изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-02-02 @ 13:35 EET
РОДИТЕЛИ НЕГОДУВАТ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕТО НА ОХРАНАТА В УЧИЛИЩАТА    
ОбразованиеЖалба до Министерството на образованието, Регионалния инспекторат по образованието в Добрич и медиите изпрати гражданска инициатива ”За Добрич". Тя е във връзка със заплащането на охрана в учебните заведения.

"Непрестанно слушаме по всички медии, че охраната в учебните заведения е безплатна. Заявихте, че това се поема от МОН и няма законово основание да се събират такси от родителите и учениците за охрана, изкарахте закона и ни го прочетохте на всички. Да, но на практика се оказва, че събирането на средства за охрана в учебните заведения все още продължава и все още учители и техните началници си търсят тези финансови средства", пише в жалбата. Недоволните родители питат - това рекламен трик ли е от Ваша страна да демонстрирате могъществото на властта? "Ако не успявате да се справите с ресорните си задължения най-добре да си подадете оставката и да дадете път на хора, които биха създали повече респект в подчинените институции", пишат недоволните. Те заявяват, че на 23 октомври в Добрич все още се искат от родителите пари за охрана, и то не само в едно единствено училище. "Кажете, след като твърдите, че МОН заплаща този разход за охранителна дейност, то тогава за какво се използват нашите пари? И не ни обяснявайте за доброволния принцип - защото нас /жалбоподателите/ никой не ни е извикал на събрание на училищното настоятелство да ни представи основания за тези вземания. Бихме дарили на доброволни начала за други дейности, за които МОН няма законов контрол", категорични са родителите. Те настояват със заповед да бъдат възстановят средствата, предоставени от тях за охранителна дейности за учебна 2013-2014 година и да бъде извършена проверка за парите, събирани през последните години.

Началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Добрич Петър Петров каза за НДТ, че е извън града и не е чел писмото, но знае за него. Той обясни, че решенията за събиране на средства за охрана са на настоятелствата и те правят това с цел да подпомогнат бюджета на училищата. Петров посочи, че е възможно парите за охрана в някои училища да не достигат. И поясни, че в делегираните бюджети отделно перо за това няма. Началникът на инспектората е изпратил писма до директорите на всички училища в областта, с които им иска информация как е организиран пропускателният им режим.

"Това е решение на училищните настоятелства, както в детските градини, така и в училищата - каза кметът на Добрич Детелина Николова. - Многократно сме събирали директорите, като сме говорили с тях да прекъсват тези практики, но те продължават да съществуват заради това, че са решения на настоятелствата". Николова допълни, че навсякъде общината е осигурила камери за видео наблюдение. НДТ

                           

 


Сходни връзки

РОДИТЕЛИ НЕГОДУВАТ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕТО НА ОХРАНАТА В УЧИЛИЩАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди