изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:46 EEST
ПРОЕКТ ЦЕЛИ ПО-ДОБРО СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ БИЗНЕСА И ОБРАЗОВАНИЕТО    
ОбразованиеКонференция по проект "Ученически практики" се проведе в събота в Добрич. В нея участваха консултанти по проекта, учители от професионалните гимназии, наблюдаващи от фирми, в които се провеждат практики. Проектът стартира с около 300 милиона лева по оперативна програма "Човешки ресурси".

"Ученически практики" се реализира от януари 2012 година и трябва да приключи през 2014-а, сподели за НДТ регионалният координатор Калоян Койчев - експерт в Регионалния инспекторат по образованието. Той обясни, че по него ученици от професионалните гимназии, навършили 16 години, работят в реални производствени условия във фирми по специалността и професията, която изучават. За 240 отработени часа им се заплаща стипендия от 300 лева под формата на облекло, пътни разходи и др. Заплащане получават и наставниците им във фирмите. Има наблюдаващи учители, които извършват контрол по проекта. По него трябва около 56 000 ученици от цялата страна да минат ученически практики. До момента в такива са включени 12 300, в Добричка област са 329 ученици.

"Целта на проекта е учениците да могат да работят в реални производствени условия в бизнеса, да могат бизнесмените да си намерят работници, а учениците да се реализират на пазара на труда - обясни Калоян Койчев. - Целта е по-голямо сътрудничество между бизнеса и образованието, по-добро практическо обучение на учениците по съответните професии и специалности". По думите на координатора, в момента бизнесът изпитва голяма нужда от работници. Той съобщи още, че вече има подписани договори между фирми и ученици, преминали през практиките.  

На конференцията бяха отчетени резултатите от първия цикъл по проекта. Предложенията, които направиха  наблюдаващите учители и наставниците, ще бъдат включени в наръчник на наставника, който се изработва в момента от екипа в София. Наръчникът ще бъде раздаден на фирмите, където се провеждат практики. НДТ

 


Сходни връзки

ПРОЕКТ ЦЕЛИ ПО-ДОБРО СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ БИЗНЕСА И ОБРАЗОВАНИЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди