изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:43 EEST
ТАЗИ ЕСЕН ШИРОКО ПРИЛОЖЕНИЕ НА РЕЛСОВАТА СЕИТБА ПРИ ЖИТНИТЕ КУЛТУРИ    
ЗемеделиеПочти всяка година се  е налагало да вземаме отношение по различни проблеми при отглеждането на есенните житни култури с оглед осигуряването на нормално развиващи се  добре гарнирани посеви опазени от вредители–болести, неприятели и плевели.

Забелязали сме, че всяка есен се отличава със специфични особености в зависимост от конкретните метеорологични условия – с валежи или засушаване, които изискват адекватни  растително защитни решения.

Преди няколко години обърнахме внимание върху начина на засяване на есенните житни култури – пшеница, ечемик, тритикале, ръж и напролет овес, с оглед на евентуално приложение на химичен контрол срещу появилите се вредители с НАЗЕМНА ТЕХНИКА, както и за пролетно подхранване на посевите с минерални торове, в т.ч. листно подхранване, мероприятия които в нашата земеделска практика се провеждат изключително с лететелна техника –самолети и вертолети.

Много отдавна в Европа почти са забранени авиообработките на земеделските култури основно поради екологични съображения и са заменени с наземна техника посредством така наречената „РЕЛСОВА СЕИТБА „.

Препоръките за внедряване на релсовата сеитба в  Добричка област се прие и прилага успешно от отделни фирми и стопанства с прогресивни ръководители  в т.ч. АГРОСПЕКТЪР ООД  с ръководител д-р КРЪСТЕВ в гр.Каварна, фирма ЯНГ 100 в Камен бряг с ръководител СТОЯН КОВАЧЕВ и З К П У „СОКОЛ„ в с.Соколово с председател ДЕНЬО ПОПОВ и др.

По голяма част от земеделските фирми и стопанства продължават да разчитат и прилагат авиообработките  с пестициди и хербициди. Изискванията обаче по отношение на авиообработките на земеделските култури се промениха. Нашата страна като член на ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ в новия закон за растителна защита предвижда почти пълна забрана на третиране на земеделските посеви от въздуха  с пестициди и хербициди, като ще бъдат строго регламентирани  в кои случаи ще бъде разрешавано ползването на самолети и вертолети. В тази връзка адекватно решение остава при необходимост ползването на наземна техника и релсова сеитба при отглеждането на земеделските култури, основно житни, рапица зърнено бобови / леща, грах, фасул, соя/ и други култури със слята повърхност посеви.

        Важно изискване при внедряването на „ релсова сеитба „ е съобразяването с габаритите на техниката

която ще се ползва при сеитбата и прилагането на пестицидите, хербицидите и торовете, в т.ч. и листното подхранване. Пръскачките трябва да бъдат съобразени с работната ширина на редосеялките. Ако например се сее  релсова сеитба на 24 м , нужно е пръскачката да има също 24 метров захват, а торачките да имат капацитет на разхвърляне 24 метра.

Сега на нашия пазар се предлагат съвременни високопроизводителни  прикачни и самоходни пръскачки, които се отличават с голяма биологична ефективност и   екологична безопасност при приложението на пестициди и хербициди. За отбелязване е, че самоходните пръскачки получават по-голямо приложение. По известни са самоходните пръскачки на фирмата Jacto, самоходната пръскачка Nitro на фирмата Miller, пръскачката Ibis Mais

на фирмата  Mazzoty и др. По известни прикачни пръскачки са на фирмитеHardi, Jacoby и  Caffini.

        За да бъде бързо и успешно внедрен химичния контрол на земеделските култури срещу появилите се вредители с наземна техника повече от наложителна ще бъде финансовата помощ от страна на МЗХ, защото закупуването на съвременна наземна техника не е по възможностите на голяма част от земеделските стопани.

 

Проф.д-р Христо Контев-

                                                        ентомолог

 


Сходни връзки

ТАЗИ ЕСЕН ШИРОКО ПРИЛОЖЕНИЕ НА РЕЛСОВАТА СЕИТБА ПРИ ЖИТНИТЕ КУЛТУРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди