изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-12-01 @ 10:33 EET
СЪДИЛИЩАТА НЕ ПРИЕМАТ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ДЪРЖАВНИ ТАКСОВИ МАРКИ    
НовиниНедопустимо е плащането на дължима пред съда държавна такса чрез държавни таксови марки. Това съобщиха вчера от Районния съд в Балчик относно желанието на  граждани да направят такова плащане. От пресцентъра на съда обясниха, че административните ръководители на органите на съдебната власт имат специални указания по този въпрос от Висшия съдебен съвет. Неговото становище е, че „държавните такси се внасят в брой или безкасово по съответната сметка на органа на съдебна власт, като същите не следва да се заплащат чрез държавни таксови марки”.


Пресцентърът уточнява, че подобно на другите съдилища, Районният съд в Балчик не приема плащане на държавни такси в брой. Пресцентърът допълва, че указание е прието с решение на комисия „Бюджет и финанси” на нейно заседание на 17.04.2013 г. В мотивите си Комисията посочва, че Законът за държавните такси регламентира възможността за заплащане на държавни такси чрез таксови марки, които са ценни книги. Средствата от тях обаче постъпват в републиканския бюджет. Съгласно чл. 117, ал. 3 от Конституцията на Република България, съдебната власт има самостоятелен бюджет, който заедно с републиканския бюджет и този на Народното събрание формират държавния бюджет. „Следователно при заплащане на дължимата държавна такса чрез таксови марки, средствата няма да постъпват в бюджета на съдебната власт, а в републиканския бюджет. Това води до нарушаване на конституционно определената независимост на съдебната власт и в частност на самостоятелността на нейния бюджет…”.
Комисия „Бюджет и финанси” към Висшия съдебен съвет намира, че заплащането на държавните такси с таксови марки би довело до изключването на приходи от дейността на съдебната власт от бюджета й, което е в противоречие и с установените от Закона за устройството на държавния бюджет принципи. В становището й се уточнява също, че в този случай следва да се прилага Законът за съдебната власт, който се явява специален спрямо общия Закона за държавните такси.
 


Сходни връзки

СЪДИЛИЩАТА НЕ ПРИЕМАТ ПЛАЩАНИЯ ЧРЕЗ ДЪРЖАВНИ ТАКСОВИ МАРКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди