изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 14:44 EEST
ЕВРОПАРИТЕ ДА СТИГАТ ДО ВСИЧКИ НАСЕЛЕНИ МЕСТА ИСКАТ КМЕТОВЕТЕ    
Новини

По време на изтичащия вече програмен период над 1100 селища в България са останали без нито един лев от европейските програми. Затова сега местните власти настояват пред изпълнителната власт парите от европрограмите да стигат до всички населени места и да няма бели петна. Това съобщи пред журналисти в курорта Албена, където се провежда националната среща на местните власти, председателят на УС на НСОРБ и кмет на Пазарджик Тодор Попов.



"Централната власт не може да управлява успешно без местната, затова искаме да ни чуят, защото общините са тези, които са усвоили 65 на сто от средствата по европрограмите сега и ние сме 70 на сто от възложителите на обществени поръчки", обясни председателят на сдружението на общините.

Той изрази опасенията на местните власти, че два месеца преди старта на новия програмен период все още не са ясни приоритетите, финансирането и обхвата на програмите, а най-зле са селските райони. Попов посочи, че все още не е ясно откъде ще дойдат пари за три много важни дейности - превенция на наводненията, общинските пътища и подобряването на екологичната градска среда.

Общините искат да спре работата на парче и настояват за интегрирано планиране, посочи изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова. Двамата изразиха опасения, че 2014 г. ще е нулева по отношение на усвояване на средства от европейските фондове. Според тях, първите проекти от новия програмен период ще стартират най-рано в края на 2014 и началото на 2015 г.

Двамата коментираха и "горещата" за общините тема - увеличаването на вноските на общините по сметките на РИОСВ. "Това е една наказателна компонента, която тази година бе увеличена почти двойно - от 9 на 15 лв. за тон отпадъци. Хората трудно я поеха" - каза Г. Чавдарова. Тя и Попов са категорични, че размерът й не бива да расте, защото е непосилна за хората и общините няма да могат да събират сумите за такса смет, където е калкулирана и тази компонента. Затова те ще настояват за конкретен и ясен отговор от МОСВ в лицето на министър Искра Михайлова, тъй като по закон план-сметките за чистота трябва да бъдат одобрени от Общинските съвети до края на ноември. "Няма време. Ако бъде увеличена таксата кой ще я събира и кой ще я събере" - попита риторично Попов. НДТ

 


Сходни връзки

ЕВРОПАРИТЕ ДА СТИГАТ ДО ВСИЧКИ НАСЕЛЕНИ МЕСТА ИСКАТ КМЕТОВЕТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди