изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 00:58 EEST
ЦИФРОВИЗАЦИЯТА ОСТАВИ ПОНЕ 20 СЕМЕЙСТВА В С. КОРИТЕН БЕЗ ТЕЛЕВИЗИЯ    
НовиниВ крушарското село, както и в още 5-6 съседни няма и интернет. Срещите на мегдана остават единствен вариант за живеещите там за обмен на информация


След старта на цифровизацията  у нас поне 20 семейства в крушарското село Коритен останаха без телевизионно излъчване, каза за НДТ кметът на селото Сейфула Сейфула. Това са предимно възрастни хора, които преживяват с едната пенсия, или безработни, все хора, които не могат да си позволят абонамент за телевизионен доставчик или да си купят сателитна антена.
Кметът обясни, че на телевизионната кула, която е насочена към селото няма монтирана цифрова апаратура. За да приемат цифровото излъчване от кулата в Добрич пък трябвало телевизионните примници на хората да са снабдени освен с декодери, и със специални антени, тъй като селото е в ниското. Дори и досега, за да се хване сигнал, местните хора издигали антените си много нависоко.
По-голяма част от семействата в селото са абонати на Булсатком или Виваком. Останалите без телевизия обаче са  предимно възрастни хора, каквито са и над половината от населението на селото, където живеят около 180 души, или безработни. Те нямат възможност да плащат за абонаментни такси, а и не искат допълнителни канали. Достатъчни са им и тези, които досега са имали. Част от тях, са социалнослаби, които са имали право и са получили ваучери за декодери. Оказало се обаче, че и с ваучери не могат да се сдобият с декодери, обясни кметът. Единият проблем е, че въпросната апаратура може да се получи срещу ваучер само от един магазин в Добрич, който се намира в т.нар. комплекс „Таралежките”.Но, дори и тези от жителите на Коритен, които са намерили вариант за честа проверка в магазина, са се изправили пред друг проблем – липса на декодери или поне на декодери срещу ваучер. Кметът на селото обясни, че внукът на възрастна жена от Коритен вече няколко пъти е посещавал въпросния магазин в търсене на декодер, като последния път оттам му обяснили, че декодери с ваучери няма, но ако иска да плати – има, обясни кметът. И сподели, че сам има намерение да посети въпросния магазин, за да попита защо няма декодери срещу ваучери. Много малко хора от селото са успели да се сдобият с декодери по програмата на правителството. Така сега около 20 фамилии от селото вече нямат телевизия. В Коритен, както и в съседни 5-6 села, няма и интернет. Отново причината е, че селото попада в нисък участък и трябвало да се вдигне висока мачта, за да се осигури достъп до глобалната мрежа. „Има поне 20 абонати в Коритен, които биха искали да имат интернет”, обясни Сейфула Сейфула.
Сега, единствен вариант за възрастните хора в селото остава да обменят информация на мегдана в селото.
 


Сходни връзки

ЦИФРОВИЗАЦИЯТА ОСТАВИ ПОНЕ 20 СЕМЕЙСТВА В С. КОРИТЕН БЕЗ ТЕЛЕВИЗИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди