди