изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:59 EEST
ЧЕЗ изгони Митко Каратиста    
Новини ЧЕЗ тихомълком са разкарали от управлението си скандалния кадър на ГЕРБ Димитър Стефанов - Митко Каратиста, показа проверка на "България Днес". Бившият шофьор на сикаджията Румен Николов-Пашата се разделил с поста си броени дни след парламентарните избори.

С решение на общото събрание от 14 май Каратиста е освободен като член на надзорния съвет на електроразпределителната компания. Тогава вече е ясно, че партията на Бойко Борисов минава в опозиция, а чешката компания отчаяна се стреми да си запази лиценза. Той бе отнет след скандала с надписаните сметки за ток и избухналите в цяла България протести през февруари.
Един от поводите за народните бунтове стана и информацията, че Каратиста е в управлението на ЧЕЗ. Тогава лъснаха и смущаващи подробности от биографията му. Оказа се, че в началото на 90-те Димитър Стефанов е начело на група яки момчета, работещи за СИК. Впоследствие става шофьор на един от босовете Румен Николов-Пашата. След залеза на групировките Каратиста еволюира в ролята на добре облечен бизнесмен. Според запознати заслуга за метаморфозата на бившата мутра имат неговите покровители Бойко Борисов и Пашата. Двамата са добри приятели, но от години избягват да се срещат публично. За това ролята на посредник в контактите между тях е поета именно от Каратиста. Покрай новата си функция той става част и от партията на Бойко. Там Каратиста успява за отрицателно време да внедри в софийското ръководство свои доверени хора. Сред тях е и приятелката му, която става общински съветник в София. Други негови авери са избрани за районни кметове.
След изборите през 2009 г. Стефанов става съветник на депутати от ГЕРБ. Малко след това новоизлюпеният бизнесмен тихомълком е назначен в управлението на ЧЕЗ. Неофициално се твърди, че заслуга за това има лобиране от видни фактори в правителството на Бойко Борисов.
Скоро след това босовете на чешката компания са привикани на неформална среща в Министерския съвет. Домакини са високопоставени фигури от правителството. Основна тема на разговорите е начинът за пренасочване на финансовите потоци на компанията, твърдят запознати. По думите им, за да се избегне теч на информация, са взети изключителни мерки за сигурност. Дори за преводач е извикан човек извън администрацията, за когото предварително било изяснено, че няма никаква връзка със службите. Макар и секретна, информация за срещата изтича, което дава повод за слухове, че Каратиста е назначен в ЧЕЗ, за да контролира комисионите за управляващите. Обвинения, които и до днес не са доказани.
Факт е обаче, че Митко Каратиста се разделя с поста си веднага след като ГЕРБ пада от власт. В същия момент документите показват, че чешките собственици до последно са опитвали да скрият смяната му. Така в обявлението за свикване на общото събрание на ЧЕЗ никъде не е посочено, че Димитър Стефанов ще бъде сменен. В същия момент информацията за другите подменени кадри е обявена предварително.

Съдружник с брата на Пашата

След отстраняването му от ЧЕЗ Митко Каратиста продължава да върти общ бизнес с брата на Румен Николов-Пашата. Стефанов и Николай Николов са съдружници в консултантската фирма "Ер Джи И България". В нея Николов е акционер чрез регистрираната в щата Невада "РГЕ Груп Корпорейшън". Любопитно е, че чрез нея братът на Пашата за няколко години успява да изкупи множество офшорки, регистрирани из цял свят.
Според хора от подземния свят именно чрез подобни фирми навремето са изнесени голяма част от милионите, които босовете на групировките натрупват от рекета и силовото застраховане.
http://www.bgdnes.bg

Бареков: Ако Каратиста и Пашата са разузнаването на ГДБОП, това е смешно
Намериха гард на Митко Каратиста в кладенец с куршум в главата
Антимафия: Наркотрафикът е най-страшният проблем за Цветанов и Борисов
ПОЛИТИКА НА ГОЛЕМИТЕ КРАЖБИ: Биволъ: Човекът на Пашата "разпределил" 800 млн. от ЧЕЗ
Борисов сложил управител на фирма на Пашата да представлява държавата в ЧЕЗ с 35 бона заплата
Атанас Панайотов: Изгонили Кюлев от Нравствената милиция, защото чукал проститутките!
Наталия Гуркова била бижуто на Алексей Петров
Търсят Каратиста и Бенабола за стрелбата във В.Търново
Взрив за Каратиста от Враца помля 20 апартамента
 


Сходни връзки

ЧЕЗ изгони Митко Каратиста | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди