изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:49 EEST
ДОБРИЧ Е ПЕТИЯТ ГРАД В ЕВРОПА С НАЙ-ЗАМЪРСЕН ВЪЗДУХ С ТВЪРДИ ЧАСТИЦИ    
По света
В България дишаме най-мръсния въздух, Перник, Пловдив и Плевен - най-зле

Затаете дъх, ако посещавате България. Въздухът в малката черноморска държава е най-мръсният в Европа, сочат резултатите от ново проучване, подготвено от европейските регулатори на околната среда, цитирани от „Ню Йорк таймс".

Във въздуха у нас е измерена най-високата концентрация на двата основни вида прахови частици. Замърсители са промишлените комини, ауспусите на автомобилите и други източници, посочва изданието. Те могат да причинят редица заболявания - от астма до рак.

Също в България е измерена най-високата концентрация на въглероден оксид и серен диоксид във въздуха, сочи доклад на Европейската агенция за околна среда.

Замърсяването е особено видимо в столицата София. Изданието цитира 25-годишния студент Алекс Меламед: „Когато излезеш за няколко часа с бяла риза, като се прибереш, яката и предната част на ризата са посивели от мръсотията." Алекс понякога прави следния опит - разхожда се из София, без да пипа нищо, вкъщи си измива ръцете, а по сапуна остават следи от мръсотия.

България обаче не е сама в предизвикателството да се пребори с проблемите, свързани с качеството на въздуха. Полша например я следва по петите, въпреки че като цяло в Европа за 10 години (в периода 2002-2011 г.) замърсителите на въздуха намаляват.

Основен проблем за качеството на въздуха в Европа са праховите частици и озонът. Все пак се наблюдава известно забавяне в ръста на дела на градското население, изложено на влиянието на фините прахови частици в периода 2010 - 2011 г. Това обаче се дължи на засушаването през този период, поясняват от агенцията.

В някои държави от ЕС се е увеличила употребата на твърдо гориво за отопление заради кризата, което също влошава качеството на въздуха.

„Голяма част от населението не живее в здравословна околна среда", коментира изпълнителният директор на агенцията Ханс Брюнингс. „За да тръгне по пътя на устойчивото развитие, Европа трябва да бъде амбициозна и да отиде отвъд сегашното законодателство", допълва той.

При индустриализацията по времето на социализма България не е обръщала достатъчно внимание на проблемите на околната среда. Като се има предвид, че страната е една от най-бедните в Европа, напредъкът по прочистването на въздуха е незадоволителен, изтъква „Ню Йорк таймс".

През 2011 г. например беше публикуван доклад на ООН, според който България, заедно с Армения и Румъния, е световен лидер по смъртност заради замърсяване на въздуха. Нивата на фини прахови частици в българския въздух са близо до тревожните данни за Пекин - наскоро в китайската столица нивото им достигна 40 пъти над допустимите норми, определени от Световната здравна организация.

Четири от градовете в Европа с най-висока концентрация на фини прахови частици във въздуха, са в България. Първи е Перник, където в продължение на 180 дни са измервани нива на фините прахови частици над нормите. За сравнение, в Париж и Щутгарт например дните с по-висока от допустимото концентрация на прахови частици във въздуха са 15.

Втори е Пловдив, където в продължение на 161 дни е измервана по-висока концентрация на праходите частици във въздуха. Трети в класацията е полският Краков (150 дни), четвърти и пети са съответно Плевен (150 дни) и Добрич (145 дни). В дъното на класацията - градове, в които е измерена най-малка концентрация на фини прахови частици, са Мадрид, Париж, Бирмингам, Амстердам и Брюксел.

Употребата на твърдо гориво за отопление е част от проблема с качеството на въздуха в България и съседните й страни. В Полша например са засечени най-високи нива на различни карциногени, които идват от изгарянето на въглищата.  http://www.trud.bg/

 


Сходни връзки

ДОБРИЧ Е ПЕТИЯТ ГРАД В ЕВРОПА С НАЙ-ЗАМЪРСЕН ВЪЗДУХ С ТВЪРДИ ЧАСТИЦИ | 10 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ДОБРИЧ Е ПЕТИЯТ ГРАД В ЕВРОПА С НАЙ-ЗАМЪРСЕН ВЪЗДУХ С ТВЪРДИ ЧАСТИЦИ
Автор: Admin да 2013-10-15 @ 19:31 EEST
Ако разлистите вестниците преди 1990 г., а и архивете на тогавашия Окръжен народен съвет в Добрич, ще се натъкнете на планове и реални действия за залесяването на т. нар. зелен пояс около града, тогава с името Толбухин, определян като белия дроб на окръжния, сега областен център, заедно с Кобаклъка.
ДОБРИЧ Е ПЕТИЯТ ГРАД В ЕВРОПА С НАЙ-ЗАМЪРСЕН ВЪЗДУХ С ТВЪРДИ ЧАСТИЦИ
Автор: Anonymous да 2013-10-15 @ 23:53 EEST

Градът ни няма ТЕЦ няма ВЕЦ  а се използва твърдо гориво е затова е така ,тази година започнаха да палят печки от 20 Септември ,така че по хубаво не ни очаква и сигурно догодина ще сме първи.

ДОБРИЧ Е ПЕТИЯТ ГРАД В ЕВРОПА С НАЙ-ЗАМЪРСЕН ВЪЗДУХ С ТВЪРДИ ЧАСТИЦИ
Автор: Anonymous да 2013-10-16 @ 09:21 EEST
А с какво да се отопляват хората според теб-ток който не могат да го платят защото или са пенсионери с по 150 лв пенсия или безработни които също не могат да си позволят сметки от по 200 лв на месец!
ДОБРИЧ Е ПЕТИЯТ ГРАД В ЕВРОПА С НАЙ-ЗАМЪРСЕН ВЪЗДУХ С ТВЪРДИ ЧАСТИЦИ
Автор: Anonymous да 2013-10-16 @ 09:24 EEST
Абе чудя се обаче на село като е по-чист въздуха, защо всички набедени еколози не вземат и не отидат там. Ами Родопи, Ами Сакар. Ми то чист въздух, колкото щеш...

При такова строителство, умножен автомобилен транспорт, и висока цена на тока - много ясно, че ще има замърсеност. Но пък и медицинска помощ има компетентна, не като на село - да биеш 5 км до магазина и 10 км до доктора. Въобще къща се строи отдолу нагоре - първо гледаш основата, после украсите и балконите. В нашия случай първо трябва да ограмотим и нахраним хората, а едва после да мислим за твърдите чатици от печките на дърва. 

ДОБРИЧ Е ПЕТИЯТ ГРАД В ЕВРОПА С НАЙ-ЗАМЪРСЕН ВЪЗДУХ С ТВЪРДИ ЧАСТИЦИ
Автор: Anonymous да 2013-10-16 @ 12:30 EEST
Към #3 а ние които сме болни от това замърсяване какво да правим да мрем ли, за мен не ми е жал, а за децата най вече ,отидете в 3 вътрешно отделение на Болницата и вижте за какво става на въпрос .Не стига че няма  деца в  България ами ще ги морим по долнопробен начин.
ДОБРИЧ Е ПЕТИЯТ ГРАД В ЕВРОПА С НАЙ-ЗАМЪРСЕН ВЪЗДУХ С ТВЪРДИ ЧАСТИЦИ
Автор: Anonymous да 2013-10-16 @ 18:48 EEST
Всички тук май им се връзвате на тези еколози.Едно време когато всички са се отоплявали с дърва как е било?
ДОБРИЧ Е ПЕТИЯТ ГРАД В ЕВРОПА С НАЙ-ЗАМЪРСЕН ВЪЗДУХ С ТВЪРДИ ЧАСТИЦИ
Автор: Anonymous да 2013-10-16 @ 19:12 EEST
С този коментар на № 5 се вижда колко злобни и задръстени хора живеят в Добрич.Ти майка нямаш ли бе госпожо-пиша госпожо защото така може да се изкаже една тъпа жена само
ДОБРИЧ Е ПЕТИЯТ ГРАД В ЕВРОПА С НАЙ-ЗАМЪРСЕН ВЪЗДУХ С ТВЪРДИ ЧАСТИЦИ
Автор: Anonymous да 2013-10-17 @ 10:45 EEST
За съжаление глупостта и невежеството са тор за страховете. Таман и аз си мислех едно време как са я карали на дърва и кюмюр... Ама това дето се обиждате на "госпожи" не е правилно. То има и много объркани господа.

И не са ни лоши хората. Просто очите им все у чуждата градина. ;-)

ДОБРИЧ Е ПЕТИЯТ ГРАД В ЕВРОПА С НАЙ-ЗАМЪРСЕН ВЪЗДУХ С ТВЪРДИ ЧАСТИЦИ
Автор: Anonymous да 2013-10-17 @ 16:40 EEST
 Няма нужда да обиждате  защото заболяемостта на дих. пътища в нашия град е скочила 100 пъти така че нека всеки средно интелегентен да прецени за какво става на въпрос и тогава да се изказва  малко по подготвен.
ДОБРИЧ Е ПЕТИЯТ ГРАД В ЕВРОПА С НАЙ-ЗАМЪРСЕН ВЪЗДУХ С ТВЪРДИ ЧАСТИЦИ
Автор: Anonymous да 2013-10-18 @ 11:50 EEST
Мдааа те цигарите които пушим не са причина за това- причината е че на комшията коминчето му пуши и ни трови.Това исках да кажа в по предния коментар.Колко сме злобни хората и как все някой ни пречи.Дали майка ми ако имаше възможност нямаше да си прекара газ вместо да мъкне кофите с дърва да чисти печка и т.н. но на чужд гръб сто тояги са малко.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди