изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:25 EEST
Мирослав Найденов разкрил аферата с тръбите в "Напоителни системи"    
Ред и сигурностБившият земеделски министър Мирослав Найденов е дал показания за далаверата със скрап в "Напоителни системи" ЕАД. Това стана ясно в Софийския районен съд, където прокуратурата поиска постоянен арест за доскорошния шеф на "Напоителни системи" Стайко Ганчев и бившите членове на борда на дружеството Радослав Чеглайски и Георги Харизанов.

Тримата са обвинени, че одобрили сключването на сделки за продажбата на 100 000 тона скрап от черни и цветни метали, които били част от съоръженията за напояване на земеделски земи в страната.

"Тримата са част от сложна и добре измислена престъпна структура", заяви вчера прокурор Виолета Христова. Тя уточни, че тъй като Харизанов бил осъждан за рекет, макар и реабилитиран, имал "трайно установена склонност към извършване на престъпления."

Обвинителката посочи, че освен бившия министър Мирослав Найденов престъпната схема разкрили и още седем свидетели, сред които и Пенка Христова - съветник на Найденов.

От прокуратурата не можаха да посочат каква точно е нанесената щета от неизгодните сделки. Но заявиха, че металите били продадени на цена от 200-270 лева за тон, а средната пазарна цена за същия вид метали по онова време била между 360 и 500 лева за тон.

Прокурор Христова настоя тримата да останат зад решетките, тъй като на свобода могат да окажат влияние върху свидетелите и да манипулират контрагенти, които преговаряли по сделките през 2011 и 2012 година. Освен това на свобода можело и да се укрият от правосъдието.

"Ние не сме престъпна структура", обясни Стайко Ганчев, запитан от съда дали разбира обвинението си. Чеглайски обяви, че нищо не разбира, а Харизанов посочи, че няма какво да добави.

В пледоарията си адвокатите им посочиха, че няма никакви доазателства за вината на клиентите им. Както и че приложената от прокуратурата в началото на заседанието икономическа експертиза на практика ги оневинява. В нея вещите лица не отговорили на по-голяма част от поставените им въпроси. Без отговор останало и питането за стойността на вредите от сделките.

"Моля съдът да приеме експертизата. Тя е толкова непълна, че е в наша полза", обяви адвокат Григор Вълков, който защитава Харизанов и Чеглайски.

Поне 2 милиона лева е загубата на държавната фирма "Напоителни системи" от далаверата с ваденето на тръбите за напояване и продаването им за скрап, каза преди ден сегашният земеделски министър Димитър Греков.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Мирослав Найденов разкрил аферата с тръбите в "Напоителни системи" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди