изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:45 EEST
Палачът на комунистите Никола Гешев е останал жив    
Новини "168 часа" стартира поредица, посветена на загадките около живота на легендарния полицай Никола Гешев, неговите агент-провокатори и контактите им със световноизвестния разузнавач Ким Филби. В първата част четете нова версия, според която топполицаят не е убит на границата след преврата на 9 септември 1944 г. и успява да стигне до Истанбул с картотеката си от агенти, от която трепери цялото БКП.

Секретният архив с агенти на легендарния полицай Никола Гешев е попаднал у световноизвестния разузнавач Ким Филби в Истанбул, а оттам е пренесен в Москва. Това потвърждава, че големият враг на комунистите у нас е успял да се измъкне от родината денонощие преди преврата на 9 септември 1944 г. и да стигне жив до Истанбул.
Тази сензационна версия, която противоречи на всички известни теории, че Гешев е разстрелян от комунистите край Свиленград при опит за бягство, разкриха пред "168 часа" два независими източника.
Топшпионинът на всички времена Ким Филби по това време работи тайно за НКВД , като в същото време е и висш служител на британското външно разузнаване.
"Той намира картотеката на Гешев в посолството на Великобритания в Истанбул." Това заяви пред "168 часа" Георги Христозов, син на Руси Христозов.

ТОПЧЕНГЕ: Полицаят Никола Гешев на бюрото в кабинета си в сградата на полицията на Лъвов мост.
Именно той оглавява Народната милиция на 17 ноември 1944 г. Логично е Руси Христозов да е имал пряк достъп до документите на тогавашната царска полиция. И да е бил наясно с агентурата на топполицая.
Може би затова синът му твърди, че “заспалите” помагачи на Гешев са между 160 и 180 души.
"През 1947 г. Филби става представител на британското разузнаване в Истанбул. В стая на сградата на посолството той открива един куфар. На документите са изписани славянски имена. Той снима целия този архив и прехвърля снимките в Москва.
Георги Христозов
Впоследствие по Би Би Си бяха упоменати няколко имена, работили за британското разузнаване и за Гешев", казва Христозов.
"Има податки, че Гешев в последните години - след 1943 г., започва да сътрудничи на британското разузнаване, защото по това време вече не е правил големи разкрития", обяснява Христозов.
Логично е картотеката на Гешев да е единствената му застраховка "Живот". Няма смисъл да изпраща архива си в Истанбул,
без да има гаранции за оцеляването си
Че Гешев не е бил убит, потвърди пред "168 часа" и бившият съветник на Тодор Живков, Костадин Чакъров.
"Антон Югов лично ми е казвал, че той и Руси Христозов измислили историята с убийството на Гешев - обясни той.
- Югов ми каза: "С Руси го направихме, защото по това време цялата партия се тресеше от интриги и страх да не излезе, че някой е агент на Гешев. Затова го измислихме, докато пътувахме за Свиленград, по време на път съчинихме цялата история, за да успокоим другарите."
Именно затова официалната версия е, че легендарният враг на комунистите е застрелян край Свиленград при опит да напусне България и да избяга в Турция.

 Ясно е, че ако Гешев е мъртъв, няма кой да разкрие агентите му, но ако е жив, всички висши партийни функционери, които са имали досег до него, ще са на тръни.

Костадин Чакъров
Затова измислената версия на Руси Христозов и Антон Югов временно успокоява страстите в БКП.
Но не задълго, защото
партийният елит
все пак е наясно,
че Гешев не би се оставил така лесно да бъде разстрелян. Затова Чакъров пише в книгата си, че е открил бюлетин номер 533 от 20 май 1946 г., с който Гешев е обявен за издирване. Логично е, че никой няма да търси мъртвец.
Теорията на Георги Христозов е, че агентите на легендарния полицай от Филби преминават на служба към руснаците.
"Те се радваха на дълбока старост - спомня си Христозов. - Всичките сътрудници на Гешев след това стават послушни членове на ЦК, на Политбюро.
Те са били много внимателно подбирани благодарение на профилите, които им изгражда Гешев - като способности, психопортрет и др."
Според него също както сега големите мутри стават нещатни сътрудници на ГДБОП и ДАНС, така е било и тогава.
"Някой не го избират за първи секретар на партията и той, обиден, отива да докладва какво е ставало", допълва синът на Руси Христозов.
Руси Христозов

Партийният елит е бил
избиран от малка
банка с хора
"Партизанското движение тогава е било 8300 души, от тях са загинали 1300, така че на 9 септември е имало 7000 души", допълва Христозов.
Самият той казва, че знае кои са агентите на Гешев във висшето ръководство на БКП, но отказва да назове имената им.
"Нямам преки доказателства, а и не желая да създавам смут. Архивът е в Москва. Ще дойде време и Русия ще намери начин да го оттъргува", казва Христозов.
Единственият, който има шанса да попита лично Ким Филби какво знае за Гешев, е съветникът на Тодор Живков Костадин Чакъров. "Имах уникален шанс в прав текст да му задам въпроса, който проучвах години наред. Попитах го какво знае за съдбата на известния ни полицай Гешев и въобще какво знае за него.

Като истински опитен разузнавач не ми отговори, направи се, че все едно не ме е чул.

Антон Югов
Но и аз не посмях повече да настоявам."
Ако Филби не е познавал Гешев, най-логичното би било да каже, че не знае за кого става дума. Но той не го е направил.
Възможно ли е по този начин да е прикрил сътрудника си Гешев?
"Това вие го казвате, можем само да гадаем", казва Чакъров.
Теорията на Христозов е, че хора от агентурата на Гешев веднага след 9 септември 1944 г. попадат на ключови места в комунистическата партия.
Неспазвайки по никакъв начин йерархията в тогавашното МВР, гравьорът в печатница Тодор Живков се оказва начело на паравоенно формирование. В него участват известни сатрапи като Мирчо Спасов и Лев Главинчев. Тогава без съд и присъда изчезват хиляди.
Досега се смяташе, че Живков оглавява Народната милиция веднага след 9 септември. Но Христозов твърди, че той е бил начело на
звено с изключителни права,
което е било извън официалните структури на милицията.
Той е категоричен, че Тодор Живков е имал главна роля в кървавия метеж срещу опозицията.
"Ако прегледате кореспонденцията между Трайчо Костов от София до Георги Димитров в Москва, ще разберете кой е организаторът на червения терор у нас след 9 септември до началото на следствията за Народния съд - казва Христозов и допълва- Със заповед на министъра на вътрешните работи Тодор Живков е назначен за главен инспектор на Народната милиция. Всъщност той е бил началник наформирование извън щата на МВР. То е към щаба на партизанското движение. Този неформален орган се е помещавал в хотел "Славянска беседа" на ул. "Раковски" в София."
Майката на Христозов по това време е главен инспектор на Народната милиция.
"На книга дори се водеше началник на Тодор Живков, но той изобщо не се е явявал в сградата на Лъвов мост, каквито задължения имал", казва Христозов. Според него Мирчо Спасов обяснявал как всяка вечер са разкарвали хора до селата край Перник и са ги разстрелвали - общо около 10 хил. души. Между 9 и 15 септември са арестувани 25 хил. и баща ми, като заема поста, установява, че 10 хил. вече ги няма, не са били между живите.
Вадели са хората от районните участъци и са ги убивали", допълва той
Според него това са масови убийства по нареждане на Трайчо Костов, за да бъде унищожена цялата интелигенция на България. В това паравоенно формирование е и един от най-жестоките убийци - легендарният боксьор Кирил Николов с прякор Странджата.
"Той лично е убил 98 души, за забавление излизал с мотора си и стрелял по когото свари. А на негово име и до днес има турнир по бокс - казва Христозов и допълва - Баща ми оглавява Народната милиция по решение на Политическото бюро на БРП, за да спре така нареченият "Червен терор." Щабът на "Славянска" е закрит, но убийствата продължават.
"Тази касапница отнема живота без съд и присъда на 26 000 българи. За тях може да се прочете в съобщенията на районните съдилища в "Държавен вестник" в периода 1944 - 1946 г. С назначаването на баща ми и по негово предложение този щаб е закрит," казва Христозов.
След като през 1948 г. окончателно е унищожена опозицията, борбите в самата БКП се ожесточават. Започват обвинения между другарите. Най-силният коз в тази битка е кой как е сътрудничил на Гешев.
В това отношение в най-изгодна позиция са Тодор Живков и Трайчо Костов. Първият
още на 9 септември се затваря в сградата с архива с агентите на Гешев и сведенията им
"На 10 септември Трайчо Костов е обявен за водеща фигура в БРП и със 7-8 камиона пренася архива на Службата за обществена безопасност в "Павлово" на "Врабча" 10 в ЦК на партията. Там документите се съхраняват на целия втори етаж.
Никой не е допускан до него", казва Христозов. Според него архивът на полицията в продължение на три години е бил изцяло в ръцете на Трайчо Костов. За разлика от него новата милиция не е имала своя картотека със старата агентура. "Баща ми поставя въпроса, че архивът трябва да се върне.
Той казва, че накрая, когато го получава, липсвали цели дела, нямало определени страници, имало текстове, трити с бръснарски ножчета. Така и не се разбира кои са били агент-провокаторите и защо под вещото ръководство на Трайчо Костов е съхраняван този архив. За мен това е голямата загадка. Сега той е публичен, но в него липсват много документи", казва Христозов. Гешев арестува Трайчо Костов през 1942 г.

Полицаят е известен с прийома си да манипулира по гениален начин комунистите, които по това време са в нелегалност. Той изгражда невероятни алибита на своите агенти, като уж те са пребивани от него, за да излязат герои в редиците на комунистите. Има подозрения, че така е постъпил и със задържания през 1942 г. Трайчо Костов.
Той и Гешев са съученици от Втора мъжка гимназия. Разликата във възрастта им е по-малко от година. В едно училище двамата най-малкото са се познавали.
Според легендата Трайчо Костов е зверски измъчван в сградата на полицията от биячите на Гешев. В един момент
по чудодеен начин,
докато го местели
от една стая в друга, той успява да скочи от третия етаж. Въпреки височината е счупен само кракът му. И така на куц крак той успява на бегом да се изплъзне от преследващите го полицаи. Едно от доказателствата за бойния му подвиг и верността към партията е, че години наред накуцва.
Подозренията към него и силната му позиция в партията засилват борбите в БКП, след което започва голямото топене пред съветската резидентура у нас. По това време тя е оглавявана от съветския полковник Филатов.
"Агентурата на Гешев много добре се вписа и бе много послушна на СССР, защото, ако много знаят, веднага ще им извадят картончето - твърди Христозов. - Тези, които не бяха в архива до 1954 г., вече бяха отстранени от управлението на страната, а Живков стана едноличен началник на Осмия конгрес."
По всичко личи, че съветският регент
поддържа всячески агентурата на Гешев
За това свидетелства фактът, че в един момент нервите на тогавашния Първи Вълко Червенков не издържат. В отчаянието си, че кликата на Филатов взема връх в управлението, зетят на Георги Димитров иска среща със самия Сталин. На нея буквално той му задава въпроса: "Другарю Сталин, кой управлява България? Аз или Филатов?"
Този ход има изненадващ ефект. След мистериозната среща настъпват лоши времена за хората на Филатов в София. Сталин започва да ги наблюдава с подозрение и поводът за разправата с тях не закъснява. Според Христозов проблемите за Трайчо Костов започват, защото той се опитва да продаде на руснаците тютюн "Джебел Басма" на пет пъти по-висока цена от тази, на която продаваме на Франция.
"На 5 декември 1948 г. българска делегация отива в Москва. Това го знам лично от Антон Югов, който е бил там. На нея Сталин се скарва остро на Трайчо Костов защо продаваме на много по-ниски цени на Франция. При положение че в СССР излиза всяка седмица вестник с чуждестранна търговска информация - публикуват се всички борсови стоки и цените им.
Руснаците са бесни, че им продаваме най-лошия тютюн на пет пъти по-висока цена
защото в същото време те ни дават безплатно зърно, самолети, карабини, обучават офицерите ни и т.н. Трябва да си кръгъл идиот, за да не знаеш, че руснаците нямат информация за цените на световните борси", възмущава се Христозов.
Сталин буквално казва на Трайчо Костов, че е мошеник.
След скандала в Москва Трайчо Костов се връща у нас и е махнат от поста зам.-председател на МС. Скоро след това е арестуван. Спретнат му е процес. В следствието е зверски пребиван в продължение на месеци. Въпреки това той намира сили и на заседанието по делото се изправя и казва, че показанията му са изтръгнати със сила. Тогава се налага да повикат заместника на Гешев Праматарски. Пред съда той свидетелства, че Трайчо Костов е бил агент на легендарния полицай. "От разкази на баща ми и Вълко Червенков знам, че те са искали да го помилват.
Лично Георги Дамянов помолил Трайчо Костов да напише писмо, за да бъде спасен животът му
Но има съмнения, че Чанков и Югов, като научават това, съобщават на Филатов. През нощта идва група в централния затвор и казва, че има нареждане да се изпълни присъдата - така го обесват. След което звънят на баща ми и казват: "Обесихме го, дойдоха руснаците и ни казаха, че има решение да се изпълни присъдата." Баща ми се качва на автомобила и отива при министър-председателя Червенков, за да му съобщи. Самият Червенков изпада в ярост, започва разследване, но нищо не може да се направи. Той очаква да има преврат от хората на Трайчо Костов. Затова в горичката зад Семинарията разполагат два полка. Затова само съобщават, че е отхвърлена молбата за помилване."
Малко по-късно Сталин отстранява и Филатов. Нещо повече. Скоро след това на съветския полковник е спретнат показен процес в Москва, след което той е разстрелян.

http://www.168chasa.bg

 


Сходни връзки

Палачът на комунистите Никола Гешев е останал жив | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди