изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:08 EEST
СВЕТЛИННО ШОУ И ХОЛОГРАМА ЗА ИСТОРИЯТА НА ДВОРЕЦА    
ИнтервютаТази амбициозна задача си поставя директорът на културен център „Двореца” Жени Михайлова
PN 112-13 23.07.2013 БАЛЧИК: Симеон Сакскобургготски и внучките на кралица Мария са разгледали посветена на нея изложба. Внучката на кралица Мария принцеса Маргарита Румънска и съпругът й принц Раду, са били придружавани от дъщерята на най-малката дъщеря на Мария и крал Фердинанд принцеса Илеана, която е била със съпруга си барон Хохенцолерн. Внучките на кралица Мария са били съпроводени от техния родственик Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита.   В Кралската изба   Балчик - Двореца

Жени Михайлова е магистър по педагогика и по публична администрация, завършила е и Мениджмънт в туристическото обслужване. Има следдипломна квалификация  „Банкер –икономист, Банково дело”. Освен това имам професионална квалификация по туристическо обслужване,  завършен курс по управление на човешки ресурси във Висша международна академия Министерство на вътрешните работи, Италия, курс по Европейска интеграция-въведение от Институт по публична администрация и европейска интеграция, завършен курс по основи на Европейското право. Работила е в системата на образованието, като журналист, като главен експерт „Международни отношения, протокол и връзки с обществеността” към областна администрация – Добрич, ръководител „Културни дейности” в ДКИ-КЦ „Двореца”, ръководител „Конгресен туризъм” към „Албена тур”. От …., след спечелен конкурс, е назначена за директор на ДКИ-КЦ „Двореца”. Семейна, има една дъщеря. 

 

- Г-жо Михайлова, Вие ръководите институция, която е неразривно свързана с едно от емблематичните места за България и Добруджа, а именно бившата резиденция на румънската кралица Мария. Каква е стойността – историческа, културна, туристическа, на Двореца в Балчик, според Вас?

- Най-скъпия подарък или да добавя безценния, който може да си позволи човек, това е духовният и културен продукт. Няма друго място в Североизточна България, което да е посещавано близо от 250 000 туристи ежегодно. „Двореца” - Балчик е хармония между уникално място, висока културно-историческа стойност, място за романтична и красива ваканция и съчетание на работа с отдих в  уникален парк.

Културен център „Двореца” е символ на толерантността  към етническите общности на региона. Той е израз на дълбокото ни преклонение към историческото минало, към усилията и делата на различни професионални съсловия и културите на етническите общности за развитие на духовното богатство.

Тези нематериални елементи ни провокират да мислим за това как да развием и опазим успешно културния продукт, името и знака, които отличават Културен център „Двореца” от останалите паметници на културата в страната. Традиционно КЦ „Двореца” се развива устойчиво като иновативен и творчески център на възможностите, място за активно участие на граждани от цял свят в съвременния културен живот на България и пълноценното им взаимодействие с културното и архитектурно наследство на Балчик и Южна Добруджа. Той е крепост за професионално развитие в областта на култура и изкуства,  притегателен център за изява на млади творци и таланти във всички сфери на изкуствата. КЦ „Двореца” е водещ обект в Североизточна България и определящ притегателен център за международния културен обмен, той е средище не само за култура, но и място за споделено преживяване, магнетичен район за туристи от цял свят, които искат да се докоснат до българската култура, бит, етнос, многообразие на религия, до корените ни. Това е достатъчен факт, за да създадем концепция, в която културата стои в основата на развитието на Държавен културен институт „Културен център „Двореца”, Министерство на културата като принципал, област Добрич като регион и град Балчик като техен център. Имам предвид туристически маршрути, празници и чествания, богати колекции, съхранени в Двореца, научни изследвания, оригинални експозиции, образователни програми, фестивали, концерти, пленери, изложби, сценични изяви др. Успешният начин, по който се оценява развитието на един културен обект, какъвто е „Двореца” - Балчик, а именно групов паметник на културата с национално значение и един от 100-те национални обекти на Република България, това е броят посетители.

Макар, че икономическата криза засегна най-силно публичните бюджети, организаторите на продуциращи културни продукти търсят начин да развихрят въображението си, за да предложат на публиката си нетрадиционни решения, технологични новости, тематични идеи и устойчиви практики.

- Във времето на финансова и икономическа криза културата ли е тази, на която разчита „Двореца”?

- Във времена на криза трябва да се проявяват чудеса на изобретателност, с която да се опази публичната държавна собственост и да се  направят интересни събития, дори при силно ограничен финансов ресурс. Оказва се,че за някои неща не се изискват особени капиталовложения, а идеи, търпение и постоянство, организация на време и най-вече хора с отношение към традиции, изкуство и култура, т.е екип, който изцяло е отдаден на мисията да съхрани и предаде напред.

- В КЦ „Двореца” Вие бяхте ръководител „Културни дейности”. Какви са културните прояви, които дават облика на Двореца, и които без Двореца не биха били същите?

- За мен всяко едно събитие е специално, повечето от тях са организирани съвместно с община Балчик. Сред културните прояви, на които „Двореца” е домакин, са Международен фестивал за късометражно кино „В Двореца”, Джаз-етно фестивал „Без граници”, Арт-зона за съвременно изкуство, Дни на Балчишката класика – концертна сцена на открито  в Двореца, Театрални дни в Двореца „Младите в изкуството”, гастроли на театрални трупи, международен хоров фестивал „Черноморски звуци”, филмови продукции, изложби и пленери в партньорство НХГ, галерия „Дечко Узунов”, регионалните галерии на Добрич и Варна, Държавна опера и националните държавни училища по изкуства, както и общинските такива в региона. През периода  май 2006 г.-2012 г. са проведени над 300 събития в областта на изкуството, историята, ботаниката, екологията, архитектурата, литература, изобразително изкуство, история на религиозни учения и на клубове по танци и запознанства – българи, румънци, австрийци, ЕС. Представители на екоорганизации и сдружения бяха участници в семинари и проучвания. Студенти по обществени науки, включително и   „Култура”, водят практиките си в „Двореца” в Балчик.

- Може да се каже, че Вашата работа в Двореца като ръководител „Културни дейности” допринесе и за това, той да се утвърди и развие като предпочитано място за сватбени тържества. Бихте ли споделили повече какви сватби са се вдигали край брега на морето, кои са по-атрактивните?

- Да, радвам се, че идеята ми за една допълнителна услуга, която се превърна в завършено културно и етносъбитие определи Двореца като една от топ-дестинациите за сватбен туризъм. Когато предложихме на кмета на Балчик и Общинския съвет да приемат със свое решение изнесените ритуали да се извършват в „Двореца”, не предполагах, че от 7 сватби през 2007 година ще достигнат до 67 през 2013 г. Сватбеното тържество в „Двореца” е не само ритуал. Тя е съпроводена с музикален акомпанимент на живо от известни изпълнители на класическа музика, джаз или друг стил музика, от формации с духови инструменти, китарни квартети, дори хорови изпълнения със специално подготвена програма от ортодоксални песнопения или други, свързани с религията на младоженците. Всичко е сакрално, мистично и красиво.

- Ще продължи ли „Двореца” да е привлекателно място за младоженци от цял свят?

- Както вече споменах, ние сме в топ-класацията за любимо място на младоженци от цял свят. В повечето случаи браковете са смесени, а най-много двойки имаме от Лондон, САЩ, Русия. Интересни сватби имаше от Финландия, Ливан, Индия и Мексико. Единственият континент, от който не сме имали младоженци, това е Африка. Би ми било много интересно да присъствам на африкански ритуал. Всички тези ритуали са досег с нови за нас култури. Обикновено те са непознати и за туристите, които посещават „Двореца”.

- Вие спечелихте конкурса за директор на КЦ „Двореца” и с представена концепция за развитието му. Бихте ли разказали какво предвижда концепцията Ви, кои са основните акценти в нея?

- Един от акцентите залегнали в моята стратегия за развитие е създаване и промоциране на иновативни културни събития чрез културния календар на „Двореца”, като съм наблегнала на международните фестивали. В същото време ние ще подкрепим и организираме традиционни събития с международен, национален и регионален характер. Ще поканим за съвместни проекти специалисти от Регионалните исторически музеи в Добрич и Варна, от Историческия музей в Балчик, водещи архитекти, реставратори и археолози в региона за помощ при реставрация, консервация и интегриране на недвижимите културни ценности и природна забележителност „Двореца“ в Балчик. Друг мой приоритет е параклисът „Успение Богородично“. Имам и идея за създаване на електронен регистър за дигитализация и съхранение на 170 културно-исторически елементи, намиращи се в комплекса. Това са кръстове, надгробни паметници, кашпи, чешми, скулптури, колони, археологически находки, барелефи, метални врати, делви и др., както и 310 картини и дървени пластики, а също и 32 експоната, изложени в залите на вила „Тихото гнездо”. Вече сме одобрени по два проекта, по които ще работим. Единият е трансграничен, а другият е за опазване и развитие на етнокултурното разнообразие и религии. Бъдещи проекти, в които бих искала да се включим са: Black Sea Tourism Cluster Proposal,Сross-border art of gardening by the Black seе - Културният център поддържа връзки с наследниците на кралица Мария. Очаквате ли с тяхно съдействие да се обогати фондът на „Двореца” с нови материали, свързани с нейния живот и дейност?

- Вече имам уверението на графиня Хохенцолерн, дъщеря на принцеса Илеана, че ще предостави от личния си фонд копия на снимки, вещи и други общодостъпни документи, с които можем да обогатим музейния си фонд.

- Непрестанно се работи в партньорство с музея в Румъния. Какви са най-новите сведения, свързани с Двореца в Балчик, които са открити там?

- Получихме биографични данни и копия на оригинални снимки от Вила „Принц Николай”, „Тихото гнездо” и почти целия архитектурно-парков комплекс. Повечето зидове, градини, археология и до днес си стоят по местата. Договорихме  съвместни изяви като пленери, изложби и други форуми.

- Какъв искате да видите „Двореца” в Балчик?

- Като център на много културни и фестивални прояви от богатия културен календар на „Двореца“- Балчик, който привлича туристи и почитатели на изкуството от цял свят. Искам да бъде запазена и съхранена целостта на комплекса, сгради и парк, както и поддържана и реставрирана недвижимата културна ценност „Двореца”, ведно с всичките й елементи,  възвръщане на оригиналната структура на обекта в съвременни условия. Надявам се да разработим електронен екскурзовод на пет езика по зададен маршрут, да стартираме културно-информационен център във вила „Арка”. Предвиждаме да открием галерия за скулптури в каменния тунел, да ни гостуват изложби от археологеческите музеи в страната, с които културният център има изградени вече взаимоотношения. Надявам се да имаме и професионално изготвен сайт с виртуална карта за виртуални турове, представяне на информация на различни езици. Много бих искала да се създаде електронно табло с информационен календар за работни срещи, специални събития, фестивали, културен афиш. И, ако силите ни стигнат, да се пресъздаде историята на Двореца чрез светлинно шоу и холограма за туристически турове.

- Какво послание искате да отправя „Двореца”?

- Още в създаването на Културен център „Двореца” е заложено едно простичко послание за толерантност между хората, обмен между културите и познаване на традициите на различните от нас. Историческата забележителност и културната програма, свързана с „Двореца”, е не само в сакралните съдържания, тя е в едно особено различно време, в което нещо се прави, нещо се случва, нещо се твори. За неговото съществуване е нужно обединяване на усилията на всички заинтересовани от опазването и развитието  на груповия паметник на културата с национално значение „ Двореца“ - Балчик. 

Разговаря Станислава КРЪСТЕВА

 


Сходни връзки

СВЕТЛИННО ШОУ И ХОЛОГРАМА ЗА ИСТОРИЯТА НА ДВОРЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди