изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:45 EEST
Вартоломей бесен на българската църква    
НовиниБезпрецедентно остри критики за пасивността на Българската православна църква е изразил Вселенският патриарх Вартоломей по време на визитата на Негово Светейшество Неофит в Истанбул миналия месец. Това става ясно от докладна записка на делегацията, внесена в Светия синод на БПЦ, с която разполага "Труд".

Вартоломей негодувал, че Българската патриаршия е единствената, която не дава и бави ясни становища и не участва активно в диалога между православните и католиците.

От 50 години не се свиква Велик събор на православната църква. Идеята на Вселенския патриарх, която се съгласува с Руския Кирил, е той да се събере в началото на 2014 г.

Вартоломей посочил също, че БПЦ прави лошо впечатление не само със слабото си присъствие в междуправославния диалог, но и с пълно отсъствие от междухристиянския и междурелигиозния диалог. Той е предупредил, че ако това продължава, занапред всеправославни решения ще се вземат без гласа на София.

Вселенският патриарх е поискал от дядо Неофит да разреши богослужения на гръцки език поне веднъж месечно там, където живеят етнически гърци, основно по Българското Южно Черноморие.

Всичко по темата четете в сряда в "Труд"

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Вартоломей бесен на българската църква | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди