изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:35 EEST
468 ПТИЦИ ОТ 34 ВИДА УСТАНОВИХА УЧАСТНИЦИТЕ В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДНИ НА ПТИЦИТЕ    
Екология468 птици от 34 вида бяха наблюдавани по време на експедицията, която се проведе в Ботаническата градина в Балчик по повод Международния ден на птиците, съобщиха организаторите от Българското дружество за защита на птиците. Оттам добавиха, че фокусът на събитието бе върху наблюдението на мигриращите птици на територията на градината и имаше за цел да събере данни за видовия състав и числеността им.

Интересно орнитологично наблюдение е била късната интензивна миграция на пчелояди, която, според експерти, се дължи на необичайното застудяване от началото на предходната седмица.

Със своето местоположение и разнообразие от растителни видове ботаническата градина е едно от важните места в България за почивка на хиляди пойни птици в периода на миграция.

Данните за наблюдаваните птици по време на експедицията са изпратени на Словашкото орнитологично дружество, което е международен координатор на Дните през 2013 г. 

Европейските дни на птиците се провеждат през първите почивни дни (събота и неделя) на октомври от 1993 г. Те са обща инициатива на природозащитните организации, членове на BirdLife International – най-голямата световна организация за защита на природата и птиците. Тази година в инициативата се включиха над 30 страни от Европа и Азия, сред които и бе България. НДТ

 


Сходни връзки

468 ПТИЦИ ОТ 34 ВИДА УСТАНОВИХА УЧАСТНИЦИТЕ В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДНИ НА ПТИЦИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди