изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 16:45 EEST
ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ ОТБЕЛЯЗА 50-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ    
КултураЮбилеен диплом по повод 50-годишния юбилей и за цялостен принос в духовната съкровищница на Добруджа и България връчи кметът на Добрич Детелина Николова на Художествената галерия на тържеството по случай годишнината.  Гост на него бе и заместник-областният управител Даниел Йорданов.



„Има нещо символично във факта, че броени дни преди Деня на народните будители, Художествената галерия в Добрич  чества своя 50-годишен юбилей. 50 години в един човешки живот като възраст се определя „зрял”, за галерията това е дълъг път на развитие и утвърждаване, период, в който се увеличават многократно нейните фондове, разширява се видът на съхраняваните творби, променят се нейните функции и отговорности, повишава се ролята й в културния живот на града, региона, на страната и тя придобива европейски облик”, каза в приветствието си кметът. Тя изрази убедеността си, че „всеки ценител на това изкуство през годините е намирал тук онова зрънце очарование и наслада, което го кара да се връща отново и отново в залите, и да се прекланя пред таланта на творците. Художествена галерия-Добрич през годините се превърна в арт средище с отворени врати, което се утвърди като жизнена творческа институция, която има дълбоки социални функции. С разнообразната си дейност и инициативи през този половин век, галерията непрекъснато провокира любителите  на изобразителното изкуство и това я прави в истински притегателен център за деца, ученици и техните родители, за гостите на града ни, както и за всички, които търсят цвета и естетиката в нерядко сивото ни ежедневие. За всеки град е чест да има такова място, в което във фокус да са събрани вековните традиции на българското художествено творчество, с вълнуващите търсения на младите поколения творци. Културната институция, емблематична и неразривно свързана с обществения и културен живот”. Тя пожела творческо дълголетие и вдъхновение на творците, за да радват своите почитатели”. Бяха прочетени поздравления от Дружеството на художниците в Добрич и от СОУ „Св. Кл. Охридски”. За празника си галерията получи още много поздравителни писма от различни институции и организации.


Директорът на галерията Евелина Ханджиева представи юбилейното издание „Каталог 50 години Художествена галерия – Добрич” и по този начин бе спазена традицията годишнините на галерията да се съпровождат  с изследователски издания. Юбилейният каталог е двуезичен и включва информация за сградата, която е паметник на културата, изложбите през 50 г. история, както и репродукции на творби от различните отдели на художествения фонд. Отделено е място на добричките художници, поместени са снимки от архива на галерията от индивидуални и групови изложби, открити през различни години. Изданието е осъществено с финансовата подкрепа на Община град Добрич и Министерство на културата.
В юбилейната вечер бе открита и документална изложба ”50 години Художествена галерия – Добрич”, която включва снимки и материали от историята на галерията, от големите национални изложби „Земята и хората”, които в продължение на няколко десетилетия се откриваха в Добрич, от емблематичните за галерията пленери и изложби Хартията, както и други събития. Изложбата е реализирана с подкрепата на Ротари Клуб – Добрич.

НДТ

 


Сходни връзки

ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ ОТБЕЛЯЗА 50-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди