изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:04 EET
Цацаров: Освобождаването на Боевски е едностранен акт    
НовиниПристигането на Гълъбин Боевски в България не се дължи на каквито и да е съвместни действия на българската прокуратура с бразилската. Това потвърди главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на ВСС.

Той отново посочи, че в разговор с министъра на правосъдието е разбрал, че пристигането на Боевски не се дължи и на действия, в които е ангажирано министерството на правосъдието. Според главния прокурор става дума за едностранен акт на бразилските власти, който явно е съобразен с тяхното законодателство.

Мога само да предполагам, че връщането на Боевски се отнася до правна фигура в бразилското законодателство, според която експулсно осъдено лице, при която има влязла в сила осъдителна присъда и изтърпява наказание, по преценка на бразилските власти се изпраща в страна, на която е гражданин. Според главния прокурор все някой в държавата е знаел за Боевски, защото доколкото той разбира, олимпийският шампион е дошъл с редовни документи, които са издадени от дипломатическото българско представителство в Бразилия. При това положение очевидно външно министерство е разполагало със съответната надеждна информация, отбеляза Цацаров.

Експулс на осъден е характерно за бразилското право, тя не е позната на нашето право. "Категорично не представлява условно предсрочно освобождаване. Очевидно не е и трансфер на осъдено лице, защото трансферът става с наше участие, т.е. Гълъбин Боевски не е върнат в България, за да изтърпява наказание тук", каза Цацров.

Той отново призна, че е имало изненада и в прокуратурата. "Това е едностранно решение на бразилските власти по тяхното право", обясни главният прокурор. Сотир Цацаров разбрал от изявления на говорителя на министерство на външните работи, че документи са поискани преди три дни, което според него означава, че преди три дни дипломатическите ни представители в Бразилия са знаели.

По делото с кораба "Свети Николай", главният прокурор каза, че от задържаните 20 моряци и капитана на кораба, до момента на седем са променени мерките по преценка на испанските власти, сред тях не е капитанът. За него главният прокурор каза, че "са налице доста сериозни доказателства". Седмият освободен е под гаранция и в момента е на територията на посолството.

За да пристигне у нас се чака и разрешение на испански съд да напусне страната. Това ще бъде предприето още днес. Главният прокурор посочи, че нашите дипломатически власти действат активно и се опитват да съдействат максимално. В разговор с испанските колеги, прокурорите са видели очевидното им намерение да се стигне до обвинителен акт, както че имало доказателства за "много силно участие на граждани на Испания и Колумбия".

След като получи доклада на наблюдаващия прокурор, което трябва да стане днес до края на деня, ще се вземе решение и какво ще се предприеме по делото на Сергей Станишев. Делото вече три пъти е връщано от СГС. "Аз ще направя преценка на това какви са фактите по делото, какви са възможностите относно евентуален процес, както и ще направя още веднъж преценка на обстоятелствата или по-скоро основанията, на които делото е връщано. Ако за тази една година делото е трябвало да бъде върнато за евентуални процесуални нарушения още два пъти, явно е било безсмислено да бъде внасяно", каза той. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Цацаров: Освобождаването на Боевски е едностранен акт | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди