изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 04:47 EEST
ЗАПОЧВА РЕСТАВРАЦИЯ НA ПАРАКЛИСА В ДВОРЕЦА В БАЛЧИК    
НовиниОт тази седмица започва консервацията и реставрацията на стенописите в параклиса „Успение Богородично” в архитектурно-парковия комплекс "Двореца" в Балчик. Това съобщи директорът на държавния културен институт Жени Михайлова. Според нея, поне от 20 години параклисът не е бил ремонтиран.

Стените са в много лошо състояние, те са подпухнали, мазилката пада. От стенописите почти нищо вече не се вижда. Вече е направена подготовка за ремонтните дейности, издигнато е скеле. Предвижда се реставрацията и консервацията да приключат до края на годината. Идеята е през следващата година да се продължи с възстановяването на иконописите в храма.

Направени са копия на оригиналните икони от дарител на църквата. След края на ремонта копията ще бъдат изложени, а оригиналите, които са от 1721 г., ще останат в музея в Балчик. В реставрирания параклис ще бъде поставен и трон, който е бил донесен от кипърски монаси при освещаването на храма. Той също е от 1721 г., каза Жени Михайлова.


Параклисът „Стела Марис” в бившата лятна резиденция на кралица Мария е бил построен през 1929-1930 г. и е копие на църква от 15 век, която и до днес съществува в северната част на остров Кипър. Там тя се нарича Св. Джеймс и се намира в селцето Трикомо на 20 км от град Фамагуста. Кралицата посещава Трикомо и много харесва църквичката. Изпраща специален каменоделец, който да вземе размерите и да изгради такъв храм в резиденцията й в Балчик. Стенописите са дело основно на художника Анастасе Демиан (1899-1977), като в началото по тях е работил друг румънец - Димитру Браеску (1886-1947), а на по-късен етап се включва и Таше Папатриандафил (1903-1951). В украсата на храма важно място заема изображението на самата кралица, която държи Стела Марис. Разположено е от дясната страна на входа, а от лявата е принцеса Илеана, държаща кораб.

Един от най-интересните факти за параклиса „Стела Марис” е този, че кралицата пожелава след смъртта й сърцето й да бъде положено в него. Тази нейна воля е изпълнена. След смъртта й през 1938 г. сърцето й е поставено в обковано със скъпоценни камъни ковчеже и оставено в параклиса. Ден след подписването на Крайовската споготба,  ковчежето със сърцето на кралицата е изнесено от параклиса и предадено на генерал Еуженио Свиленик, за да бъде отнесено в Румъния. Съществуват сведения, че сърцето на Кралицата е отнесено в замъка в Бран и поставено в дървената църква там. Една година по-късно е преместено в скалиста пещера, намираща се до двореца в Бран. Сега то се намира в Националния исторически музей на Румъния.

Параклисът в Двореца е любимо място за много двойки от страната и чужбина за сватбено тържество. Последният ритуал бе вчера. Предстои храмът да бъде затворен за посещения, съобщи Жени Михайлова. НДТ

 


Сходни връзки

ЗАПОЧВА РЕСТАВРАЦИЯ НA ПАРАКЛИСА В ДВОРЕЦА В БАЛЧИК | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЗАПОЧВА РЕСТАВРАЦИЯ НA ПАРАКЛИСА В ДВОРЕЦА В БАЛЧИК
Автор: Anonymous да 2013-10-21 @ 22:12 EEST
A,dano po -b1rzo go restavrirat,4e tam 6e pravim svatba.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди