изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 08:38 EET
СВЕТЛО, ЕВТИНО, МОДЕРНО    
Икономика Технологиите се развиват мълниеносно. И действително облекчават живота ни. Още повече - ако някой се сети да ги доведе до дома ни. Нещо подобно се случи вчера в Добрич. на бул. "Трети март" 25 отвори врати един мълък, но много стилен магазин, в който можете да си купите "светлината на бъдещето". Сигурно ви звучи помпозно, но е факт - купувате си крушка, която гори ток като за 7 вата, а получавате светлина като от крушка, която е 200 вата. При това го правите с 2-годишна гаранция. И не само това.

Можете да си осветите по най-модерен начин всичко, за което се сетите, или даже не сте се сетили. Можете да си сложите цветни лампички дори във вазата. Или пък да посадите красиви цветя в светящи саксии. Ако ви харесва, бихте могли да седите на стол, който излъчва цветно сияние или пък да работите върху бюро, греещо в успокояващи тонове. И най-важното за време на криза - домът или офисът ви ще греят като коледна елха, а сметките ви за ток ще спаднат драстично. А - за да не си помислите, че просто правим реклама, сме ви подготвили един научен подбор за всичко онова, което се предлага в новия магазин на фирма "ЛЕД ВИЖЪН".  

 

Реклами НА ПРОМОЦИОНАЛНИ ЦЕНИ ЛЕД ОСВЕТИТЕЛНИ ЛАМПИ И ТЕЛА В МАГАЗИНА И ОНЛАЙ МАГАЗИНА НА "LIGHT VISION"


 

 

 

Полезна информация

 LED (LightEmittingDiode) или светодиод

Светодиодът е полупроводников диод, който се състои от области с положителни и отрицателни токоносители и p-n преход и излъчва некохерентна светлина в тесен спектър, когато през него протича електрически ток. Светодиодът съдържа един или няколко излъчващи светлина кристали, разположени в един корпус с леща, която разпределя светлинния поток.

Светодиодите биват най различни видове - по състав, по конструкция, по брой кристали и т.н. Най общо можем да кажем, че светодиодите са еднокристални и многокристални. Еднокристален светодиод означава, че в корпуса му е разположен един кристал, който излъчва светлина. Такива по принцип са моделите с мощност до 3W. В корпуса на многокристалните светодиоди са разположени два или повече кристали. Такива са моделите с мощност над 10W и RGB светодиодите.

Време на експлоатация на светодиодите и светодиодните осветители

Времето на експлоатация на светодиодите е от порядъка на 50000 до 100000 часа. Това е несравнимо повече от живота на останалите  видове осветление - 3000 - 16 000 часа. Естествено, тези стойности се постигат при поддържане на оптимална температура на работа на светодиода. Тази температура е различна при различните видове светодиоди, но най-общо може да се каже, че температурата в основата на кристала не трябва да превишава 60°С. 

Осветеност, Светлинен поток и Интензитет на светлината

Лумен на ват (lm/W) е най-важната характеристика на един светодиод. Този параметър показва какъв е светлинният поток, излъчван от съответния източник на светлина при консумирана мощност 1 Ват. Колкото по-голяма е стойността на този параметър, толкова по-ефективно е осветителното тяло, съответно толкова по-енергийноефективно е то. Ето няколко примера за съотношението лумен/ват на различни видове лампи:

Лампа с нажежаема жичка 100W:

13-15 lm/W

Луминисцентна лампа 120 см 36W:

69 lm/W

Енергоспестяваща лампа 24W:

60 lm/W

Халогенна лампа тип луничка

20-30 lm/W

Натриева лампа високо налягане 53W:

43 lm/W

Светодиоди ЛайтВижън1W: 

80 – 140 lm/W





Защо LED?



 В последните години все повече се говори за LED или така наречените светодиоди. Те намират приложение във все повече сфери на нашия живот. Тук бихме желали да ви запознаем с техните предимства при използването им в областта на осветлението.

Лед осветлението е широко дискутирана тема по целия свят. Големи инвеститорски банки от ранга на „ГолдманСакс” определят бъдещето на лед осветлението като светло и с огромен потенциал. От друга страна, компании с традиции в производството на осветителни тела - като „Сименс” и „ДженерълЕлектрик”, разширяват капацитета си и инвестират в разработки и иновации в сектора за лед осветление.

Европейският съюз си поставя високи цели за повишаването на енергийната ефективност сред всички страни-членки. Именно повсеместното преминаване от използване на волфрамови крушки (нажежаема жичка) към лед крушки е една от основните цели на управниците от Брюксел. С това се цели намаляване на консумацията на електричество и енергийна независимост.

Светодиодното осветление е несъмнено най-голямата промяна, на която осветителната индустрия е свидетел след изобретяването на електрическите източници на светлина.

I.LED осветлението е екологично!

LED осветлението е най-екологичния вид от използваните в момента. При производството и експлоатацията му не се използват и отделят никакви вредни вещества. LED осветителните тела се рециклират почти на 100% и не замърсяват околната среда след извеждането им от употреба.
От друга страна, ниското енергопотребление ни позволява да пестим ток и съответно, да намалим изхвърляните в атмосферата CO2 и други вредни вещества при производството на електроенергия. Така ние даваме своя принос в опазването на околната среда и намаляването на парниковия ефект, така необходими за запазването на нашата планета чиста за бъдещите поколения.

II. LED осветлението е икономично!

Електрическите лампи изгарят средно 25% от домашния енергиен бюджет. Икономичността на LED осветлението се изразява в две основни насоки:

Ниско енергопотребление.  Непрекъснатото развитие на LED технологията ни позволява да предложим LED осветителни тела, които са с 2 и повече пъти по ниска консумация на ток в сравнение с останалите типове осветление, при сходни параметри и качества. 

Ниска цена за поддръжка. LED осветителните компоненти притежават изключително дълъг живот от порядъка на 50 000 - 100 000 часа. Това, сравнено с живота на конвенционалните осветителни лампи, ви позволява да намалите драстично разходите за поддръжка. От друга страна телата на LED лампите са направени от алуминий, който за разлика от конвенционалните осветителни тела не ръждясва под въздействие на околната среда. Това ги прави и по-естетични от тях.

Интересното за ЛЕД крушките е, че за разлика от волфрамовите, които при скъсване на нишката престават да функционират, те просто губят от яркостта си в процеса на употреба.

В заключение на тази точка трябва да споменем и за основния недостатък на LED осветлението – неговата по-висока (засега) цена на инсталиране. Тук обаче трябва да отбележим, че тази по висока цена се компенсира в процеса на експлоатация от ниските сметки за ток и липсата на разходи за поддръжка, както и от двугодишната гаранция, която ЛайтВижън предоставя за всеки от своите продукти.

 III. Размер

Едно от основните предимства на ЛЕД осветлението като цяло са неговите размери. Самият ЛЕД чип е с размер от 3 до 8 мм и могат да се използват и самостоятелно. Малките размери позволяват употребата на ЛЕД продукти на места, където обикновена крушка не може да се постави!

IV. LED осветлението е безопасно!

LED светлината е по-хладна и съответно - по-безопасна от нажежаемата жичка. С нея се постига нисък разход на светлина. В светодиодите 90% от енергията се превръща в светлина, а в крушките с нажежаема жичка 90% от енергията отива за отопление и само 10% за светлина. Дори и по-модерните флуоресцентни крушки губят 80% от консумираното електричество в топлина.

Поради факта че LED технологията е ниско волтова, тя е напълно безопасна за употреба. ЛЕД крушките не се нагряват и са идеално решение за скрито осветление, което се монтира в мебели например. LED осветителните тела могат да се използват навсякъде, без да се притеснявате от бъдещи опасности, свързани с проблеми,  възникнали при тяхната експлоатация.

 V. LED осветлението е съобразено с вашите нужди!

Огромното разнообразие на източници, форми, цветове и мощности, Ви позволява да изберете най-подходящите за вас. Вие вече не сте ограничени от старите лампи! LED осветлението ще освети вашия дом, офис, градина, улица или рекламно пано както никога досега!

В продуктите на ЛайтВижън използваме най-съвременните, високо технологични и високо ефективни LED, които ни позволяват да предложим на нашите клиенти предимствата на LED технологията в пълната й сила.

КОЛКО ВРЕМЕ Е НУЖНО за възвръщане на ИНВЕСТИЦИЯТА в LED ОСВЕТЛЕНИЕ?


Времето, което е нужно за да се възвърне уместно направената инвестиция за светодиодно осветление изцяло зависи от:

-          колко часа от денонощието е включено Вашето осветление

-          сегашната цена на електроенергията във Вашия район

-          мощността на сегашното и новото (LED) осветление

 Нека вземем за пример тристаен апартамент, в който има 50 крушки, които консумират средно по 75 вата на крушка и сумарно произвеждат около 50 000 лумена светлина. Ако заместите всички тях със светодиодно осветление, за да постигнете същия светлинен поток, първоначална инвестиция в LED ще бъде малко по-висока от предишното Ви осветление, но пък ще горят между 5-10 пъти по-малко енергия.



Нека приемем, че цената на тока е 0.20лв., светодиодната алтернатива на горепосочената крушка - 10W LED (която в ЛайтВижън струва около 15 лв.), а за по-голямо улеснение, волфрамовата крушка е безплатна. Приемаме и 50 000 часа като период на експлоатация на светодиодната крушка и респективно средно 1 200 часа за нажежаемата.

Според тези калкулации, при 8 часа употреба на ден, разходите за LED осветление ще бъдат покрити в 7-ия месец, а спестената сума за осветление ще възлиза на 1898 лв. или 32 500 лв. за целия живот на светодиодното осветление. Имайте предвид, че ако електрическата енергия е по-скъпа, използвате повече крушки или пък те са по-дълго време включени, периодът, който сметнахме току-що, става още по-малък.

Като заключение, периодът на възвръщаемост е наистина много кратък (под 1 година) и то при груби сметки за домашна употреба. При бизнес сгради, офиси, хотели, складове и т.н, където е нужна повече светлина, мощност и осветлението се използва за много повече от 8 часа на ден, то инвестицията бива покрита за много по-кратко време!

 И като най-последно заключение - вчера отец Стоян Димов отслужи водосвет и призова божията благословия в новия магазин. А ние от НДТ прибавяме нашите пожелания за успех в бизнеса на предприемчивите млади хора, довели в Добрич "светлината на бъдещето". НДТ


 

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди