изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:56 EEST
САМО ЗООПАРКЪТ В ДОБРИЧ ОТГОВАРЯ НА ИЗИСКВАНИЯТА    
Екология

Той, заедно с паркd за танцуващи мечки в Белица, притежават най-съвременните местообитания за кафяви мечки



18 мил. лева са необходими за подобряването на състоянието на зоопарковете в България, тъй като само една зоологическа градина, отговоря на изискванията на българското и европейското законодателство, съобщиха специалисти от отдел "Биологично разнообразие" към Националната служба за защита на природата в Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

В България има 18 зоологически градини и четири центъра за диви животни. От тях само зоологическата градина в Добрич отговаря на изискванията.

Българските зоопаркове са строени преди 1989 г. при използването на стари концепции, което налага реконструкции и ремонти на съоръженията или изграждане на нови местообитания за животните, коментират от МОСВ. Затворени, поради липса на подходящи условия за отглеждане на животните, са зоологическите градини в Пловдив, Кюстендил, Карнобат и Русе, информираха специалистите.

За подобряване на състоянието на останалите зоопаркове са необходими около 18 млн. лева, които е трудно да се осигурят, посочват от МОСВ. Финансирането от европейски фондове е неуспешно, тъй като се отпускат финансови средства само за животни на свобода - в природата. От МОСВ търсят средства от бюджета или други източници за реновиране на съществуващите зоопаркове.

Основен проблем е, че трудно се осигуряват средства, които да бъдат насочени към зоологическите градини. Добрите условия в Добричкия зоопарк са осигурени с швейцарско финансиране. Той, заедно с паркът за танцуващи мечки в Белица, притежават най-съвременните местообитания за кафяви мечки.

Някои зоологически градини са успели с усилията на персонала да постигнат добри резултати, въпреки липсата на средства. Пример за това е зоопаркът в Стара Загора, където има сравнително добри местообитания за лъвовете, рисовете, чакалите и вълците. В Пазарджик са изградени добри местообитания за чифтокопитни животни, а в София са реновирани местообитанията на големите котки и е създаден образователен център на високо ниво, допълва БТА.

Към момента МОСВ води преговори за преместването на седем мечки в чужбина, както и за изграждане на два центъра за мечки в страната. За единия от тях е осигурен имот за строителство. Досега от ведомството са намерили подходящи домове за три лъва и един тигър - в Южна Африка, за едно шимпанзе - във Великобритания и за една мечка - в Холандия.

Законът за защита на животните предвижда при незаконно отглеждане на животни, те да бъдат конфискувани в полза на държавата. Предвидените парични санкции в закона са от 2 000 до 3 000 лева. През последния месец са конфискувани шест маймуни, използвани за комерсиални цели, които са настанени за отглеждане в зоопаркове, информираха от МОСВ. В края на миналия месец ведомството организира и поредно обучение за служители на зоопарковете, което се състоя в Стара Загора. Досега в подобни обучения са обхванати 60% от служителите на зоологическите градини в страната. Освен български специалисти, лекции и опит представят и чуждестранни експерти. НДТ

 

 


Сходни връзки

САМО ЗООПАРКЪТ В ДОБРИЧ ОТГОВАРЯ НА ИЗИСКВАНИЯТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди