изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:30 EET
34 РОМСКИ ДЕЦА СЕ ОБУЧАВАТ БЕЗПЛАТНО В ЧАСТНА ДЕТСКА ГРАДИНА    
Новини Частна детска градина "Надежда" бе официално открита вчера в Добрич. Присъстваха кметът Детелина Николова, началникът на Регионалния инспекторат по образованието Петър Петров, директорът на дирекция "Социално подпомагане" Магдалена Миткова, представители на общината, на институции и др. Детелина Николова и председателят на сдружение "Ръка за помощ" прерязаха лентата на новата придобивка. Музикален поздрав отправиха ученици от училището по изкуства СОУ "Свети Климент Охридски". 


"Всички знаем, че възпитанието и отглеждането на децата е винаги не само във фокуса на нашето общество, но на всеки, който има дом и свое семейство. Всеки иска детето му да израсне с прекрасна среда, да бъде отглеждано и възпитавано подобаващо. Вярвам, че социалните функции на новата детска градина "Надежда" ще бъдат именно този фактор, който ще превърне детското заведение в една предпочитана забавачница в нашия град", каза в приветствието си кметът. Николова подари на всяко дете по един пъзел с дом-паметник на "Йордан Йовков" с обръщение към възпитателите и родители, със знамето и химна на общината. Албена Бонева изказа благодарност на общината, че през 8-те години, откакто работи сдружението, е било подкрепяно - не само морално, но и със средства когато е било възможно. "Повече от 85 процента от децата, които са напуснали домовете и вече живеят в семейства, са от етническите малцинства - посочи Бонева. - Причината за изоставането на тези деца е бедност в семействата, която основно се поражда от неграмотността и липсата на работа на родителите. От две години работим с деца от етническите малцинства, чийто майчин език не е български. За да могат те да не отпадат на много ранен етап от училище разработихме програма, който е финансирана за тази учебна година". Безплатната частната детска градина "Надежда" е посещавана от 34 деца от ромски произход. Заниманията са полудневни, малчуганите получават и закуска, по проекта са предвидени и средства за материали. Албена Бонева обясни, Около 90 процента от децата не са знаели въобще български език. Те са го усвоявали чрез игри и забавления. "Целият екип работи с любов, има трудности, но нашата надежда е, че с желанието, което имаме, с образованието и с подкрепата на цялата общественост в Добрич да успеем. Да покажем, че всеки има потенциал, просто трябва да му се даде възможност и шанс той да се развие", сподели директорът на частната детска градина Детелина Енчева.

ЧДГ "Надежда" и проект “Превенция чрез ранно образование” се финансират от фондация “Тръст за социална алтернатива”, която е част от "Америка за България". НДТ.

 


Сходни връзки

34 РОМСКИ ДЕЦА СЕ ОБУЧАВАТ БЕЗПЛАТНО В ЧАСТНА ДЕТСКА ГРАДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди