изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:56 EEST
Цацаров поиска имунитета на Станишев    
Ред и сигурност Главният прокурор Сотир Цацаров удовлетвори молбата на Сергей Станишев и внесе в деловодството на Народното събрание искане за сваляне на имунитета му. Причината е обвинението, според което в качеството си на министър-председател в мандата на Тройната коалиция настоящият лидер на БСП е "загубил седем документа с информация, представляваща държавна тайна".

Ето и официалното съобщение на прокуратурата:

„Днес, 25 октомври 2013 г. главният прокурор на Република България внесе в 42 - то Народното събрание искане с основание чл.70 ал.1 от Конституцията - за снемане имунитета на народния представител Сергей Станишев и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

Досъдебното производство срещу г-н Станишев е образувано на 27.05.2010 г. Повдигнато му е обвинение за това, че в периода 04.11.2005 г.-10.09.2009 г. в гр. София е загубил седем документа с информация, представляваща държавна тайна, като деянията са осъществени в условията на продължавано престъпление - престъпление по чл. 358 ал.1 вр.чл.26 ал.1 НК.

От събраните досега доказателства е установено, че посочените седем документа г-н Станишев е загубил (лишил се е по невнимание от фактическата власт върху тях), чрез неупражняване на грижи относно съхранението, предаването и движението на документите, съгласно правилата на ЗЗКИ, ППЗЗКИ и Вътрешните правила за работа с класифицирана информация на администрацията на МС.

Наблюдаващият прокурор от Софийска градска прокуратура е изготвил до главния прокурор предложение за отправяне на искане до 42-то НС за снемане на депутатския имунитет на г-н Станишев.

Сергей Станишев е народен представител и в това си качество се ползва с имунитет. Поради това досъдебното производство към момента е спряно на основание чл. 25 т.3 от НПК.

Съгласно чл. 70, ал.1 от Конституцията на Република България в тези случаи Народното събрание може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване."

Пред bTV лидерът на социалистите коментира, че искането на прокуратурата „логично следствие” на молбата му и той е готов да даде имунитета си.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Цацаров поиска имунитета на Станишев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди