изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:44 EEST
Забраняват колите с десен волан    
Парламент Абсолютна забрана на колите с десен волан у нас. Това поискаха експерти по време на дискусия в Народното събрание за промените в Закона за движение по пътищата вчера.„Тези коли, автобуси и камиони са изключително опасни и не трябва изобщо да се движат по нашите пътища”, категоричен е изпълнителният директор на „Технотест” инж. Драгомир Мицов.

Той разказа случай за автобус с десен волан, който се движел по линията София – Перник. Рейсът с обърната дирекция стоварил хората директно на пътя вляво, откъдето минават колите. Ако предложението бъде прието, това ще наложи шофьори, които са купили колите си от Великобритания, да обръщат воланите им.Връщането на полигона при обучението на кандидат-шофьори бе обсъдено вчера на дискусия в Народното събрание за промените в Закона за движение по пътищата. Идеята е плацът да не бъде само с маркировки, а да е с различни по вид настилки. Те ще преминават от гладък асфалт в заледен път, мокра повърхност или пясък. Така младите водачи ще могат в присъствието на инструктор да се научат да овладяват колата при екстремни условия, с които не е изключено да се сблъскат и в практиката си по-късно. Според председателя на Българския съюз по авто-мотоподготовка Йонко Иванов това ще подобри уменията на младите шофьори и същевременно с това да намали жертвите на пътякаквато е и една от целите на новия закон. Полигонът в практическата подготовка и в изпита за шофьори бе премахнат в далечната 1997 година. Мотивите тогава са били, че шофирането на специално пригоден плац е безсмислено и водачите ще могат много по-добре да се подготвят в реална среда, а именно - на пътя. Друго предложение, което беше направено по време на кръглата маса вчера, е шофьорите, които системно превишават скоростта, да бъдат изпращани на психотест. Ако не го издържат, то книжката им да бъде отнемана за значително по-дълъг период от време, отколкото предвижда сега действащото законодателство. Автоинструктори, които също участваха в кръглата маса, апелираха депутатите да обмислят начин за подготовката и на слабограмотните хораСпоред тях не е редно да се изисква завършено поне средно образование, за да може да се взима шофьорска книжка. Това само стимулирало купуването на изпитите за водач, както и на фалшиви дипломи. „Трябва да се измисли начин, по който и нискообразованите хора да могат да стават шофьори. Нужно е само да могат да четат и пишат. Подготовката им ще е наша грижа”, обясниха инструкторите. От Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България също направиха предложение за промяна на начина за провеждането на курсовете. Експертите настояха да се въведе 10-часово обучение на магистрала, тъй като младите водачи излизали неподготвени там. Именно на тези пътища пък ставали най-тежките катастрофи.
Кривят камерите, за да се купуват книжки
Камерите, които бяха въведени през 2010 година, за да се спре корупцията при вземането на книжка, били кривени умишлено, за да може да се манипулира практическият изпит. Това обясни вчера председателят на Български съюз по авто-мотоподготовка Йонко Иванов. Именно за това автоинструкторите предлагали да се въведат GPS системи, които да изключат човешкия фактор при определянето на маршрута на изпита.

Колоездачите също с документи

Колоездачите също да имат книжки, за да могат да търпят санкции при нарушение на Закона за движение по пътищата, беше друго от обсъдените предложения вчера. Подобен модел действал в Холандия. По този начин любителите на велосипеда щели да бъдат по-дисциплинирани и няма да застрашават както себе си, така и останалите участници в движението. Само в София през лятото беше отчетено, че почти всеки втори колоездач допуска нарушения, когато се предвижва по улиците. Велосипедистите минават на червено, карат по тротоарите и по пешеходните пътеки.
Пращат джигитите да помагат в болница
Системните нарушители на закона ще бъдат изпращани в болница, където да полагат обществено полезен труд. Това е едно от предложенията за промяна в закона. Така джигитите ще могат да видят какво причинява безразсъдното шофиране и да се замислят, когато следващия път настъпят газта. Освен в болницата, има предложение нарушителите да бъдат изпращани и на пешеходни пътеки при училища, където да помагат на децата да пресичат. Все още няма ясни параметри за какви нарушения ще бъдат прилагани тези мерки, нито дали те ще бъдат приети. Предстоят още поне четири дискусии, след което предложенията ще бъдат дадени на работна група, която трябва да напише закона.
3 години изпитателен срок за начинаещите
3 години изпитателен срок за водачите, които са взели наскоро книжка, поискаха от Съюза на българските автомобилисти. Председателят им Георги Янакиев обясни, че подобна практика имало в Австрия, Финладния, Швейцария и в други европейски страни и тя давала резултат. По време на този изпитателен период шофьорите търпели жестоки санкции, ако нарушат закона. Според Янакиев за пресните водачи трябвало да се смъкне и прагът за позволена концентрация на алкохол в кръвта – от 0,5 на 0,2. Така все още неопитните шофьори нямало да си позволят да изпият и чаша бира, преди да седнат зад волана. Според експертите и шофьорите с по-голям стаж също трябвало да минават на опреснителни курсове през около десет години. Депутатът от БСП Татяна Буруджиева пък излезе с идеята да се забрани на младите водачи да шофират мощни автомобили. Тя се ангажира да внесе такъв текст в бъдещ нов закон за движение по пътищата. Според Буруджиева експертите ще определят каква да е допустимата мощност на автомобила, какъв да е "преходният период" за младия шофьор - 6 месеца или една година.
http://www.monitor.bg

 


Сходни връзки

Забраняват колите с десен волан | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Забраняват колите с десен волан
Автор: Anonymous да 2013-10-23 @ 20:35 EEST
книжка за колоездач. Умно, умно...
Точно толкова, колкото онова, къде човек като си пийне и после да имат право да го глобяват, защото ходи пеш пиян.

Управниците ни полудяха. Елементарни неща, опитваме да оправяме с регистрационни режими, със забрани. Ами изнервен водач, естествено, че ще допусне грешки. А глупавите политици се чудят каква по-голяма простотия да измислят... Колкото по-голям хаос, толкова и л@йната които натворяват ще са по-незабелижими във фактическата обстановка... 

Забраняват колите с десен волан
Автор: Anonymous да 2013-10-23 @ 20:37 EEST
Въобще не трябва да има никакъв алкохол в кръвта.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди