изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:33 EEST
България се моли за футболно чудо    
СпортШансовете България да играе поне бараж за световното първенство следващото лято изглеждат вече утопични след загубата с 1:2 при гостуването на Армения в предпоследния кръг на квалификациите. Надеждите ни минават през задължителна победа с три гола разлика в домакинството на Чехия във вторник, но това, както се казва, съвсем не е всичко. За да не останем най-лошият втори отбор в цялата Зона Европа, който автоматично изхвърча от плейофите, се нуждаем от благоприятна развръзка в една друга група.

В момента съставът на Любослав Пенев има актив от едва 7 точки, като изключим двата ни успеха над аутсайдера Малта, както повелява регламентът на ФИФА. Победата ни срещу чехите трябва да бъде комбинирана със загуба на Исландия, която за момента е втора в група Е и гостува на Норвегия на 15 октомври. Скандинавците не се борят за нищо и ще играят само за честта си. В друг двубой от същия поток Словения пътува до Швейцария, която от своя страна вече си осигури директното класиране за мондиала. Мачът под Алпите трябва да завърши наравно, а при евентуална издънка на исландците именно Словения ще финишира втора.

При своеобразното класиране на вторите отбори от всички групи Миливое Новакович и компания ще имат актив от 10 точки, колкото би събрала и България при успех над Чехия. Тогава решителният показател ще бъде головата разлика, която би била в наша полза, ако отнесем последния ни съперник с поне три попадения. Срещу чехите селекционерът Пенев няма да може да разчита на защитника Николай Бодуров и халфа Светослав Дяков, които получиха червени
картони в Ереван. Именно суровите решения на германския съдия Феликс Брих станаха повод за остра реакция след мача от страна на българския наставник.

„Явно сме пораснали и сме станали неудобен отбор и очевидно не ни се позволява да стигнем до победата. Ще питаме ФИФА, ако трябва всеки път да почваме с двама-трима играчи по-малко. С десет души надиграхме арменците, с девет Въпреки загубата новата Пенева чета за пореден път показа дух и характер, които заслужават само адмирации. Точно две десетилетия след онзи магичен миг на „Парк де Пренс“ на България не й остава нищо друго, освен да се моли за ново футболно чудо. То дори изглежда още по-невероятно от френската приказка с щастлив край, случила се на 17 ноември 1993 г. Но пък именно това им е хубавото на чудесата - появяват се там, където човек най-малко ги очаква.

Проблем: чехите са черна котка за нас

Българският национален от- бор ще трябва да пренапише историята, ако иска да запази илюзорните си шансове за участие на Мондиал 2014. „Лъвовете“ все още не са побеждавали Чехия след отделянето й като самостоятелна държава в началото на 1993 г. Оттогава „трикольорите“ имат четири мача срещу този съперник, в които са записали равенство и три загуби при голова разлика 1:10. Ремито дойде в настоящите световни квалификации, когато отборът на Любо Пенев измъкна 0:0 при гостуването си в Прага.

Във вторник вечер българският тим ще се нуждае от победа с три гола разлика. Само веднъж в историята си нашата селекция е надигравала с такъв резултат предшественика на съперника - Чехословакия. През ноември 1954 г. „лъвовете“ бият с 3:0 в приятелски мач в София.


Осигурените визи за мондиала станаха 14

Почти половината от участниците на световното първенство вече станаха ясни. Четиринайсет от общо 32 отбора стягат още отсега куфарите за Бразилия. След петъчните мачове в Зона Европа визи за Южна Америка си гарантираха Белгия, Швейцария и Германия. Титулярите в Бундестима ще получат по 200 хил. евро за добре свършената работа в квалификациите. Общата сума, която германският футболен съюз ще раздаде като премии за класиране, е 4 млн. евро.

Друг отбор, който вече мисли за мондиала - Австралия, от вчера е без треньор. Германецът Холгер Осиек бе уволнен след загубата с 0:6 от Франция в контрола.
Временно асистентът му Аурелио Видмар ще води тима.


Нощувките в Рио поскъпнаха с 500%

Феновете на отборите, които вече се класираха за Мондиал 2014, бяха сюрпризирани с космически ценоразпис 9 месеца преди началото на форума. При проверка на хотелите в Рио де Жанейро, където ще се състои финалът на турнира, бе установено, че нощувките са поскъпнали с 500 процента. Дневният наем на хотелска стая по време на първенството струва средно 346 евро. За сравнение - нощувка в Берлин, където бе финалът на Мондиал 2006, бе 225 евро. Четири години по-късно Йоханесбург приемаше гости срещу 150 евро. Очаква се по време на мондиала Бразилия да бъде посетена от над 600 хил. туристи. Най-евтините билети за мачовете от груповата фаза струват по 66 евро. Най-хубавите места за финала излизат по 730 евро.


 
   

Боби Михайлов: Целта на този проект е Евро 2016

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов похвали старанието на отбора и целия треньорски щаб в световните квалификации, които са към своя край. „Момчетата се бориха мъжки. С десет, а после и с девет души показаха характер и ние трябва да ги поздравим. Два червени картона в такъв мач са
много. Загубихме от Армения, но целта на този проект е 2016 година“, заяви шефът на БФС.

Договорът на селекционера Любослав Пенев изтича след края на тези пресявки, но при желание от двете страни ще бъде удължен за още 2 г. Следващата есен започват квалификациите за Евро 2016, което ще включва 24 вместо досегашните 16 финалисти. Така шансовете за класиране ще се увеличат, след като България не се е класирала за голям форум от европейското през 2004 г. Сега може да пропуснем четвърти пореден мондиал.

 
   

 

Затворихме им устата, радва се Юра Мовсисян

Нападателят на Армения Юра Мовсисян, който отбеляза победния гол срещу България в 87-ата минута, не пропусна да се заяде с нашия отбор. „Радвам се, че затворихме устата на българите и че има Господ, който вижда всичко“, заяви голмайсторът, визирайки мача между двата отбора в София. Тогава двама от арменците получиха червени картони.

В същия тон се изказа и друг от лидерите на противника - Хенрих Мхитарян. „Българите трябва да осъзнаят, че ние за разлика от тях имаме човешки качества“, каза халфът на „Борусия“ Дортмунд. Селекционерът Вардан Минасян пък определи съдийството като перфектно.

(в. Преса, печатно издание, брой 279 (630 от 13 октомври 2013)

 


Сходни връзки

България се моли за футболно чудо | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди