изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-12-01 @ 12:11 EET
НАЙ-ПОСЛЕ НЕЩО УМНО: Ваучери вместо пари за бедните    
Новини Социалните помощи минават на ваучери. Вместо да се раздават пари на ръка и на калпак, най-нуждаещите ще получават целеви ваучери за различни услуги. Тази идея лансира социалният министър Хасан Адемов на семинар в Разград.„Ако системата се ориентира под формата на ваучери за почасова помощ, ще бъде направена първата стъпка за оптимизирането є. Тя трудно би могла да бъде променена без революция”, каза министърът.

Целта му е в края на следващата или в началото на 2015 г. този модел да заработи след широко обществено обсъждане. Подобна практика вече се прилага в Белгия и се нарича подпомагане на предоставянето на услуги или ваучерна програма.„Бенефициентите на новия модел могат да бъдат различни -  семейства с деца, безработни младежи до 29 г., семейства, в които има хора с увреждания”, уточни Адемов. Той обясни, че ако постигне съгласие със социалните партньори, с Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и с обществените съвети, още юли или септември следващата година може да се приложи пилотен проект в няколко сфери на подпомагането. „Така ще можем в рамките на същия финансов ресурс да постигнем по-добри резултати”, посочи министърът. Той е категоричен, че при социалното подпомагане трябвада се приложи диференциран подходда се помага целево, а не да се раздават пари на калпак.Това на практика означава, че вместо енергийната помощ да се дава на ръка, под формата на пари, нуждаещите се ще получат ваучер, с който единствено, което могат да направят, е да си платят тока. На самотните майки пък могат да се раздават ваучери за наемане на бавачки. Моделът е приложим и в сферата на образованието. Вместо да се дават социални помощи за деца над 16 години,семействата ще получават ваучери за учебници, помагала и всичко необходимо за стимулиране на учебния процес.Образованието също е наш приоритет, коментира министърът.Той каза, че за първи път след демократичните промени бюджетът на Министерството на труда и социалната политика е най-големият между всички министерства. Той надхвърля дори парите, заделени за МВР и Министерството на отбраната. „Това е основание за оптимизъм, но умерен, тъй като в социалната сфера през последните години колкото повече се увеличават средствата, толкова повече стават недоволните ­ бенефициентите, политиците, социалните партньори”, коментира Адемов. Бюджетът на социалното ведомство е с 94 млн. повече и надвишава 1 млрд. лв. Министърът добави, че се налага промяна в модела на изразходване на средствата, за да не стане така, че въпреки тези 94 млн. отгоре, накрая пак да има недоволни.
Кухните отворени до май
До май месец догодина със сигурност ще бъдат отворени социалните кухни. Не е сигурно обаче дали ще останат отворени целогодишно. „Тази година бяха целогодишни заради допълнителните 5 млн. лв., които са били отпуснати”, каза социалният министър Хасан Адемов. Той уточни, че средствата за социални кухни за следващата година са 4,6 млн. лв. „Ще гледаме да обхванем зимния сезон, после ще му мислим”, коментира министърът.Броят на социалните кухни се увеличава. Едновременно обаче расте и листата на чакащите. Те са недостатъчни дори в столицата. Столичните трапезариите за бедни са вече 10 и изхранват 400 души.
Режат помощите за безработни, ако не учат

Вместо да се редят на опашки пред бюрата по труда, безработните трябва да ходат на курсове.
100 млн. евро за младежка заетост14 дни в месеца ще трябва да посещават курсове Мила ПламеноваСоциално слабите ще останат без помощи, ако не учат по 14 дни в месеца. Това стана ясно по време на представянето на новите програми за заетост от зам. социалния министър Росица Янкова.В момента от социално слабите се изисква само да полагат обществено-полезен труд в 14 дни от месеца. Според новите правила обаче от тях вече ще се изисква да ходят и на курсове през останалата част от месеца.Идеята е да се избяга отомагьосания кръг на социалното подпомаганеи тези хора да получат шанс за трайна заетост, обясни Янкова. Тя допълни, че обученията ще са подходящи и за лица с много ниска степен на образование ­ със завършен 4-ти или 8-и клас. "Повечето от хората на социално подпомагане са с такива завършени образователни степени", добави зам. социалният министър. Програмата ще обхване 5000 безработни и е на стойност 500 хил. лв.Друга нова програма на социалното ведомство енасочена към възобновяването на горите "Това е съвместна инициатива с Министерството на земеделието и храните. Идеята е безработни лица да бъдат включени в лесокултурни дейности и да помогнат залесяването на райони, които не са предвидени в програмата за селските райони", обясни Янкова.Другата нова програма пък е свързана със запазването на недвижимото културно-историческо наследство и е съвместна инициатива с културното ведомство. Тя предвижда безработните да преминат обучителни курсове и да започнат работа, свързана с реставрация и поддръжка на музеи. Възможно е дори да преминат обучение за градинари. По тази програма могат да кандидатстват общини и музеи. Тя ще бъде в сила до 2015 г.100 млн. евро са предвидени за борба с младежката безработица за следващите четири години, като 52 млн. от тях се отпускат от Европейския социален фонд, а другите са по проекти, обясни още Росица Янкова.
7 варианта за коледните добавки за пенсионери

Най-вероятно всички, които получават пенсия под 200 лв. ще получат коледни добавки.
Седем варианта за раздаване на коледни добавки на пенсионерите е представил социалният министър Хасан Адемов на финансовото ведомство.Единият вариант е на всички възрастни с пенсии до 200 лв. да се дадат по 50 лв. Другата възможност, за която министърът спомена, е да има диференцирано разпределяне спрямо размера на парите за старини. „Аз не съм привърженик на диференцирания подход при определянето на коледните добавки, които са държавна подкрепа и като такава осигурителният принос няма значение”, каза Адемов. По-подходящ според него е универсалният подход. „На всички, които получават пенсия до 200 лв., ако се дадат по 50 лв. коледна добавка, необходимите средства, които Министерството на финансите трябва да осигури, са 32 млн. лв. Най-скъпият вариант е да се даде на всички – 2,2 млн. пенсионери по 50 лв. Това са близо 100 млн. лв., сума, за която не можем и да си помислим”, коментира министър Адемов. Той каза, че ако искаме коледната добавка да бъде получена през декември, Надзорният съвет на НОИ трябва да има решение най-късно до 15 ноември.
Сменят правилата за ТЕЛК

Обмисля се изплащането на добавките за инвалидност да са на база степента на загубената работоспособност.
Нови правила за определяне на нетрудоспособността в ТЕЛК-овете ще обмислят от социалното ведомство. Идеята е, вместо да се вписва процент на нетрудоспособност, да се посочва степен на увреждане.„Така ще изплащаме стойността за загубената работоспособност”, каза социалният министър Хасан Адемов. Идеята е, че ако един човек е със загубено зрение, той може да има работа, на която увреждането му да не се отразява. Затова се обмисля изплащането само на степента на загубената работоспособност. Такава промяна обаче подлежи на широко обществено обсъждане, в което да участват и здравни експерти.В момента пенсията за инвалидност се определя на лица с 50 и над 50 на сто трайно намалена трудоспособност.
http://www.monitor.bg
 


Сходни връзки

НАЙ-ПОСЛЕ НЕЩО УМНО: Ваучери вместо пари за бедните | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди